W drugiej części niewielkiego cyklu filmów poświęconych patelniom „zniszczalnym” i „niezniszczalnym” nasz specjalista opowie o patelniach stworzonych z najprostszych materiałów. Będzie mowa o żelazie, żeliwie, stali i miedzi. Takie patelnie, które nie mają delikatnych powłok nieprzywierających, są bardzo trwałe. Jeśli dobrze przygotujesz je do działania i nie będziesz narażać na przesadne temperatury, będą z Tobą przez wiele lat. W wielu przypadkach okazuje się, że takie luksusowe patelnie trafiają w ręce potomków.
Ale, niestety, nie ma róży bez kolców. W naszym filmie Krystian opowie, jakie ograniczenia - na początku - będą miały patelnie „niezniszczalne”. Muszą dostosować się do Twojej kuchenki, czy piekarnika oraz do Twojego sposobu smażenia. Mówiąc fachowo, muszą się wygrzać. Jeśli dasz im kilka tygodni i uzbroisz się w cierpliwość, zyskasz genialnych pomocników. Na takich wygrzanych patelniach usmażysz, dosłownie, wszystko.