Płyty do wyrównywania kamieni są niezbędne w kuchni tych, którzy bardzo poważnie podchodzą do ostrzenia swoich wyśmienitych, japońskich noży. Jeśli dbasz, by ich ostrość była zawsze (przynajmniej) doskonała, docenisz moc tego prostego, a bardzo praktycznego akcesorium.
Jak wiedzą wszyscy ostrzący, kamienie czasem nierówno się ścierają, ich powierzchnia się zapycha. Ostrzałki wymagają raz na jakiś czas czyszczenia i dopieszczania. Do tego właśnie służy diamentowa płyta słynnej japońskiej marki Shapton.
Można, oczywiście, zaatakować kamień innymi, tanimi akcesoriami. Ale to nijak nie spełnia żadnej z funkcji, do której stworzono diamentową płytę Shapton.
Płyta wspiera się na podkładzie z hartowanego szkła, który z kolei zatopiony jest w gumowanym, masywnym tworzywie. Wszystko, jak zwykle w przypadku Shaptona, stworzone jest w iście perfekcyjnym stylu.
Ten, kto ceni sobie swoje japońskie noże, sięgnie po profesjonalną płytę do wyrównywania kamienia. Wtedy ostrzałki będą zawsze idealnie gładkie, płyta przywróci im świetność i oczyści zapchane pory. Dzięki niej każde ostrzenie będzie idealnie precyzyjne.