Japońskie kamienie syntetyczne marki Shapton, glass stone, to ostrzałki dla najbardziej wymagających entuzjastów japońskich noży. Są niezwykle specyficzne. Ultra cienkie, bo sam materiał ścierny ma grubość zaledwie 0,5 cm. Są ultra mocne, bo jeden kamień będzie z Tobą wiele dłużej, niż nawet potężna, gruba ostrzałka innego producenta. I, jak mówią o nich znawcy, syntetyczne kamienie Shapton są ultra szybkie - ostrzysz na nich wiele krócej, niż na najwyższej klasy kamieniach innych producentów. Te kamienie klasy Super-Premium wymagają jednak pewnej wiedzy. O wszystkim mówimy w filmie.
Kamienie Shapton pozwolą wykroczyć poza znany Ci standard ostrości. To, bezdyskusyjnie, najlepsze kamienie, jakie dotychczas mieliśmy szansę testować.
Te ostrzałki wykorzystasz do wszystkich typów japońskich noży o stali od 60 do 67 HRC. Niemniej, dopiero stale o twardości od 63 HRC wzwyż zaprezentują dzięki kamieniom glass stone prawdziwą dzikość i moc.
Kamienie Shapton są zbyt twarde dla europejskich stali, stąd nie wybieraj ich, jeśli w Twojej kuchni nie goszczą japońskie ostrza.
Kamień o gradacji #6000 gritów przyda Ci się do perfekcyjnego wypolerowania i podniesienia ostrość klingi noża kilka klas.
Musisz jednak pamiętać, że tej gradacji użyjesz dopiero po zastosowaniu kamieni #1000 i #3000 gritów, dzięki którym naostrzysz nóż.
Z kolei kamień o ziarnistości #16 000 „przerobi” Twój japoński nóż na prawdziwe samurajskie ostrze.
Musisz wiedzieć, że do kamieni Shapton trzeba dokupić podstawkę, którą znajdziesz pod produktem, na dole strony. Na tak niskim kamieniu nie dasz rady utrzymać właściwego kąta ostrzenia bez podstawki.
Poniżej znajdziesz film, dzięki któremu dowiesz się, jak używać najwyższej klasy kamieni syntetycznych marki Shapton.
O genialnych japońskich kamieniach Shapton wiadomo tylko tyle, że wykraczają technologicznie poza to, co oferuje konkurencja. Z czego powstaje niezwykle trwałe ścierniwo, o tym producent nie mówi, strzegąc patentu. Niemniej, ten materiał jest nadzwyczajny, bo można na nim ostrzyć najtwardsze stale świata, a kamień służy bardzo długo (choć ścierniwo ma wysokość zaledwie połowy centymetra).
Syntetyczne ostrzałki Shapton zwilża się zimną wodą w trakcie ostrzenia, by nie pracować na nich na sucho. Nóż ostrzy się pod kątem 11-13 stopni. Wsuń pod grzbiet leżącego na kamieniu noża czubek małego palca. W ten sposób zyskasz optymalny kąt ostrzenia. Wykorzystuj całą powierzchnię kamienia, wodząc nożem od siebie i do siebie.