Japońskie noże mogą powstawać w fabrykach, kuźniach lub… w atelier, czyli dostosowanej do potrzeb danego artysty pracowni. Atelier to miejsce, w którym powstaje prawdziwa Sztuka. Dlatego też marka Tojiro stworzyła dla wybranych mistrzów kowalstwa Atelier, w którym ci niezwykli ludzie mogą dać upust swoim talentom. Tam właśnie powstają, m.in., niszowe noże mistrza Tomoo Matsumury.
Damasceńskie, 63-warstwowe ostrza utrzymane w pierwotnym stylu pół-kurouchi (czernione), czarują i uwodzą. To kowalstwo klasy Premium, dla pasjonatów.
Noże z kolekcji Hatsukokoro Atelier są tworzone i ostrzone ręcznie. Ich rdzeń powstał ze stali VG-10, którą otaczają naprzemiennie kute warstwy twardej i miękkiej nierdzewnej stali wysokowęglowej. Całość ma twardość 61 HRC. Niech jednak nie zwiedzie Cię ta pozornie niska wartość. Ostrza Hatsukokoro kroją wręcz wybitnie, jak przystało na mistrzowskie noże. Możesz ostrzyć je raz na 8-12 tygodni. Ważne, byś używał wysokiej klasy kamieni i kroił na japońskich deskach Asahi lub Hasegawa.
Zeuropeizowane w formie rękojeści mistrzowskich, japońskich noży Hatsukokoro Atelier powstały z ekstremalnie twardego, odpornego na wilgoć drewna eco wood.
Zapraszamy Cię do obejrzenia naszego filmu o nożach japońskiego mistrza Tomoo Matsumury. Znajdziesz go poniżej.
NÓŻ DO SIEKANIA I
SZATKOWANIA WARZYW
I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW
NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
NA GULASZE, CZY
POTRAWY ORIENTALNE
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże mistrza Tamoo Matsumury
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Hatsukokoro
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie
Atelier (Tojiro Knife Atelier)
TOJIRO Co., Ltd.
1-13 Butsuryu-Center,
Tsubame 959-1277
Niigata Prefecture
Japonia
e-mail: info@tojiro-japan.com
https://www.tojiro-japan.com/
Hiendkitchen Adam Wolny
Natalii Gąsiorowskiej 10
03-107 Warszawa
e-mail: gpsr@hiendkitchen.com
Tel.: +48 660 072 720
Japońskie noże słyną z wyjątkowej ostrości i precyzji, co czyni je cennym narzędziem w kuchni. Jednakże, niewłaściwe użytkowanie lub brak ostrożności może prowadzić do poważnych obrażeń. W dołączonym dokumencie .pdf możesz zapoznać się z podstawowymi zasadami użytkowania japońskich noży - znajdziesz tu prostą instrukcję obsługi. Pamiętaj, że naszą autorską, bardzo szczegółową instrukcję obsługi otrzymasz zaraz po wysłaniu do Ciebie zamówionego w naszym sklepie noża. Zawiera szereg dodatkowych podpowiedzi, poradników rozwijających wiedzę zawartą w dołączonym w tej sekcji pliku pdf.
Dokument PDF, który możesz pobrać został sporządzony w celu spełnienia wymogów dyrektywy GPSR (General Product Safety Regulation) i ma na celu informowanie Klientów sklepu internetowego PrestiżowaKuchnia.pl o potencjalnych zagrożeniach związanych z użytkowaniem japońskich noży kuchennych. Celem tego dokumentu jest zapewnienie bezpieczeństwa użytkownikom poprzez jasne i zrozumiałe przedstawienie zagrożeń oraz sposobów ich minimalizacji.