Hatsukokoro Atelier - 63-warstwowy japoński nóż uniwersalny Shotoh, 15 cm, mistrz Tomoo Matsumura

1659
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 659 zł
Produkt dostępny
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japońskie noże mogą powstawać w fabrykach, w kuźniach lub… w atelier. Atelier, to ściśle dostosowana do potrzeb danego artysty pracownia. Atelier nosi wyraźne ślady indywidualizmu twórcy. To miejsce, w którym powstaje prawdziwa Sztuka. Dlatego też słynna marka Tojiro (znana z masowo produkowanych noży) stworzyła dla wybranych mistrzów kowalstwa Atelier, w którym ci niezwykli ludzie mogą dać upust swoim twórczo-rzemieślniczym talentom. W Atelier Tojiro, od którego biorą nazwę wychodzące stamtąd różne linie noży przeróżnych mistrzów, powstają, m.in. niszowe noże mistrza Tomoo Matsumura.

Ten niezwykły, bo młody jak na standardy japońskiego kowalstwa mistrz (urodzony w 1976 roku) zaszedł niezwykle daleko. O jego talencie niech świadczy fakt, że jest szefem kowali w stworzonym przez Tojiro Atelier. Temu utalentowanemu mistrzowi wolno było wypuścić noże pod własna nazwą - Hatsukokoro, co znaczy „pierwotna idea”, „pierwotny zamysł”.

Damasceńskie, 63-warstwowe ostrza utrzymane w pierwotnym stylu pół-kurouchi czarują i uwodzą. To kowalstwo klasy Premium, dla - jak zwykle - pasjonatów i wybrańców.

Noże z kolekcji Hatsukokoro Atelier, brandowane przez markę Tojiro, są, rzecz jasna, od początku do końca tworzone i ostrzone ręcznie. Ich rdzeń powstał ze stali VG-10, którą otaczają naprzemiennie kute warstwy twardej i miękkiej nierdzewnej stali wysokowęglowej. Całość ma twardość 61 HRC. Niech Cię jednak nie zwiedzie średnia, jak na japońskie noże, twardość stali - ostrza Hatsukokoro kroją wręcz wybitnie, jak przystało na prawdziwie mistrzowskie noże. Możesz ostrzyć je raz na 8-12 tygodni. Warto, byś używał najwyższej klasy kamieni ceramicznych lub syntetycznych.

Krój na deskach z dobrze wysezonowanego drewna lub specjalistycznych japońskich deskach Asahi lub Hasegawa, a nóż mistrza Matsumury odwdzięczy Ci się latami wiernej przyjaźni.

Rękojeści mistrzowskich, japońskich noży Hatsukokoro Atelier powstały z ekstremalnie twardego, odpornego na wilgoć drewna eco wood. Rączki noży są, co specyficzne, zeuropeizowane w formie po to, byś mógł skupić się wyłącznie na radości krojenia, nie zaś przyzwyczajania do specyficznej, tradycyjnej rękojeści.

Nóż uniwersalny nadaje się idealnie do mniej wymagających i delikatniejszych czynności - krojenia, rozdrabniania niewielkich kawałków mięsa bez kości, niedużych warzyw i owoców.

 

Zapraszamy Cię do obejrzenia naszego filmu o nożach japońskiego mistrza Tomoo Matsumura. Znajdziesz go poniżej.

Przeznaczenie noża uniwersalnego
z kolekcji mistrza Tomoo Matsumura

NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW

NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU

NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN

NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ

  • Jako pasjonaci japońskich noży, z przyjemnością pokazujemy je w filmach. Nasz specjalista wie o nich bardzo dużo i chętnie dzieli się ich historią.
  • Obejrzyj film o niezwykłych ostrzach kutych ręcznie przez mistrza Tomoo Matsumura, który już teraz należy do szacownego grona kowali uprawiających tradycyjne, japońskie rzemiosło.
  • Film przybliży nie tylko sylwetkę świetnego mistrza oraz jego znakomite noże, ale i specyfikę regionu, w którym powstają.

nóż Hatsukokoro Atelier
w skrócie

  • noże dla wielbicieli mistrzowskich, japońskich ostrzy
  • 63 warstwy stali utrzymanej w części w stylu kurouchi
  • twardość stali - 61 stopni HRC w skali Rockwella
  • rękojeść - eco-wood
  • klasa ostrości - perfekcyjna (8/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • rdzeń - stal VG-10
  • ostrze - 62 warstwy w części czernionej, niepolerowanej, miękkiej i twardej stali nierdzewnej
  • rękojeść - eco-wood

Wymiary

  • długość ostrza - 15 cm
  • waga - 94 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Od lat sprawdzamy i testujemy japońskie noże, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Tojiro niejedno ma imię,
czyli o Atelier stworzonym
dla mistrzów-artystów

  • Marka Tojiro znana jest z produkcji masowo tworzonych, choć bardzo wysokiej klasy noży. Jednak rosnąca fascynacja ręcznie kutymi, mistrzowskimi japońskimi nożami skłoniła markę do zmienienia założeń.
  • W roku 2008 obok fabryki Tojiro pojawiło się Atelier, czyli specjalna kuźnia przeznaczona do tworzenia mistrzowskich, ręcznie kutych noży. Tam powstają ostrza niszowe, rzadkie, zupełnie niepowtarzalne.
  • Ponieważ tworzone są na każdym etapie ręcznie, nie powstają tak szybko i w takich ilościach, jak noże produkowane mechanicznie. To ostrza dedykowane prawdziwym pasjonatom, którzy czują ducha Japonii.

Surowa prostota
i pierwotna elegancja
noży Hatsukokoro Tomoo Matsumury

  • Mistrzowskie noże kojarzą się, z reguły, ze swoistą niedostępnością, nieokiełznanymi siłami natury, które człowiek nieśmiało i z trudem podporządkowuje swojej woli.
  • Takie też są noże z kolekcji Hatsukokoro mistrza Tomoo Matsumury. W połowie czernione, niepolerowane ostrza to symbol dzikości i furii żywiołów. Kontrastuje z nimi bardzo ładny, polerowany 62-warstwowy damast, otulający rdzeń z wysokowęglowej stali VG-10.
  • Japońskie, ryte ręką mistrza inskrypcje w kanji nadają ostrzu majestatu. Te noże, niemal automatycznie, traktuje się z szacunkiem i respektem.
  • A jak kroją… to już inna, nadzwyczajna historia.

Noże Hatsukokoro Atelier 
doskonale naostrzysz
na japońskich kamieniach

  • Noże mistrza Tomo Matsumury naostrzysz na wysokiej klasy kamieniach ceramicznych.
  • Musisz użyć kilku gradacji kamieni (najlepiej 1000, 3000 i 6000 lub 8000), by Twój nóż zachował perfekcyjną ostrość przez, minimum, 8-12 tygodni.
  • Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, by tak wysokiej klasy mistrzowski, japoński nóż wypolerować na gradacjach wiele wyższych, np. 30 000 gritów. Pamiętaj, że wtedy nóż stanie się wręcz opętańczo ostry.
  • Przy tej jakości stali możesz również sięgnąć po kamienie syntetyczne.

Ostrzenie japońskich noży
to  prawdziwa przyjemność!
Obejrzyj nasz film

  • Niektórzy obawiają się ostrzenia japońskich noży. Ale, jak mówi mądre przysłowie, strach ma wielkie oczy. Po kilkunastu minutach ćwiczeń okazuje się, że to naprawdę prosta sprawa.
  • Jak dobrze ostrzyć? Nasz film poprowadzi Cię krok po kroku przez cały proces. Już po pierwszym obejrzeniu uznasz, że to zajęcie dla każdego.
  • W filmie zobaczysz ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Rękojeść bez fajerwerków,
czyli słów kilka o uchwytach
noży Hatsukokoro Atelier

  • W końcu nóż za coś trzeba trzymać… - wyraźnie z takiego założenia wyszedł mistrz Tomoo Matsumura, wyposażając swoje noże w bardzo proste, ascetyczne i, co specyficzne – zeuropeizowane w formie – rękojeści.
  • Często zdarza się, że splendor japońskich noży podnoszą dość malownicze, czy wręcz ekscentryczne rękojeści. Tu chodzi raczej o to, by docenić moc ostrza. A rękojeść z drewna eco-wood jest genialnie wygodna.
  • Eco-wood nie wchłania wilgoci, nie pęcznieje. Stąd po noże Hatsukokoro Atelier chętnie sięgają również profesjonalni kucharze. I to doskonale mieści się w filozofii niezwykle skromnego mistrza Matsumury, który podkreśla, że nóż od tego jest, by nim długo i wygodnie pracować, a nie podziwiać go.

Specjalista podpowiada,
jak dobrze zadbać o noże
Hatsukokoro Atelier mistrza Matsumura

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • 63-warstwowe noże Hatsukokoro Tojiro Atelier ostrz na najwyższej jakości japońskich kamieniach; nie używaj tanich zamienników
  • krój na deskach z wysezonowanego drewna lub japońskich deskach syntetycznych, które nie stępią mistrzowskich noży; unikaj jak ognia desek z pospolitego tworzywa, czy szkła
  • noże mistrza Matsumury przechowuj na pulpitach lub listwach magnetycznych, nie wkładaj ich do szuflady z innym metalowym sprzętem
  • pod żadnym pozorem nie krój nimi kości, czy mrożonek, nie podważaj pokrywek słoików, nie otwieraj puszek
  • mistrzowskie noże myj zawsze ręcznie, nigdy w zmywarce
  • co jakiś czas konserwuj ostrze olejkiem, np., kameliowym