Japońscy kowale niemal od niechcenia tworzą noże wybitne. To, co dla nich jest proste, w Europie zdaje się być niemal nie do odtworzenia. Trudno się dziwić, bo procentują tu całe długie wieki wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Jednym z przykładów noży, które mogą Cię zauroczyć, są piaskowane, delikatnie młotkowane ostrza Tamahagane Tsubame Brown. Ci mistrzowie ostrego krojenia potrafią bardzo dużo, o czym przekonasz się, gdy przetniesz ząbkowanym nożem nawet czerstwy bochenek chleba.
Twój nóż do pieczywa Tamahagane z linii Tsubame Brown nie będzie wymagał ostrzenia przez długie lata, pod warunkiem, że będziesz kroić na deskach z drewna, czy specjalnych, japońskich deskach syntetycznych.
Tamahagane Tsubame Brown powstają z dwóch typów stali. Rdzeń wykuto z wysokowęglowej stali VG-5, a otaczające go warstwy piaskowanej stali to SUS410. Noże mają twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella.
Ładna, brązowa rękojeść 23 cm noża do pieczywa powstała z drewna pakka. To specyficzne drewno-nie-drewno, które samo z siebie nie występuje w naturze, a powstaje z naturalnego drewna i żywic. W efekcie taki materiał jest bardzo odporny na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne, dlatego sprawdza się doskonale również w profesjonalnej kuchni.
Ząbkowany nóż przeznaczony jest do krojenia wszelkiego typu pieczywa. Posłuży Ci też do krojenia owoców cytrusowych i ananasów oraz porcjowania pieczeni.
Obejrzyj nasz film o nożach Tamahagane z kolekcji Tsubame Brown kuźni Kataoka. Znajdziesz go poniżej. Zapraszamy!
NÓŻ DO PIECZYWA
NÓŻ DO PORCJOWANIA
PIECZENI
NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Młotkowanie noży Tamahagane Tsubame Brown jest zupełnie odmienne od mocnego, klasycznego młotkowania Tsuschime, które znamy z innych serii noży.
O ile tamto jest wyraziste, głębokie, sprawia wrażenie wręcz czasem radykalnego, tak tutaj kowale kuźni Kataoka lekko muskają młotem stal noża.
Efekt jest niezwykle malowniczy i subtelny, co jest dowodem kunsztu twórców tych doskonale ostrych noży.
KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE