Wok ma dwa oblicza. Jest niezastąpionym naczyniem w kuchni wszystkich, którzy kochają smakowe eksperymenty i z zacięciem zgłębiają tajniki przyprawiania. Ci ludzie docenią woka za jego niezwykłe talenty, będą go non stop używać, nie mogąc się nachwalić i nadziwić temu, co potrafi. Bo potrafi niezwykle dużo. Różnorodność potraw powstających w woku oszołomi nawet bardzo zaawansowanego kucharza.

Drugie oblicze woka – jest niezastąpiony w kuchni wszystkich, którzy gotują pospiesznie, z tego, co im wpadnie w ręce, czy zalega w lodówce. Trochę mięsa, nieco warzyw, jakieś jeszcze nadające się do zjedzenia krewetki, dawno zostawiony sam sobie makaron, nieco sera – a wok po mistrzowsku upora się z taką przypadkową składanką i stworzy danie, którym można się będzie bez wstydu poszczycić na przyjacielskiej imprezie, czy nawet i romantycznej kolacji.

Oczywiście, im świeższe produkty, tym lepsza potrawa z woka. Ale, jak pisałem, wok jest „ratownikiem” w chwili, gdy nie mamy faktycznie pomysłu na obiad, czy gorącą kolację.

 

Co można przyrządzić w woku?

W woku przyrządzisz bardzo szybko wszelkiego typu mięsa. Warto je pokroić w kostkę, czy w paski, by szybciej się obsmażyły i skomponowały z warzywami, które się z reguły do mięs z woka dodaje.

Pokrojone mięso wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy z cebulką, a kiedy całość będzie gotowa, można do woka wrzucić niemal wszystko – od surowych po mrożone warzywa, warzywa strączkowe, grzyby, zasadniczo wszelkiego typu owoce, owoce morza, ryby, ugotowany lub obgotowany makaron, czy ryż lub nudle i kluski. Spaghetti z woka to czysta smakowa rozkosz. Oczywiście, w woku można przygotowywać również wszelkiego typu dania wegetariańskie.

Wok idealnie nadaje się do tworzenia potraw jednogarnkowych, bigosów, bograczy, gulaszy, leczo paprykowego, itp.

Ryże, kasze, makarony zalewane bulionem, potrawy z dodatkiem wina, wytrawne, słodko-kwaśne dania – to wszystko domena woka, bo to wszechstronne naczynie służy zarówno do gotowania, duszenia, jak i smażenia.

 

Smaki z woka

Wok idealnie – dzięki dużej powierzchni parowania – wzmacnia smaki przyprawianych potraw. Czy to mięsa w marynatach, czy korzenne przyprawy dodawane do warzyw, czy poszczególne składniki danej potrawy – wszystko wpływa na finalny smak. Możesz zyskać smaki bardzo mocne, wyraziste i wytrawne, słodko-kwaśne, kwaśne, słodko-pikantne, czy tylko ostre. Wszystko zależy od składu, przypraw, czasu gotowania w woku.

Co zjawiskowe – można by na upartego przez 365 dni w roku przyrządzać tę samą potrawę z nieco innym składem przypraw, a wok za każdym razem zaskakiwałby nas odmiennością smaków. Bo wok to potrafi.

 

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu technik, technologii kulinarnych, z przyjemnością korzystający z woków Staub i Demeyere

Zdjęcia: Staub