Specialities - Stalowy, 7-warstwowy wok z dodatkowym uchwytem, Ø 36 cm, Demeyere

1210
Produkt dostępny
wysyłka 7-14 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Wok jest idealnym naczyniem dla wszystkich poszukiwaczy nowych smaków, intrygujących metod przyprawiania i szybkiego tworzenia wieloskładnikowych dań. Wok jest niezwykle przyjazny gotującemu i bardzo niewymagający - możesz włożyć do niego niemal wszystko, co znajdziesz w lodówce, a on z maestrią przygotuje ciepłe, pyszne danie. Wystarczy marchew, cebula, brokuły i kawek mięsa, trochę przypraw - a wok załatwi resztę.

Stalowe, 7-warstwowe, zaawansowane technologicznie woki belgijskiej marki Demeyere pozwalają dusić i smażyć w błyskawicznym wręcz tempie. Duża powierzchnia parowania sprawia, że krążąca w woku, poddana wysokim temperaturom para wodna przenika przez produkty. W efekcie skraca się czas gotowania, a smak przyszłej potrawy staje się pełny i intrygujący. Wok nigdy nie stworzy „płaskiego”, nieciekawego smaku. Tak naprawdę wystarczyłoby przyprawić danie tylko solą i pieprzem, a ono i tak będzie dobrze smakować. Wok ma specjalną umiejętność mieszania smaków wszystkich przyrządzanych w nim składników przyszłej potrawy.

Stalowe woki Demeyere mają aż 30 lat gwarancji dla użytku domowego, 10 lat dla profesjonalnej kuchni. To wyraźnie świadczy o jakości wielowarstwowej, mocnej belgijskiej stali. Stali, która ma bardzo ciekawą właściwość. Poddana elektrochemicznemu procesowi usuwania mikroelementów żelaza opatentowana stal Silvinox® zostanie na zawsze srebrzysto-biała i nigdy nie zmieni koloru.

Wok Demeyere działa na każdym typie kuchenki, od gazowej, po indukcyjną. Jeśli masz duży piekarnik, możesz w woku również zapiekać i podpiekać przeróżne dania.

Stalowe woki belgijskiego producenta są bardzo odporne na przegrzanie, stąd możesz w nich smażyć dynamicznie, w wysokich temperaturach, czyli krócej i zdrowiej.

Samo duszenie w woku trwa wiele krócej, niż w klasycznym garnku. Jeśli życzysz sobie często dusić, możesz dobrać do swojego woka Demeyere pokrywkę, którą znajdziesz na dole strony, przy każdym produkcie.

Wok, czyli klasa sama w sobie -
uniwersalne naczynie,
bez którego kuchnia kuleje

  • niezwykle funkcjonalne naczynie do przyrządzania nie tylko orientalnych potraw
  • wok pozwoli bardzo szybko gotować, smażyć i dusić z zachowaniem wartości odżywczych potraw
  • rewelacyjnie szybkie nagrzewanie i rozprowadzanie ciepła dzięki 7-warstwowej konstrukcji dna i ścianek (grubość - 2,3 mm)
  • satynowana stal Silvinox, która nigdy nie zmieni koloru
  • nienagrzewające się, spawane, kute, stalowe uchwyty
  • 30 lat gwarancji dla kuchni domowej, 10 lat dla kuchni profesjonalnej

Stalowy wok Demeyere
na wszystkie kuchenki
i do piekarnika

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Materiał

  • satynowana, stal szlachetna, która nigdy nie zmieni koloru
  • 2,3 milimetrowej grubości dno i ścianki woka składają się z 7 warstw (7-PlyMaterial®) - na zewnątrz i wewnątrz warstwy stali szlachetnej, w środku stop aluminium, 2 warstwy czystego aluminium i trójwarstwowy, opatentowany przez Demeyere stop TriplInduc®
  • spawane, kute, stalowe uchwyty

Wymiary

  • średnica - 36 cm
  • średnica dna - 13 cm
  • długość całkowita z uchwytem - 62 cm
  • wysokość ścianek - 8,2 cm
  • pojemność - 8,5 litra
  • waga - 2,1 kg

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

W woku ugotujesz, usmażysz
i udusisz wszystko,
co akurat masz pod ręką

Historia woka jest fascynująca. To znane od tysiącleci naczynie jest jednym z najstarszych wynalazków pozwalających w krótkim czasie przyrządzić idealnie smakujące potrawy. Myli się ten, kto zakłada, że w woku można przygotować wyłącznie potrawy kuchni azjatyckiej. Wok jest tak uniwersalny, że wpasowuje się w potrzeby każdego gotującego, który twórczo myśli o gotowaniu.

Wok pozwoli Ci smażyć mięsa, ryby, owoce morza. Jest niezastąpiony, gdy chodzi o duszenie potraw warzywnych, czy mięsno-warzywnych. Idealnie nadaje się do przyrządzania gęstych i aksamitnych sosów.

WOKOWANIE JEST BARDZO PROSTE

 

  • Wokowanie, czyli smażenie, czy duszenie w woku, to naprawdę żadna filozofia. Wok jest niezwykle przyjazny gotującym. Nie ma znaczenia, czy jesteś początkującym, czy mistrzem kuchni, wok spełni Twoje życzenia i pozwoli szybko stworzyć doskonale smakujące potrawy kuchni całego świata.
  • Wok ma specjalną konstrukcję - szeroka misa o niewielkim dnie pozwala smażyć partiami przeróżne produkty, które wchodzą w skład nawet bardzo skomplikowanej potrawy. Np., najpierw usmażysz mięso, które przesuniesz na bok cały czas nagrzewanego na kuchence woka, później obsmażysz twarde warzywa, przesuniesz je na bok, by obsmażyć delikatne grzyby. A później, kiedy dodasz przyprawy i wymieszasz wszystko w woku, możesz go przykryć pokrywką i pozwolić potrawie poddusić się i doskonale nawilżyć. I to wszystko zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut.
  • Wok jest genialny z tego względu, że służy jako kuchenna „śmieciarka” smaków. Możesz dodać do niego niemal wszystko, co zalega w lodówce. Wok jest nieziemsko tolerancyjny i zdolny, bo za każdym razem, gdy przyprawisz swoją eksperymentalną mieszankę, odwdzięczy się perfekcyjnie smakującym daniem.
  • Posiadacze woka są zachwyceni tym, że nawet najprostsze składniki - mieszanina kawałków warzyw, mięsa i makaronu, czy ryżu lub kaszy - potrafi dać efekt, którego nie powstydziłaby się kilkugwiazdkowa, renomowana restauracja. To wszystko zasługa woka, który potrafi przyrządzić pyszny obiad, czy gorącą kolację dla kilku osób za, dosłownie, kilkanaście złotych.

WYBITNE SMAKI POTRAW Z WOKA

 

  • Wok ewoluował przez wieki nie tylko dla uproszczenia procesu przyrządzania potraw, ale nade wszystko po to, by móc za jego sprawą zyskać maksymalnie doskonałe smaki.
  • Niewielu zdaje sobie sprawę, że tak proste naczynie ułatwia niezwykle skomplikowany proces gotowania i nawilżania potrawy. Tu zaprzęgnięto do pracy prawa fizyki i termodynamiki. Na rzecz przyszłego pysznego obiadu pracuje, nade wszystko, para wodna, która krąży w przykrytym pokrywą woku.
  • Para przyspiesza proces gotowania i duszenia, dzięki niej wszelkie wartości odżywcze i witaminy zostają w potrawie. Dodatkowo – potężne uderzenie pary sprawia, że poszczególne składniki przyszłego przysmaku stają się doskonale miękkie w krótkim czasie. I to, co najważniejsze – smakują wprost zjawiskowo. Dzięki konstrukcji woka smaki mieszają się, tworząc zniewalające kompozycje o bardzo bogatym aromacie.
  • Nawet, jeśli nie używasz pokrywki, a woka traktujesz jako głęboką patelnię do bardzo szybkiego smażenia lub gotowania, zyskasz z jego pomocą wybitnie smakujące mięsa, warzywa, ryby, czy sosy.

Zjawisko synergii i zalety
7-warstwowej konstrukcji
dna i ścianek woka Demeyere

  • Stalowe woki belgijskiej marki Demeyere to szczyt inżynierii kuchennej. Ich konstrukcja oparta została na technologii 7-PlyMaterial®, która gwarantuje nie tylko genialne przewodnictwo ciepła, czyli niezwykle szybkie nagrzewanie całego woka od dna, aż po same brzegi, ale i sprawia, że większość zakumulowanego ciepła trafia bezpośrednio w głąb przyrządzanych potraw. To pozwala na ekstremalne skrócenie czasu przyrządzania posiłków, które są niezwykle zdrowe i niskokaloryczne.
  • Inżynierowie marki Demeyere zbadali, że narażany na bardzo wysokie temperatury wok musi mieć odpowiednio grube ścianki i dno, dlatego linia Specialities została skonstruowana w całości z opatentowanego stopu 7-PlyMaterial®. Stworzono go ze stali, dwóch warstw stopu aluminium, które dzielone jest warstwą czystego aluminium oraz wynalazku Demeyere - stopu TriplInduc®.
  • 7-PlyMaterial® jest niezwykle odporny na przegrzanie, wypaczenie, rozgrzewa się błyskawicznie. 7-warstwowe dno i ścianki woka wykorzystujące zjawisko synergii stanowią dowód na to, że belgijska marka Demeyere zmieniła woka w prawdziwe kuchenne arcydzieło.

Silvinox - patent Demeyere
na srebrzysto-białą,
nieżółknącą przez dekady stal

  • Życzysz sobie mieć zawsze eleganckie, stalowe naczynia, które mimo upływu lat nie pożółkną i będą wyglądały jak nowe? Proszę bardzo. Oto propozycja Demyere - stal dla estetów.
  • Mistrz stalowych naczyń, Demeyere, już w latach 60-tych XX wieku opracował zjawiskową i do dziś nieco futurystyczną technologię obróbki stali - Silvinox®, która nie żółknie, nie zmienia koloru nawet po przegrzaniu i nie ciemnieje z upływem lat.
  • Stal Silvinox®, z której słynie w świecie kulinariów Demeyere, to wynik elektrochemicznych zabiegów, które pozbawiają stal mikroelementów żelaza. Bo właśnie ono jest odpowiedzialne za żółknięcie, błękitnienie i ciemnienie stali, która utlenia się wraz z wiekiem naczyń.
  • Silvinox® to srebrzysto-biała stal. Pierwsze wrażenie, gdy wyjmuje się woka Demeyere z pudełka, jest szokujące. Jaki on jest jasny! Jaki piękny i połyskliwy! Zdumiewające, że powstał ze stali.
  • Trzeba jednak wiedzieć, że używany na kuchni gazowej wok Demeyere może się brudzić z racji tłustego paliwa, jakim jest gaz. Stal Silvinox® nie przestanie być srebrzysto-biała, ale gaz może ją naznaczyć tłustymi plamami. Dlatego woka trzeba myć również z zewnątrz.

Higieniczna stal -
bez bakterii
i bez odcisków palców

Stal Silvinox® ma jeszcze jedną, zupełnie zjawiskową zaletę. To coś, co wybiło Demeyere ponad konkurencję, czyli marki tworzące stalowe naczynia. Demeyere to prawdziwy maniak higieny. Po całych latach doświadczeń, badań i eksperymentów stworzył stal, na której nie rozwijają się bakterie i drobnoustroje chorobotwórcze.

Dzieje się tak dlatego, że stal Silvinox® nie łapie odcisków palców. Charakterystyczne dla danej grupy produktów bakterie nie przenoszą się z dłoni na stal woków Specialities. Niezwykłe jest to, że marka Demeyere stworzyła swojego rodzaju stal z faktorem antybakteryjnym. Niestety, stal Demeyre, choć tak zaawansowana, pozostała jednak stalą, więc z woków nie mogą korzystać alergicy.

Kute, spawane uchwyty,
czyli o tym, co dla belgów
jest bardzo ważne

  • Konstrukcja woka, czyli 7-PlyMaterial®, stal Silvinox® oraz z niezwykłą starannością obmyślone i wykonane uchwyty to złota trójca zalet naczyń Demeyere.
  • Belgijski producent tworzy swoje naczynia z myślą, nade wszystko, o profesjonalnych kuchniach, gdzie rzesze kucharzy przez wiele godzin dziennie, w trudnych warunkach wykorzystują je do tworzenia wykwintnych i wyrafinowanych potraw.
  • Ten, kto nie miał styczności z kuchnią w restauracji, czy hotelu, nie ma nawet pojęcia, w jakim tempie się tam pracuje. Nikt nie ma czasu zwracać uwagi, czy dane naczynie stoi odpowiednio równo na palniku, czy nie jest narażone na zbyt dużą temperaturę. Dlatego Demeyere tworzy niezwykle odporne, stalowe naczynia, które wyposażone są w kute, spawane lub spawane próżniowo uchwyty.
  • Uchwyty woków Demeyere, pracujących nawet po kilka godzin dziennie na bardzo wydajnych palnikach, nie nagrzewają się. Nawet, jeśli płomień będzie mocno rozgrzewał ścianki naczynia, kuty uchwyt pozostanie chłodny.
  • Druga kwestia - Demeyere tworzy takie uchwyty, które nigdy nie odpadną, nie rozchwieją się i nie wypaczą. Słynnym stał się film producenta, w którym dorosły człowiek skacze na skakance na… uchwytach naczyń Demeyere. A one wytrzymują to „bez emocji”.

Skuś się na stalowego woka,
a zyskasz miliony smaków -
specjalista o używaniu woka

MOŻESZ STOSOWAĆ
STALOWE UTENSYLIA

MOŻESZ MYĆ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • Stalowy wok Demeyere nie ma praktycznie żadnych wymagań. Chcesz podejść do niego ze stalowym widelcem do mięs, czy łopatką do przewracania warzyw? Nic nie stoi na przeszkodzie. Nie porysujesz go i nie zniszczysz. Oczywiście, by wok przez całe dekady był piękny, warto używać drewnianych, czy syntetycznych utensyliów.
  • Stal Silvinox® jest wyjątkowo łatwa w utrzymaniu w czystości. Można myć ją w zmywarce, producent gwarantuje, że detergenty nie zaszkodzą jego srebrzysto-białej stali. Niemniej - mycie ręczne trwa kilka chwil. Demeyere zadbało o komfort użytkowników swoich naczyń. Uchwyt woka mocowany jest na zewnątrz misy, ścianki nie są przebite nitami, na których mogłyby osadzać się resztki jedzenia. Stąd naczynie myje się błyskawicznie.
  • Pamiętaj, by od czasu do czasu do mycia woka używać płynu do naczyń z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Jeśli używasz woka na gazie, ten zabieg warto przeprowadzać dość często. Więcej o konserwacji stali Demeyere przeczytasz, klikając w boczny panel z prawej strony ekranu.
  • Jeśli skarmelizujesz coś na dnie woka, jeśli za mocno zagęścisz, czy zredukujesz, np. sos boloński lub beszamelowy, naczynie możesz odmoczyć i bez obaw wyszorować.
  • Stal nie jest stworzona do przechowywania w niej potraw przez długi czas. Przyrządzony posiłek może odczekać w woku kilka godzin. Później, potrawę warto przełożyć do naczyń, które schowasz w lodówce.
  • Powyżej zauważyłeś ikonkę rękawicy kuchennej, choć pisaliśmy, że uchwyt się nie nagrzewa. Ale - na pewno nagrzeje się, jeśli wstawisz woka do piekarnika, do czego również zachęcamy (zyskasz w ten sposób inaczej smakujące, podpiekane potrawy z woka).
  • Woki Demeyere tak doskonale szybko rozgrzewają się i równomiernie dystrybuują ciepło, pozwalając perfekcyjnie szybko gotować, że można je nagrzewać na 50-60% mocy palnika. W przypadku indukcji czas rozgrzewania woka może trwać poniżej 30 sekund, wszystko zależy od typu kuchenki.

Pokrywka pasująca
do stalowego woka 36 cm
Specialities Demeyere

Dla maksymalnego wykorzystania potencjału 36 cm średnicy woków Demeyere sugerujemy zakup specjalnej, stalowej pokrywy. Niestety, dla woków o tym rozmiarze producent nie przewidział klasycznych, szklanych pokrywek.

Ta profesjonalna pokrywa przypomina kształtem kopułę, by obieg pary był jeszcze doskonalszy. Dodatkowo - stalowa pokrywa pozwala na dłużej zachować ciepło serwowanych wprost na stół potraw z woka.