Jeśli coś wykracza poza schemat, niemal automatycznie budzi zainteresowanie. Wie o tym doskonale japońska kuźnia Mcusta Zanmai, producent zupełnie wyjątkowych, nieczęsto spotykanych noży. Firma pozwala sobie na rozmach i eksperymentowanie z różnego typu stalami i rękojeściami swoich luksusowych noży. Niech przykładem będzie kolekcja Beyond, której inność wyróżnia się na pierwszy rzut oka na tle już i tak specyficznych, niepokornych i odkrywczych noży marki Mcusta Zanmai.
Japońska kuźnia upodobała sobie, przede wszystkim, znaną i cenioną stal VG-10 przekuwaną na zimno. A tu nagle w jej dorobku pojawia się bardzo prestiżowa stal Blue Steel (czyli Aogami Super – dwie nazwy tej kosmicznie ostrej stali stosuje się zamiennie). Z niej wykute są 3-warstwowe, a piekielnie ostre i niebiańsko piękne noże, których grzbiet nie ma nawet 2 mm grubości.
Tu musisz pozbyć się schematów związanych z tym, co wiesz o japońskich nożach, bo kolekcja Beyond wyraźnie drwi sobie z ustalonych norm. Choć 3-warstwowe, te noże są naprawdę niezwykle ostre. Potrafią trzymać ostrość nawet do 4-5 miesięcy pod warunkiem, że będziesz kroić na deskach z drewna, czy specjalnych, japońskich deskach.
Twardość stali na poziomie 63-65 stopni HRC w skali Rockwella dobitnie sygnalizuje, że możesz spodziewać się naprawdę krwiożerczego temperamentu. Noże Beyond naostrzysz na kamieniach syntetycznych.
Rękojeści wyjątkowych noży Sujihiki z kolekcji Beyond tworzy luksusowe drewno hinoki, rzadko spotykane w tej roli. Trzonek noża jest ośmiokątny, przy czym lekko skręcony, dzięki czemu trzyma się go wyśmienicie w dłoni.
Spróbuj przygody, którą staje się krojenie nożami Beyond, marki Mcusta Zanmai. One poprowadzą Cię przez świat smaków, cieniuśkich plasterków i precyzji krojenia, o której wcześniej nie miałeś pojęcia.
Sujihiki to nóż do przyrządzania sushi i sashimi oraz tradycyjnych potraw kuchni japońskiej. Smukły i ostry nóż doskonale sprawdza się w plasterkowaniu warzyw. Nadaje się też do filetowania drobiu i ryb.
Jeśli spodobały Cię noże z kolekcji Beyond, obejrzyj nasz film, w którym dowiesz się wszystkiego o tych majestatycznych ostrzach. Film znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI
NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB
NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Te noże suną przez krojony produkt z takim wdziękiem i zapamiętaniem, jakby poza krojeniem nie istniało nic innego na świecie.
W sumie… dla nich nie istnieje. Zostały stworzone do tego, by codziennie dostarczać radości miłośnikom doskonałej kuchni.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE