Beyond - Japoński nóż uniwersalny Shotoh, stal Aogami Super, 15 cm, Mcusta Zanmai

1139
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Jeśli coś wykracza poza schemat, niemal automatycznie budzi zainteresowanie. Wie o tym doskonale japońska kuźnia Mcusta Zanmai, producent zupełnie wyjątkowych, nieczęsto spotykanych noży. Firma pozwala sobie na rozmach i eksperymentowanie z różnego typu stalami i rękojeściami swoich luksusowych noży. Niech przykładem będzie kolekcja Beyond, której inność wyróżnia się na pierwszy rzut oka na tle już i tak specyficznych, niepokornych i odkrywczych noży marki Mcusta Zanmai.

Japońska kuźnia upodobała sobie, przede wszystkim, znaną i cenioną stal VG-10 przekuwaną na zimno. A tu nagle w jej dorobku pojawia się bardzo prestiżowa stal Blue Steel (czyli Aogami Super – dwie nazwy tej kosmicznie ostrej stali stosuje się zamiennie). Z niej wykute są 3-warstwowe, a piekielnie ostre i niebiańsko piękne noże, których grzbiet nie ma nawet 2 mm grubości.

Tu musisz pozbyć się schematów związanych z tym, co wiesz o japońskich nożach, bo kolekcja Beyond wyraźnie drwi sobie z ustalonych norm. Choć 3-warstwowe, te noże są naprawdę niezwykle ostre. Potrafią trzymać ostrość nawet do 4-5 miesięcy. Twardość stali na poziomie 63-65 stopni HRC w skali Rockwella dobitnie sygnalizuje, że możesz spodziewać się naprawdę krwiożerczego temperamentu. Co ciekawe, jak wynika z naszych długoletnich doświadczeń i rozmów z pasjonatami ostrego krojenia, im bardziej niepokorny i dziki nóż, tym większą ma się na niego chrapkę.

Rękojeści wyjątkowych noży uniwersalnych z kolekcji Beyond tworzy luksusowe drewno hinoki, rzadko spotykane w tej roli.  Trzonek noża jest ośmiokątny, przy czym lekko skręcony, dzięki czemu trzyma się go wyśmienicie w dłoni.

Spróbuj przygody, którą staje się krojenie nożami Beyond, marki Mcusta Zanmai. One poprowadzą Cię przez świat smaków, cieniuśkich plasterków i precyzji krojenia, o której wcześniej nie miałeś pojęcia.

Jeśli spodobały Cię noże z kolekcji Beyond, obejrzyj nasz film, w którym dowiesz się wszystkiego o tych majestatycznych ostrzach. Film znajdziesz poniżej.

Japońskie noże Beyond
kuźni Mcusta Zanmai -
jest w nich coś, co porusza

  • 3-warstwowe japońskie noże ze stali Blue Steel (Aogami Super)
  • twardość stali - 63-65 stopni HRC w skali Rockwella
  • oktagonalna rękojeść z drewna hinoki
  • skuwka z antybakteryjnego stopu niklu i srebra
  • ostrość - ekstremalna

Obejrzyj film o nożach Beyond,
by dołączyć do grona
ich zagorzałych wielbicieli

  • Kolejna seria noży, która zawraca w głowie! Kolekcja Beyond Aogami Super, marki Mcusta Zanmai, to prawdziwy rarytas dla tych, którzy kochają subtelne, minimalistyczne formy z kryjącym się w nich ostrym potencjałem.
  • Noże Beyond wyglądały zjawiskowo już na zdjęciach producenta. Ale, kiedy wzięliśmy je do ręki, od razu poczuliśmy ten porywający zastrzyk adrenaliny – „To jest właśnie to!”.
  • Kolejna kolekcja noży znanej, japońskiej kuźni, która jest przysłowiowym strzałem w 10-tkę!

Do czego posłuży Ci
japoński nóż uniwersalny
z serii Beyond Mcusta Zanmai

NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW

NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU

NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN

NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ

Materiał

  • rdzeń - stal Blue Steel (Aogami Super) + dwie warstwy wysokowęglowej stali nierdzewnej
  • rękojeść – drewno hinoki
  • skuwka - antybakteryjny stop niklu i srebra

Wymiary

  • długość ostrza - 15 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Luksus w dłoni…
Jak się poczujesz,
krojąc nożami Beyond?

Te noże suną przez krojony produkt z takim wdziękiem i zapamiętaniem, jakby poza krojeniem nie istniało nic innego na świecie.

W sumie… dla nich nie istnieje. Zostały stworzone do tego, by codziennie dostarczać radości miłośnikom doskonałej kuchni.

Jakie kamienie
naostrzą Twoje noże
z kolekcji Beyond Mcusta Zanmai?

  • W przypadku tak luksusowych noży, jakimi są ostrza z kolekcji Beyond, marki Mcusta Zanmai, musisz liczyć się z zakupem nieco bardziej wymagających kamieni syntetycznych.
  • Interesować Cię będą, nade wszystko, gradacje 1000 i 3000, których użyjesz do tzw. „codziennego” ostrzenia. Mówiąc inaczej, raczej „niecodziennego”, bo po ostrzałkę sięgniesz raz na 4-5 miesięcy.
  • Jeśli zdecydujesz, że nóż nie jest wystarczająco ostry, wykorzystaj gradację, np., 8000, ale wtedy uważaj na palce. Może się dziać!
  • Jeżeli Twój nóż będzie kompletnie stępiony (o ile w ogóle będzie), użyj na początku kamienia o gradacji 250 gritów.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże -
to wcale nie jest trudne!

  • Niektórzy obawiają się, czy dadzą radę naostrzyć swój piękny, japoński nóż. Spieszymy z pocieszeniem - każdy może się tego nauczyć, bo sprawa wcale nie jest trudna.
  • Obejrzyj nasz video-poradnik, pokazujący podstawy ostrzenia, a po krótkim treningu stwierdzisz, że to bardzo sympatyczne zajęcie.
  • W filmie pokazujemy kamiennie ceramiczne. Pamiętaj, że na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Musisz tylko pamiętać, że kamieni syntetycznych nie namacza się, a tylko polewa wodą w czasie ostrzenia.

Rękojeść noży Beyond
z pięknego drewna hinoki -
aż nie chce się ich wypuścić z dłoni!

  • Mcusta Zanmai stworzyła rękojeści tej serii noży z bardzo ciekawego materiału, drewna hinoki, które - z reguły - wykorzystywane jest przez Japończyków do tworzenia desek, na których serwuje się sushi, czy sashimi.
  • Oktagonalnie cięte rękojeści, które, co niezwykłe, są lekko skręcone, idealnie wpasowują się w dłoń. I nie, nie trzeba się ich obawiać. Kto, jak kto, ale japońscy mistrzowie kowalstwa, którzy wiedzę o nożach czerpią od swoich pra-pra-przodków, wiedzą o nożach wszystko. Niewygodna rękojeść w ich wykonaniu? Nie, coś takiego po prostu nie istnieje.
  • Jasne drewno pięknie komponuje się ze skuwką stworzoną ze stopu niklu i srebra. Pamiętaj, że ten materiał może pokryć się z czasem patyną, ale nada to nożowi Beyond jeszcze większego dostojeństwa.
  • Elegancki i dyskretny mosaic pin na rękojeści z drewna hinoki jest znakiem, że trzymasz w ręku luksusowy nóż klasy Premium.

Kilka porad specjalisty -
jak dbać o noże
Beyond Mcusta Zanmai

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • noże z serii Beyond ostrzy się pod kątem 13-15 stopni w proporcjach 50/50 (5 ruchów z jednej, na 5 ruchów z drugiej strony ostrza)
  • pamiętaj, by kroić na deskach z dobrze wysezonowanego drewna, czy specjalnych japońskich deskach z połączenia syntetycznego kauczuku i drewna (np. marki Parker Asahi)
  • luksusowe noże trzymaj na listwach, czy pulpitach magnetycznych, a w szufladzie wtedy, gdy ostrze będzie odpowiednio zabezpieczone, np. sayą
  • nigdy nie krój mięsa z kością, czy mrożonek, bo możesz uszkodzić ostrze
  • japońskie noże Beyond myj zawsze ręcznie; nie mogą trafić do zmywarki

Drewniane saye,
czyli uroczy dodatek
do pięknych noży Mcusta Zanmai

  • Tylko niektóre noże doczekują się dedykowanych im pochew, tzw. say’i. Macusta Zanmai stworzyła takie właśnie urocze akcesoria dla swoich luksusowych serii noży.
  • Drewniane pochwy na noże stworzone zostały z czerwonej lub czarnej, lakierowanej magnolii.
  • Dzięki drewnianej say’i możesz bezpiecznie i wygodnie przechowywać nóż Beyond Mcusta Zanmai. Jego ostrze nie będzie narażone na tępienie. A poza tym - nóż z sayą wygląda naprawdę elegancko.
  • Say’a nie jest oferowana w zestawie z nożem. Możesz dokupić ją oddzielnie.