Czy możliwe jest, żeby nóż miał prawdziwie ognistą naturę? Owszem, gdy jest ostry i zadziorny. A czy możliwe jest, by nóż krył w sobie hipnotyzującą moc płomienia? Z tym może być wiele trudniej. Jednak, jak pokazuje japońska kuźnia Mcusta Zanmai, nie ma rzeczy nie do zrobienia. Spójrz na rasowy i charakterny nóż z kolekcji Classic Pro Flame, przyjrzyj mu się przez chwilę, a zrozumiesz, co mamy na myśli. Poczujesz wręcz kosmiczne, magnetyzujące przyciąganie (podobne, jakie czuje się w trakcie wpatrywania się w ogień). Noże z tej serii są wręcz wybitnie eleganckie. Mają w sobie jakąś magię. Krojenie nimi to czysta radość.
33-warstwowe noże kucharza Classic Pro Flame, stworzone z przekuwanej na zimno stali VG-10, którą ukochała sobie Mcusta Zanmai, są wyśmienicie ostre. Twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella pozwoli ostrzyć noże łatwo i stosunkowo rzadko, bo, nawet, raz na 8-10 tygodni. Musisz tylko pamiętać, by używać dobrych desek z wysezonowanego drewna lub desek z syntetycznego kauczuku, które upodobali sobie mistrzowie sushi.
Do ostrzenia noży z kolekcji Classic Pro Flame możesz użyć klasycznych kamieni ceramicznych lub, jeśli życzysz mieć sobie ostrzałkę na długie lata, kamieni syntetycznych.
Malowniczy, choć dość dyskretny damasceński wzór tworzy idealną całość z niezwykle wyrazistą, czerwoną rękojeścią z drewna pakka, którą zdobi charakterystyczny mosaic pin. Lakierowany trzonek noża Flame nie wymaga specjalnych zabiegów - nie musisz go konserwować, czy nacierać olejem. Pamiętaj tylko, by nóż nigdy nie trafił do zmywarki.
Rękojeść jest tak uformowana (identyczny kształt znajdziesz w niemal bliźniaczej linii Classic Pro Zebra), by doskonale trzymało się ją w dłoni. I tak właśnie jest. Gdy bierzesz się do krojenia, nie chcesz skończyć. Noże Mcusta Zanmai z kolekcji Flame przywiązują do siebie z olbrzymią siłą i mocą.
Nóż kucharza, Gyutoh, to najbardziej użyteczny nóż kuchenny. Bez niego trudno wręcz się obejść. Służy do porcjowania, krojenia, szatkowania, rozdrabniania warzyw, owoców, mięsa i ryb. Znakomicie sprawdza się też jako nóż do siekania ziół.
Jeśli czujesz, że noże Flame Pro Classic zawładnęły Twoim sercem, obejrzyj nasz film. Znajdziesz go poniżej, zapraszamy!
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA
NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Nie ma znaczenia, czy jesteś początkującym krojącym, czy może sztuka posługiwania się japońskim nożem nie ma przed Tobą tajemnic. Dzięki pięknym, damasceńskim ostrzom Flame Pro każdy zazna wielkiej przyjemności używania doskonale ostrego noża.
Ostrza damasceńskich noży płynnie poprowadzą Cię przez świat krojenia. Doskonałe, 33 warstwowe noże sprawią, że Twoje potrawy staną się bardziej wysublimowane. Doskonałe ostrze pozwoli zachować w krojonych produktach i tym samym potrawie wszystkie wartości odżywcze i witaminy.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE