Classic Pro Flame - 33-warstwowy japoński nóż Nakiri , 16,5 cm, Mcusta Zanmai

899
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Czy możliwe jest, żeby nóż miał prawdziwie ognistą naturę? Owszem, gdy jest ostry i zadziorny. A czy możliwe jest, by nóż krył w sobie hipnotyzującą moc płomienia? Z tym może być wiele trudniej. Jednak, jak pokazuje japońska kuźnia Mcusta Zanmai, nie ma rzeczy nie do zrobienia. Spójrz na rasowy i charakterny nóż z kolekcji Classic Pro Flame, przyjrzyj mu się przez chwilę, a zrozumiesz, co mamy na myśli. Poczujesz wręcz kosmiczne, magnetyzujące przyciąganie (podobne, jakie czuje się w trakcie wpatrywania się w ogień). Noże z tej serii są wręcz wybitnie eleganckie. Mają w sobie jakąś magię. Krojenie nimi to czysta radość.

33-warstwowe noże Nakiri Classic Pro Flame, stworzone z przekuwanej na zimno stali VG-10, którą ukochała sobie Mcusta Zanmai, są wyśmienicie ostre. Twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella pozwoli ostrzyć noże łatwo i stosunkowo rzadko, bo, nawet, raz na 8-10 tygodni. Musisz tylko pamiętać, by używać dobrych desek z wysezonowanego drewna lub desek z syntetycznego kauczuku, które upodobali sobie mistrzowie sushi.

Malowniczy, choć dość dyskretny damasceński wzór tworzy idealną całość z niezwykle wyrazistą, czerwoną rękojeścią z drewna pakka, którą zdobi charakterystyczny mosaic pin. Lakierowany trzonek noża Flame nie wymaga specjalnych zabiegów - nie musisz go konserwować, czy nacierać olejem. Pamiętaj tylko, by nóż nigdy nie trafił do zmywarki.

Rękojeść jest tak uformowana (identyczny kształt znajdziesz w niemal bliźniaczej linii Classic Pro Zebra), by doskonale trzymało się ją w dłoni. I tak właśnie jest. Gdy bierzesz się do krojenia, nie chcesz skończyć. Noże Mcusta Zanmai z kolekcji Flame przywiązują do siebie z olbrzymią siłą i mocą.

Do tych niezwykle ostrych, wyjątkowo wytwornych noży możesz dokupić dedykowaną im drewnianą sayę z drewna magnolii. Szukaj jej na dole strony.

Jeśli czujesz, że noże Flame Pro Classic zawładnęły Twoim sercem, obejrzyj nasz film. Znajdziesz go poniżej, zapraszamy!

Noże Flame Pro Classic
kuźni Mcusta Zanmai,
czyli wielka przyjemność krojenia

  • 33-warstwowe japońskie noże ze stali VG-10
  • malowniczy, dyskretny damasceński dziwer na ostrzu
  • twardość stali - 61 stopni HRC w skali Rockwella
  • rękojeść z czerwonego drewna pakka
  • ostrość - wyśmienita

Dwie niemal bliźniacze serie noży -
Flame, czy Zebra Mcusta Zanmai?
Wybór wcale nie jest prosty

  • Ene, due, rike, fake… co mam wybrać? Pojęcia nie mam! Zdam się na los, bo zdecydować się na jedną z niezwykle malowniczych, niemal bliźniaczych serii noży Mcusta Zanmai - Flame lub Zebra - jest nieziemsko wręcz trudno.
  • Te dwie kolekcje, które różni materiał i kolor rękojeści, mają identyczny damast na ostrzach. A może, w takim razie, stworzymy sobie komplet, w którym zagoszczą noże z obu serii?
  • Obejrzyj nasz film o porywających duszę nożach Flame i Zebra Mcusta Zanmai i przekonaj się, że faktycznie trudno zdecydować, które są piękniejsze.

Do czego przyda Ci się
japoński nóż Nakiri z kolekcji
Flame Pro Classic Mcusta Zanmai

NÓŻ DO SIEKANIA I 
SZATKOWANIA WARZYW
I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW

NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW

NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
W PASKI NA GULASZE,
POTRAWY ORIENTALNE

Materiał

  • 33-warstwowa stal VG-10
  • rękojeść - odporne na wilgoć i czynniki zewnętrzne, lakierowane, czerwone drewno pakka
  • skuwka - stal

Wymiary

  • długość ostrza - 16,5 cm
  • waga - 187 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Noże Flame Pro Classic
to świetni przewodnicy
po świecie ostrego krojenia

Nie ma znaczenia, czy jesteś początkującym krojącym, czy może sztuka posługiwania się japońskim nożem nie ma przed Tobą tajemnic. Dzięki pięknym, damasceńskim ostrzom Flame Pro każdy zazna wielkiej przyjemności używania doskonale ostrego noża.

Ostrza damasceńskich noży płynnie poprowadzą Cię przez świat krojenia. Doskonałe, 33 warstwowe noże sprawią, że Twoje potrawy staną się bardziej wysublimowane. Doskonałe ostrze pozwoli zachować w krojonych produktach i tym samym potrawie wszystkie wartości odżywcze i witaminy.

Na czym ostrzyć noże
Flame Pro Classic,
by zachwycały sprawnością

  • Stal VG-10, którą upodobała sobie kuźnia Mcusta Zanmai, pozwala się naostrzyć na kamieniach ceramicznych, lub syntetycznych, czy nawet naturalnych. Ich dobór zależy od ilości noży, które zagoszczą w Twojej kuchni oraz zamożności portfela.
  • Jeśli Twój nóż jest dramatycznie wręcz tępy i nie da rady niczego pokroić, musisz wykorzystać kamień naprawczy o gradacji 250. Mamy jednak nadzieję, że nigdy nie będzie potrzebny.
  • Do normalnego ostrzenia wykorzystasz kamienie o gradacji 1000/3000 lub 2000/4000. Dzięki nim sprawnie odtworzysz doskonale tnącą krawędź noży Flame Pro.
  • Jeśli jednak życzysz sobie, by Twój nóż kroił perfekcyjnie i jeszcze dłużej trzymał ostrość, sięgnij po kamienie o gradacji od 6000 gritów w górę.
  • I opcja dla odważnych - jeśli chcesz mieć nóż Flame Pro tak ostry, jak katana, czyli słynny japoński miecz, użyj kamienia o gradacji np. 10 000 lub 16 000 gritów. Tyle, że wtedy musisz naprawdę uważać na palce. Twój nóż będzie nieludzko wręcz ostry.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże -
to wcale nie jest trudne!

  • Niektórzy obawiają się, czy dadzą radę naostrzyć swój piękny, japoński nóż. Spieszymy z pocieszeniem - każdy może się tego nauczyć, bo sprawa wcale nie jest trudna.
  • Obejrzyj nasz video-poradnik, pokazujący podstawy ostrzenia, a po krótkim treningu stwierdzisz, że to bardzo sympatyczne zajęcie.
  • W filmie pokazujemy kamiennie ceramiczne. Pamiętaj, że na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Musisz tylko pamiętać, że kamieni syntetycznych nie namacza się, a tylko polewa wodą w czasie ostrzenia.

Rękojeść stworzona
dla każdej dłoni -
drewno pakka i noże Flame Pro

  • Zwróć uwagę, jak ciekawie formowane są rękojeści noży Flame Pro marki Mcusta Zanmai. Już na zdjęciu widać, że rzemieślnicy tej kuźni wiedzą, co zrobić, by nóż trzymało się wprost wyśmienicie.
  • Wzmacniana stalową skuwką i zakończeniem ze stali rękojeść z lakierowanego, wodoodpornego drewna pakka stabilizowana jest dodatkowo trzema kołkami – dwoma stalowymi i wykwintnym mosaic pin’em.
  • Dzięki doskonale ergonomicznej, mocarnej rękojeści krojenie, siekanie, szatkowanie nawet przez wiele godzin okazuje się być sporą przyjemnością. A o to, między innymi, chodzi w krojeniu.

Jak dobrze dbać
o luksusowe noże Mcusta Zanmai -
radzi specjalista

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • noże Flame Pro ostrz w proporcjach 50/50 pod kątem 13-15 stopni
  • do krojenia używaj desek z wysezonowanego drewna lub profesjonalnych desek do sushi, tworzonych przez wyspecjalizowane japońskie marki
  • noże Mcusta Zanmai przechowuj na listwach, czy pulpitach magnetycznych; możesz również zaopatrzyć się w piękną sayę, która ochroni ostrze
  • pamiętaj, że japońskimi nożami nie kroi się mięsa z kością, czy mrożonek
  • japońskie noże Flame Pro myj ręcznie, nigdy nie wkładaj ich do zmywarki

Orientalne saye,
czyli drewniane pochwy
na noże Classic Flame Pro

  • Saya, czyli pochwa na nóż, to szczególny dodatek do luksusowego ostrza. Trzeba Ci wiedzieć, że nie wszyscy producenci podejmują się tworzenia tego typu akcesoriów.
  • Mcusta Zanmai stworzyła swoje saye z czerwonego i czarnego drewna magnolii. Musimy powiedzieć, że noże prezentują się w nich naprawdę wyjątkowo.
  • Dzięki sayi nie musisz obawiać się o super ostre krawędzie swoich noży. Będą bezpieczne!
  • Dostosowaną do długości ostrza sayę znajdziesz pod każdym nożem.