• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Drewniane deski do krojenia

Od lat specjalizujemy się w doborze najbardziej luksusowego sprzętu kuchennego, stąd i deski do korojenia, które znajdziesz w naszym sklepie, zostały dobrane ze szczególną uwagą. Zdając sobie sprawę, jak mocno wpływa na zdrowie i prawdziwe gotowanie sama deska kuchenna, postanowiliśmy zawęzić ofertę do tych wyłącznie produktów i producentów, którzy od lat specjalizują się w tworzeniu doskonałych, drewnianych desek. Przetestowane przez naszego specjalistę deski powstały z najlepszych gatunków drewna i spełniają najwyższe normy.

Producent
Seria
Cena

Deska do krojenia powinna być drewniana

Dobra drewniana deska do krojenia i wyśmienity nóż tworzą prawdziwy, mistrzowski tandem. Nie da się ich rozdzielić, bo ucierpi na tym krojenie, siekanie i szatkowanie, którego efekty nie będą zadowalające. Drewniana deska jest odpowiednio sprężysta, więc nie tępi zbyt szybko luksusowej stali noży. Z kolei zwykłe noże, o twardości do 56 HRC w skali Rockwella, są z założenia nożami mizernie ostrymi, krótko trzymają ostrość, stąd w ich przypadku nie gra wielkiej roli, na czym będziesz kroić. Ale, jeśli masz dobre, japońskie noże, deska do krojenia stworzona z drewna staje się nieodzowna.

Drewniane deski znanych marek Miyabi, Rosendahl, Eva Solo i Skagerak Denmark nie zmieniają smaku i zapachu krojonych produktów, nie wchodzą z nimi w żadne reakcje chemiczne. Można mieć gwarancję, że to, co wartościowe w krojonych warzywach, mięsach i rybach trafi do garnka, brytfanny, na patelnię, czy do woka w niezmienionej postaci.

Wielu występuje przeciwko drewnianym deskom, twierdząc, że są mało higieniczne. Zastępują je deskami z tworzywa sztucznego. Ale, jeśli masz dobrą deskę z drewna hinoki, dębu, jesionu, czy teaku lub bambusa, nie musisz martwić się o to, że będą rozwijały się w niej bakterie. Taką deskę z drewna możesz bez stresu co jakiś czas wyparzyć, zaimpregnować olejami mineralnymi lub woskiem pszczelim. Deska z tworzywa sztucznego będzie ekstremalnie szybko i brutalnie tępić noże, czy tego chcesz, czy nie.

Druga ważna kwestia - nie wolno, pod żadnym pozorem, kroić doskonałymi nożami na szklanych, metalowych, czy granitowych deskach lub blatach. Chyba, że chcesz wykończyć swój nóż (nawet taki nie całkiem drogi).

Deska kuchenna z najlepszych gatunków drewna

Czym musi się wyróżniać dobra deska kuchenna? Istnieje kilka reguł, które powinna spełniać deska, by można było z czystym sumieniem polecać ją świadomie gotującym. Piszemy o „świadomych gotujących”, bo oni bardzo wnikliwie wybierają sprzęt kuchenny. Liczy się dla nich jakość, właściwości zdrowotne sprzętu, jego wytrzymałość i design.

W naszym sklepie polecamy tylko deski z wysezonowanych gatunków drewna – teaku, hinoki, dębu i bambusa. Dlaczego tylko drewniane? Nasz specjalista przez całe lata poszukiwał takiej deski z tworzywa sztucznego, która, przede wszystkim, byłaby całkiem bezpieczna dla zdrowia. W drugiej kolejności – taka deska nie mogła tępić luksusowych, japońskich noży, które od lat są naszą pasją. Japońskie noże są bardo wymagające, stąd i dobrana dla nich deska musi spełniać sporo warunków. Niestety, liczne doświadczenia z deskami stworzonymi z nawet podwójnie, czy potrójnie zagęszczanych tworzyw sztucznych nie spełniły tych kryteriów. Owszem, znaleźliśmy dobre deski z tworzywa, ale kosztowały prawdziwy majątek.

Niezawodne deski do krojenia

Wybrane przez nas deski z kilku gatunków drewna (bambus, drewno hinoki i teak) – są antybakteryjne. Więc nie ma obaw, że w ich szczelinach, które powstaną po kontakcie z nożem, rozwiną się bakterie chorobotwórcze. Z kolei dąb, jeden z najbardziej szlachetnych gatunków drewna, z którego tworzy się deski, jest tak twardy, że nie straszne mu nawet najostrzejsze noże.

Deski, które znajdziesz w naszym sklepie są impregnowane ekologicznymi preparatami, czy barwnikami służącymi ochronie drewna, które dodatkowo zwiększają ich wodoodporność. Dzięki temu nie ma stresu, że po krojeniu mnóstwa mięsa na desce nie osiądą różnego typu bakterie, np. hydrofobowe.