Noże do pieczywa

Ząbkowane noże do pieczywa są tak popularne w Europie, czy Ameryce Północnej, że ich brak w kuchni od razu rzuca się w oczy. Co ciekawe, tego typu noże wcale nie wzbudziły entuzjazmu w Japonii, gdzie od wieków stroni się od takiego ostrza. Znaleźć japoński, ząbkowany nóż, wcale nie jest prosto.

Idealne do krojenia pieczywa i innych produktów

Nazwa noża do pieczywa zrobiła mu, w gruncie rzeczy, sporą krzywdę. Owszem, ząbkowane ostrze jest genialne, gdy przyjdzie nam kroić szeroko pojęte pieczywo – chleby, bułki, bagietki, rogale, chałki, czy przeróżnego typu wypieki. To ostrze nie miażdży struktury delikatnego ciasta. Ale ten nóż idealnie sprawdzi się też jako ostrze do domowej pieczeni, potężnej szynki, pieczonego w domu indyka, dzielenia na kawałki dużych owoców cytrusowych, czy np. ananasa.

Mistrzowskie noże do pieczywa

Okazuje się, że tylko niektóre japońskie marki, kujące noże dla potrzeb całego świata, ugięły się pod presją Europejczyków i Amerykanów i tworzą ząbkowane noże. Ale, gdybyś szukał ortodoksyjnych, mistrzowskich noży do pieczywa, będzie z tym niezwykle trudno. Masz do wyboru zaledwie trzy noże marki Miyabi z najwyższych linii. Inni producenci, np. Tojiro, czy Kasumi, też kują świetne noże, ale to już nie mistrzowska klasa Hi-End.