Noże do pieczywa

Ząbkowane noże do pieczywa są tak popularne w Europie, czy Ameryce Północnej, że ich brak w kuchni od razu rzuca się w oczy. Co ciekawe, tego typu noże wcale nie wzbudziły entuzjazmu w Japonii, gdzie od wieków stroni się od takiego ostrza. Znaleźć japoński, ząbkowany nóż, wcale nie jest prosto.

Idealne do krojenia pieczywa i innych produktów

Nazwa noża do pieczywa zrobiła mu, w gruncie rzeczy, sporą krzywdę. Owszem, ząbkowane ostrze jest genialne, gdy przyjdzie nam kroić szeroko pojęte pieczywo – chleby, bułki, bagietki, rogale, chałki, czy przeróżnego typu wypieki. To ostrze nie miażdży struktury delikatnego ciasta. Ale ten nóż idealnie sprawdzi się też jako ostrze do domowej pieczeni, potężnej szynki, pieczonego w domu indyka, dzielenia na kawałki dużych owoców cytrusowych, czy np. ananasa.

Mistrzowskie noże do pieczywa

Okazuje się, że tylko niektóre japońskie marki, kujące noże dla potrzeb całego świata, ugięły się pod presją Europejczyków i Amerykanów i tworzą ząbkowane noże. Ale, gdybyś szukał ortodoksyjnych, mistrzowskich noży do pieczywa, będzie z tym niezwykle trudno. Masz do wyboru zaledwie trzy noże marki Miyabi z najwyższych linii. Inni producenci, np. Tojiro, czy Kasumi, też kują świetne noże, ale to już nie mistrzowska klasa Hi-End.

« 1
« 1

Zaczynasz przygodę z japońskimi nożami? Chętnie będziemy Ci towarzyszyć

Jak stopnie HRC mają się do ostrości noża?

3 różne sposoby tworzenia zestawu noży. Który Ci pasuje?

Mój pierwszy japoński nóż. A może od razu zestaw japońskich noży? Sugerujemy, co wybrać

Staramy się traktować kuchnię jako przestrzeń bardzo wyjątkową, a jednocześnie swojską i przytulną, przestrzeń, w której powstaje jedzenie, czyli to, co - wg nas - jest dziełem czystej kreacji. Dlatego dobieramy dla tej magicznej przestrzeni sprzęt najwyższej klasy, sprzęt wyjątkowy, często budzący albo aplauz i zachwyt, albo i podszyte podejrzeniami kontrowersje, czyli profesjonalne noże kuchenne.

Noże kuchenne dla profesjonalistów i nie tylko

Nasz specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych, prawdziwy „spec od noży”, wybrał dla naszego sklepu z japońskimi nożami ostrza zupełnie unikatowe. Znajdziesz tu noże mistrza tradycyjnego rzemiosła Takeshi Saji.

Wśród zjawiskowych noży znajdziesz linię najwyższej klasy ostrzy marek Miyabi, czy Mcusta Zanmai. Proponujemy też przygodę z nożami kutymi przez 25 generację kowali – tu zaczaruje Cię marka Kasumi. A jeśli zaczynasz gotować, na pewno skuszą Cię popularne, a bardzo ładne i dobre noże Tojiro, czy Eva Solo. Z ich oferty, za naszą pomocą, stworzysz upragniony zestaw noży japońskich.

Japoński nóż ze stali damasceńskiej

Nasz sklep z nożami oferuje też wyjątkowe japońskie noże ze stali damasceńskiej. Każdy z wybranych przez nas japońskich noży kuchennych ma to „coś” w sobie. Jedne potrafią być ostre przez całe miesiące, inne kuszą ortodoksyjnym kształtem, czy materiałem. Jeszcze inne to prawdziwe dzieła sztuki kowalskiej. Nie znajdziesz tu niczego dodanego przypadkowo. Każdy nóż ma swoją historię, swoje miejsce w nożowym panteonie. I każdy zasługuje na sporą uwagę. Wśród doskonałych japońskich noży kuchennych ze stali damasceńskiej znajdziesz ostrza, które swoją dzikością, czy pięknem skradły serca milionów gotujących na całym świecie. Nóż damasceński to dla Europejczyka jest niczym święty Graal. Poszukiwany, pożądany, a w kuchni czczony. I trudno się dziwić, bo w nożach ze stali damasceńskiej zaklęto prawdziwą pasję klastycznego, japońskiego kowalstwa.

Specjalizujemy się, nade wszystko, w japońskich nożach mistrzowskich, których ceny są, czasem, dość wysokie. Dla równowagi dodaliśmy do sklepu również noże w bardzo rozsądnych, jak na japońskie ostrza, cenach, ale zawsze są to noże wyśmienitej jakości. Znajdziesz u nas zarówno noże japońskie dla kucharzy, jak i amatorów.

Japońskie noże, które nie zawiodą

W naszym sklepie – Prestiżowa Kuchnia – wyselekcjonowaliśmy najlepsze japońskie noże kuchenne, jakie udało się nam znaleźć. Ta kategoria będzie się stopniowo rozrastać, bo nasza miłość do noży jest nieskończona. Nieustannie szukamy w Japonii kuźni, które zaszczycą nas możliwością wystawiania ich produktów. Bo, trzeba Ci wiedzieć, że Japończycy, kultywujący swoje tradycyjne rzemiosło, niechętnie godzą się na współpracę z Zachodem. Trzeba im pokazać, że traktuje się nóż z należytym szacunkiem, z estymą, z jaką do dziś jest traktowany w Japonii.

Dzielimy się naszymi doświadczeniami i szeroką wiedzą

Jeśli szukasz dobrego, czy doskonale ostrego noża, mamy śmiałość twierdzić, że trafiłeś tu, gdzie trafić powinieneś. Od wielu lat zgłębiamy tajniki kucia noży, doboru materiałów, typów stali, ostrzenia ich. Od 2001 roku dobieramy noże dla mistrzów kuchni, dla zawodowych kucharzy i amatorów gotowania, czy ludzi, którzy dopiero zaczynają swoją kuchenną przygodę.

Nie dość na tym – przetestowaliśmy każdą linię noży, którą znajdziesz w naszym sklepie. Wiemy, jak kroją, jak trzyma się je w dłoni, co potrafią, jak je ostrzyć. I chętnie dzielimy się swoją wiedzą, by jak największa grupa miłośników gotowania miała szansę przeżyć przygodę życia z japońskimi nożami.

Japońskie noże kute są z różnorodnych typów stali wysokowęglowych, stąd warto wiedzieć, jak sobie z nimi radzić, jak je ostrzyć i konserwować. O tym wszystkim przeczytasz w naszych artykułach, albo dowiesz się w czasie rozmowy z naszym specjalistą.