• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

5000 MCD - 100-warstwowy, mistrzowski damasceński nóż Santoku, 18 cm, Miyabi

2529 Promocyjnie 2279
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 2 529 zł
Produkt dostępny
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Noże, które oczarowały zmysły najbardziej wymagających kucharzy. Przepiękna, niepowtarzalna seria mistrzowskich, 100-warstwowych, damasceńskich ostrzy marki Miyabi z linii 5000 MCD przykuwa wzrok i zdobi kuchnię, jak mało które noże tego świata.

Wykuwane z hartowanej w lodzie wysokowęglowej, proszkowej stali MicroCabridge® MC63 te prawdziwe dzieła sztuki kowalskiej prezentują idealne połączenie nowoczesnej techniki i starożytnej sztuki kucia ostrzy. Te noże, które należą do grupy noży Takumi, czyli noży mistrzowskich, charakteryzuje twardość stali na poziomie 63 stopni HRC w skali Rockwella.

Seria nadzwyczaj malowniczych noży Miyabi 5000 MCD określana jest przez naszego specjalistę jako ekstremalnie ostra. Nawet po całych latach bardzo intensywnego używania ostrza nie tracą genialnej jakości. Krojąc na wysokiej jakości drewnianych deskach, czy japońskich deskach z syntetycznych materiałów, możesz na całe 16-20 tygodni zapomnieć o ostrzeniu noża. Musisz tylko wiedzieć, że do ostrzenia tych luksusowych noży posłużą Ci kamienie syntetyczne.

Według naszych testów niezwykle ostry nóż z serii 5000 MCD potrafi ukroić plastry grubości 1/5 milimetra. Wystarczy trochę wprawy, a radość pracy z nim stanie się tak olbrzymia, że zapomnisz o całym świecie.

100 warstw damasceńskiej stali orientalnego noża do krojenia i szatkowania warzyw, mięs oraz owoców, nazywanego nożem Santoku, łączy się w harmonijną całość z niezwykle wygodną, perfekcyjnie leżącą w dłoni, bo profilowaną przez mistrzów rzemiosła, rękojeścią z malowniczej brzozy Masur. To niezwykle rzadkie i bardzo drogie drewno zarezerwowane zostało przez japońską markę Miyabi wyłącznie dla tej mistrzowskiej linii noży.

Ekstremalna ostrość, nadzwyczajna estetyka, genialne wyważenie, lekkość i precyzja wykonania czynią z noży Miyabi z serii 5000 MCD jeden z bardziej luksusowych i prestiżowych prezentów dla kochających kroić.

Orientalny nóż Santoku służy, nade wszystko, do siekania warzyw i owoców. Przyda się też do cięcia delikatnego mięsa i ryb. To drugie, po nożu kucharza, ostrze, które może zagościć w kuchni miłośnika prawdziwego krojenia.

Obejrzyj nasz film o kolekcji 100-warstwowych noży Miyabi 5000 MCD z rękojeścią z brzozy Masur. Znajdziesz go poniżej. Zapraszamy!

Przeznaczenie noża Santoku
z linii Miyabi 5000 MCD

NÓŻ DO SZATKOWANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW

NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
I PASKI

Obejrzyj film o
100-warstwowych nożach
5000 MCD marki Miyabi 

  • Chcesz zobaczyć, jak wyglądają na żywo noże z kolekcji Miyabi 5000 MCD? Chcesz przekonać się, jak kroi się nożami klasy Premium?
  • W naszym filmie pokazujemy, jak wygląda 8-letni nóż Miyabi – ciekawe, czy odróżnisz go od tych ledwie co wyjętych z pudełka. Zobaczysz też, jak kroi długo nieostrzony nóż Miyabi 5000 MCD.
  • Obejrzyj film o nożach, które są już legendą w świecie wymagających miłośników prawdziwego krojenia.

Nóż 5000 MCD Miyabi
w skrócie

 

 

  • noże dla estetów i prawdziwych pasjonatów gotowania
  • 100 warstw stali tworzy wyjątkowy dziwer
  • damasceńska stal wysokowęglowa MicroCabridge MC63
  • twardość stali - 63 stopnie HRC w skali Rockwella
  • niepowtarzalny uchwyt z ozdobnej brzozy Masur
  • ostrość - ekstremalna (9/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • rdzeń - stal proszkowa MicroCabridge MC63
  • ostrze - 100-warstw naprzemiennie skuwanej stali wysokowęglowej
  • rękojeść - ozdobna brzoza Masur

Wymiary

  • długość ostrza - 18 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Japońska alchemia,
czyli o stali proszkowej MC63
noży Miyabi 5000 MCD

STAL KUTA Z PIETYZMEM

Nie ma chyba na świecie nikogo, kto nie zapałałby wielką namiętnością do 100-warstwowych, damasceńskich noży Miyabi z linii 5000 MCD. Ten pochodzący z japońskiego miasta Seki majstersztyk sztuki kowalskiej kusi perfekcyjnie ostrą klingą, której rdzeń stanowi ultra wysokowęglowa, proszkowa stal MicroCabridge MC63, wynalazek marki Miyabi.

Klinga tych niezwykle pięknych noży jest połyskliwa, więc skuwane ze sobą naprzemiennie warstwy miękkiej i twardej stali wysokowęglowej malują na niej zupełnie niepowtarzalne, damasceńskie wzory. Japońskie noże Miyabi z serii 5000 MCD należą do grupy noży mistrzowskich, których proces kucia łączy osiągnięcia najnowszej metalurgii z tradycyjnym, ortodoksyjnym rzemiosłem.

PRAWDZIWE NOŻE Z DUSZĄ

  • 100-warstwowe japońskie ostrza noży Miyabi 5000 MCD słusznie uznawane są za prawdziwe odkrycie w dziedzinie kucia noży, które – poza zjawiskowymi właściwościami użytkowymi – są też dziełami sztuki
  • bardzo nowoczesny proces kucia tych nadzwyczajnych noży wspomagają na każdym etapie mistrzowie tradycyjnego, japońskiego rzemiosła – stąd efekt przerasta oczekiwania
  • perfekcyjnie ostre noże marki Miyabi wykraczają poza pojęcie klasycznego noża – kroją niemal same, a to dzięki, m.in., twardości hartowanej w lodzie stali, która osiąga poziom aż 63 stopni HRC w skali Rockwella
  • z noży Miyabi z linii 5000 MCD bije niezwykła wręcz harmonia – każdy element jest tu idealnie dopasowany, zrównoważony z całością tak, by stanowił odbicie japońskiej filozofii tworzenia rzeczy pięknych, a zarazem niezwykle praktycznych
  • linia nieco zeuropeizowanych w formie, dwustronnie ostrzonych, nierdzewnych damasceńskich noży znajduje miłośników zarówno wśród amatorów gotowania, jak i zawodowych kucharzy, sushi-masterów oraz najbardziej wymagających znawców kulinariów
  • to noże z duszą, które zapadają w serce - czuć w nich rękę mistrzów kowalstwa, którzy poświęcili życie swojej wielkiej pasji, równocześnie z odwagą wprowadzając nowoczesne odkrycia w niezwykle zrytualizowany proces kucia najdoskonalszych noży świata
  • rękojeść rozpoznawalnej i już kultowej serii noży Miyabi wykonana została z unikatowego drewna ozdobnej brzozy Masur, która nadaje im wizualnej lekkości i zwiewności
  • warto wiedzieć, że każdy ręcznie dobierany i pasowany kawałek drewna brzozy Masur jest inny od swoich poprzedników i następców, więc otrzymujemy zindywidualizowany, niepowtarzalny nóż
  • rękojeść z brzozy Masur stabilizowana jest ręcznie wbijanym kołkiem mekuga, którego obecność sygnalizuje jedyny w swoim rodzaju mosaic pin zdobiący trzonek noża
  • drewniana rękojeść jest genialnie wygodna, perfekcyjnie wyprofilowana, stanowi przedłużenie ręki krojącego

Specjalista radzi,
jak ostrzyć damasceński nóż
Miyabi 5000 MCD

OSTRZENIE NOŻY MIYABI TO PRZYJEMNOŚĆ

Bycie posiadaczem noża Miyabi z linii 5000 MCD zobowiązuje. Trzeba się o ten nóż troszczyć, bo był kuty z prawdziwą miłością. Dlatego musisz ostrzyć go na doskonałej jakości kamieniach syntetycznych, by móc wykorzystać jego potencjał. Bo ta niezwykle ostra klinga potrafi zdziałać cuda.

Wszystkim, którzy obawiają się ostrzyć tak piękny nóż, zalecamy trening ostrzenia na starych nożach, leżących od lat w szufladzie. Sam proces ostrzenia jest bardzo prosty, więc nie trzeba się go obawiać. Dodatkowo przynosi niezwykle szybko pożądane efekty – nóż naostrzysz w kilka chwil.

Jak ostrzyć
japońskie noże?
Obejrzyj nasz poradnik!

  • Każdy, absolutnie każdy, jest w stanie nauczyć się ostrzenia japońskich noży. Wiemy to na pewno! Ta sztuka wymaga tylko nieco wprawy. Możesz poćwiczyć na jakimś starym nożu.
  • Obejrzyj nasz film, a szybko stanie się jasne, co robić, by dobrze naostrzyć nóż.
  • W filmie pokazujemy ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Specjalista instruuje,
jak używać damasceńskiego noża
Santoku Miyabi 5000 MCD

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • unikatowe noże z serii Miyabi 5000 MCD, ostrzone na kamieniach syntetycznych, zachowają ostrość nawet i przez 16-20 tygodni
  • do ostrzenia używaj kamieni o gradacjach 1000, 3000, a do nadania im ekstremalnej ostrości kamieni 5000 lub 8000
  • długo nieostrzone noże Miyabi naprawiaj na kamieniach o ziarnistości 250 lub 400; później użyj kamieni o wyższych gradacjach
  • 100-warstwowymi, damasceńskimi nożami Miyabi 5000 MCD krój wyłącznie na deskach ze szlachetnych gatunków drewna lub profesjonalnych, japońskich deskach z syntetycznego kauczuku
  • noże przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych, unikaj bloków szczelinowych, które mogą stępić ostrza
  • japońskimi nożami nie wolno pod żadnym pozorem kroić mięsa z kością i mrożonek
  • mistrzowskich noży Miyabi nie myje się w zmywarce, a tylko i wyłącznie ręcznie
  • choć nóż jest nierdzewny, po każdym użyciu umyj go i osusz

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Miyabi 5000 MCD