5000 MCD - 100-warstwowy, mistrzowski damasceński nóż Santoku Bunka, 18 cm, Miyabi

1899
Produkt dostępny
wysyłka 7-10 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Noże, które oczarowały zmysły najbardziej wymagających kucharzy. Przepiękna, niepowtarzalna seria mistrzowskich, 100-warstwowych, damasceńskich ostrzy marki Miyabi z linii 5000 MCD przykuwa wzrok i zdobi kuchnię, jak mało które noże tego świata.

Wykuwane z hartowanej w lodzie wysokowęglowej, proszkowej stali MicroCabridge® MC63 te prawdziwe dzieła sztuki kowalskiej prezentują idealne połączenie nowoczesnej techniki i starożytnej sztuki kucia ostrzy. Te noże, które należą do grupy noży Takumi, czyli noży mistrzowskich, charakteryzuje twardość stali na poziomie 63 stopni HRC w skali Rockwella.

Seria nadzwyczaj malowniczych noży Miyabi 5000 MCD określana jest przez naszego specjalistę jako ekstremalnie ostra. Nawet po całych latach bardzo intensywnego używania ostrza nie tracą genialnej jakości. Krojąc na drewnianych deskach, możesz na całe 16-20 tygodni zapomnieć o ostrzeniu noża.

Według naszych testów niezwykle ostry nóż z serii 5000 MCD potrafi ukroić plastry grubości 1/5 milimetra. Wystarczy trochę wprawy, a radość pracy z nim stanie się tak olbrzymia, że zapomnisz o całym świecie.

100 warstw damasceńskiej stali orientalnego noża do krojenia i szatkowania warzyw, mięs oraz owoców, nazywanego nożem Santoku Bunka, łączy się w harmonijną całość z niezwykle wygodną, perfekcyjnie leżącą w dłoni, bo profilowaną przez mistrzów rzemiosła, rękojeścią z malowniczej brzozy Masur.

To niezwykle rzadkie i bardzo drogie drewno zarezerwowane zostało przez japońską markę Miyabi wyłącznie dla tej mistrzowskiej linii noży.

Ekstremalna ostrość, nadzwyczajna estetyka, genialne wyważenie, lekkość i precyzja wykonania czynią z noży Miyabi z serii 5000 MCD jeden z bardziej luksusowych i prestiżowych prezentów dla kochających kroić.

100 WARSTW PERFEKCJI ZAMKNIĘTEJ
W NOŻU SANTOKU BUNKA MIYABI 5000 MCD

 

 

  • noże dla estetów i prawdziwych pasjonatów gotowania
  • 100 warstw stali tworzy wyjątkowy dziwer
  • damasceńska stal wysokowęglowa MicroCabridge MC63
  • twardość stali - 63 stopnie HRC w skali Rockwella
  • niepowtarzalny uchwyt z ozdobnej brzozy Masur
  • ostrość - ekstremalna

PRZEZNACZENIE 100-WARSTWOWEGO
ORIENTALNEGO NOŻA SANTOKU BUNKA
MIYABI 5000 MCD

NÓŻ DO SZATKOWANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW

NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ

NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
W PASKI NA GULASZE,
POTRAWY ORIENTALNE

WYKORZYSTAJ W PEŁNI POTENCJAŁ NOŻA SANTOKU BUNKA MIYABI 5000 MCD

  • Jeśli kochasz kuchnię, w której dominują potrawy z warzyw i grzybów, często przyrządzasz zapiekanki, dania jednogarnkowe, surówki i sałatki, japoński nóż Santoku marki Miyabi został stworzony właśnie dla Ciebie.
  • Optymalnie dobrana długość szerokiej klingi sprawdza się idealnie w kuchniach tych wszystkich, którzy kochają siekać warzywa, owoce i zioła.
  • Krojenie mięsa w kostki, plastry, paski to również domena orientalnego noża Santoku.
  • Miłośnicy leczo, bigosu, bograczu, gulaszu znajdą w nożu Santoku swojego sprzymierzeńca.
  • Szatkowanie kapusty, czy siekanie i krojenie twardych warzyw – to jest to, co noże Santoku kochają najbardziej.

Materiał

  • rdzeń - stal proszkowa MicroCabridge MC63
  • ostrze - 100-warstw naprzemiennie skuwanej stali wysokowęglowej
  • rękojeść - ozdobna brzoza Masur

Wymiary

  • długość ostrza - 18 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

JAPOŃSKA ALCHEMIA
CZYLI O STALI PROSZKOWEJ MC63
NOŻY MIYABI 5000 MCD

STAL KUTA Z PIETYZMEM

Nie ma chyba na świecie nikogo, kto nie zapałałby wielką namiętnością do 100-warstwowych, damasceńskich noży Miyabi z linii 5000 MCD. Ten pochodzący z japońskiego miasta Seki majstersztyk sztuki kowalskiej kusi perfekcyjnie ostrą klingą, której rdzeń stanowi ultra wysokowęglowa, proszkowa stal MicroCabridge MC63, wynalazek marki Miyabi.

Klinga tych niezwykle pięknych noży jest połyskliwa, więc skuwane ze sobą naprzemiennie warstwy miękkiej i twardej stali wysokowęglowej malują na niej zupełnie niepowtarzalne, damasceńskie wzory. Japońskie noże Miyabi z serii 5000 MCD należą do grupy noży mistrzowskich, których proces kucia łączy osiągnięcia najnowszej metalurgii z tradycyjnym, ortodoksyjnym rzemiosłem.

PRAWDZIWE NOŻE Z DUSZĄ

  • 100-warstwowe japońskie ostrza noży Miyabi 5000 MCD słusznie uznawane są za prawdziwe odkrycie w dziedzinie kucia noży, które – poza zjawiskowymi właściwościami użytkowymi – są też dziełami sztuki
  • bardzo nowoczesny proces kucia tych nadzwyczajnych noży wspomagają na każdym etapie mistrzowie tradycyjnego, japońskiego rzemiosła – stąd efekt przerasta oczekiwania
  • perfekcyjnie ostre noże marki Miyabi wykraczają poza pojęcie klasycznego noża – kroją niemal same, a to dzięki, m.in., twardości hartowanej w lodzie stali, która osiąga poziom aż 63 stopni HRC w skali Rockwella
  • z noży Miyabi z linii 5000 MCD bije niezwykła wręcz harmonia – każdy element jest tu idealnie dopasowany, zrównoważony z całością tak, by stanowił odbicie japońskiej filozofii tworzenia rzeczy pięknych, a zarazem niezwykle praktycznych
  • linia nieco zeuropeizowanych w formie, dwustronnie ostrzonych, nierdzewnych damasceńskich noży znajduje miłośników zarówno wśród amatorów gotowania, jak i zawodowych kucharzy, sushi-masterów oraz najbardziej wymagających znawców kulinariów
  • to noże z duszą, które zapadają w serce - czuć w nich rękę mistrzów kowalstwa, którzy poświęcili życie swojej wielkiej pasji, równocześnie z odwagą wprowadzając nowoczesne odkrycia w niezwykle zrytualizowany proces kucia najdoskonalszych noży świata
  • rękojeść rozpoznawalnej i już kultowej serii noży Miyabi wykonana została z unikatowego drewna ozdobnej brzozy Masur, która nadaje im wizualnej lekkości i zwiewności
  • warto wiedzieć, że każdy ręcznie dobierany i pasowany kawałek drewna brzozy Masur jest inny od swoich poprzedników i następców, więc otrzymujemy zindywidualizowany, niepowtarzalny nóż
  • rękojeść z brzozy Masur stabilizowana jest ręcznie wbijanym kołkiem mekuga, którego obecność sygnalizuje jedyny w swoim rodzaju mosaic pin zdobiący trzonek noża
  • drewniana rękojeść jest genialnie wygodna, perfekcyjnie wyprofilowana, stanowi przedłużenie ręki krojącego

SPECJALISTA RADZI,
JAK OSTRZYĆ DAMASCEŃSKI NÓŻ
MIYABI 5000 MCD

OSTRZENIE NOŻY MIYABI TO PRZYJEMNOŚĆ

Bycie posiadaczem noża Miyabi z linii 5000 MCD zobowiązuje. Trzeba się o ten nóż troszczyć, bo był kuty z prawdziwą miłością. Dlatego musisz ostrzyć go na doskonałej jakości kamieniach syntetycznych, by móc wykorzystać jego potencjał. Bo ta niezwykle ostra klinga potrafi zdziałać cuda.

Wszystkim, którzy obawiają się ostrzyć tak piękny nóż, zalecamy trening ostrzenia na starych nożach, leżących od lat w szufladzie. Sam proces ostrzenia jest bardzo prosty, więc nie trzeba się go obawiać. Dodatkowo przynosi niezwykle szybko pożądane efekty – nóż naostrzysz w kilka chwil.

SPECJALISTA INSTRUUJE,
JAK UŻYWAĆ DAMASCEŃSKIEGO NOŻA
SANTOKU BUNKA MIYABI 5000 MCD

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

DBAJ O SWÓJ PRYWATNY „KAWAŁEK JAPONII”

  • unikatowe noże z serii Miyabi 5000 MCD, ostrzone na kamieniach syntetycznych (dobrał je nasz specjalista, patrz poniżej), zachowają ostrość nawet i przez 16-20 tygodni
  • do ostrzenia używaj kamieni o gradacjach 1000, 3000, a do nadania im ekstremalnej ostrości kamieni 5000 lub 8000
  • długo nieostrzone noże Miyabi naprawiaj na kamieniach o ziarnistości 250 lub 400; później użyj kamieni o wyższych gradacjach
  • 100-warstwowymi, damasceńskimi nożami Miyabi 5000 MCD krój wyłącznie na deskach ze szlachetnych gatunków drewna (hinoki, teaku, bambusa, dębu)
  • noże przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych, unikaj bloków szczelinowych, które mogą stępić ostrza
  • japońskimi nożami nie wolno pod żadnym pozorem kroić mięsa z kością i mrożonek
  • mistrzowskich noży Miyabi nie myje się w zmywarce, a tylko i wyłącznie ręcznie
  • choć nóż jest nierdzewny, po każdym użyciu umyj go i osusz

PRODUKTY PASUJĄCE DO
DAMASCEŃSKIEGO NOŻA
SANTOKU BUNKA MIYABI 5000 MCD