Noże, które oczarowały zmysły najbardziej wymagających kucharzy. Przepiękna, niepowtarzalna seria mistrzowskich, 100-warstwowych, damasceńskich ostrzy marki Miyabi z linii 5000 MCD przykuwa wzrok i zdobi kuchnię, jak mało które noże tego świata.
Wykuwane z hartowanej w lodzie wysokowęglowej, proszkowej stali MicroCabridge® MC63 te prawdziwe dzieła sztuki kowalskiej prezentują idealne połączenie nowoczesnej techniki i starożytnej sztuki kucia ostrzy. Te noże, które należą do grupy noży Takumi, czyli noży mistrzowskich, charakteryzuje twardość stali na poziomie 63 stopni HRC w skali Rockwella.
Seria nadzwyczaj malowniczych noży Miyabi 5000 MCD określana jest przez naszego specjalistę jako ekstremalnie ostra. Nawet po całych latach bardzo intensywnego używania ostrza nie tracą genialnej jakości. Krojąc na drewnianych deskach, możesz na całe lata zapomnieć o ostrzeniu noża. Pamiętaj tylko, by kroić na wysokiej jakości drewnianych deskach, czy japońskich deskach z syntetycznych materiałów.
100 warstw damasceńskiej stali ząbkowanego noża do pieczywa, łączy się w harmonijną całość z niezwykle wygodną, perfekcyjnie leżącą w dłoni, bo profilowaną przez mistrzów rzemiosła, rękojeścią z malowniczej brzozy Masur. To niezwykle rzadkie i bardzo drogie drewno zarezerwowane zostało przez japońską markę Miyabi wyłącznie dla tej mistrzowskiej linii noży.
Ekstremalna ostrość, nadzwyczajna estetyka, genialne wyważenie, lekkość i precyzja wykonania czynią z noży Miyabi z serii 5000 MCD jeden z bardziej luksusowych i prestiżowych prezentów dla kochających kroić.
Ząbkowany nóż przeznaczony jest do krojenia wszelkiego typu pieczywa. Posłuży Ci też do krojenia owoców cytrusowych i ananasów oraz porcjowania pieczeni.
Obejrzyj nasz film o kolekcji 100-warstwowych noży Miyabi 5000 MCD z rękojeścią z brzozy Masur. Znajdziesz go poniżej. Zapraszamy!
NÓŻ DO PIECZYWA
NÓŻ DO PORCJOWANIA
PIECZENI
NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Nie ma chyba na świecie nikogo, kto nie zapałałby wielką namiętnością do 100-warstwowych, damasceńskich noży Miyabi z linii 5000 MCD. Ten pochodzący z japońskiego miasta Seki majstersztyk sztuki kowalskiej kusi perfekcyjnie ostrą klingą, której rdzeń stanowi ultra wysokowęglowa, proszkowa stal MicroCabridge MC63, wynalazek marki Miyabi.
Klinga tych niezwykle pięknych noży jest połyskliwa, więc skuwane ze sobą naprzemiennie warstwy miękkiej i twardej stali wysokowęglowej malują na niej zupełnie niepowtarzalne, damasceńskie wzory. Japońskie noże Miyabi z serii 5000 MCD należą do grupy noży mistrzowskich, których proces kucia łączy osiągnięcia najnowszej metalurgii z tradycyjnym, ortodoksyjnym rzemiosłem.
Bycie posiadaczem noża Miyabi z linii 5000 MCD zmienia spojrzenie na nóż kuchenny. Tym bardziej, że to nie tylko piękny, ale też niezwykle funkcjonalny przedmiot. Warto uważać przy krojeniu pieczywa, owoców cytrusowych, czy domowej pieczeni, by nie pokaleczyć się ostrymi ząbkami noża.
Noże do pieczywa ostrzy się raz na kilka lat, nawet i po 7-8 latach regularnego używania ostrze będzie cały czas, jak nowe. Jeśli jednak życzysz sobie mieć ostrzałkę przeznaczoną specjalnie dla ząbkowanych noży, warto zwrócić uwagę na ofertę marki Vulkanus.
KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE