• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

5000 MCD - 100-warstwowy, mistrzowski damasceński nóż do pieczywa, 23 cm, Miyabi

2529 Promocyjnie 2404
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 2 529 zł
Produkt dostępny
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Niepowtarzalna seria mistrzowskich, 100-warstwowych, damasceńskich ostrzy marki Miyabi z linii 5000 MCD przykuwa wzrok i zdobi kuchnię, jak mało które noże tego świata.

Te prawdziwe dzieła sztuki kowalskiej wykuwane są z hartowanej w lodzie wysokowęglowej, proszkowej stali MicroCabridge® MC63. Mistrzowskie klingi charakteryzuje stal o twardości na poziomie 63 stopni HRC.

Nawet po całych latach bardzo intensywnego używania ostrza z kolekcji 5000 MCD marki Miyabi nie tracą genialnej jakości. Krojąc na dobrych drewnianych deskach, możesz na długie lata zapomnieć o ostrzeniu noża.

100 warstw połyskliwej, damasceńskiej stali noża 5000 MCD harmonijnie łączy się z perfekcyjnie leżącą w dłoni rękojeścią z malowniczej brzozy Masur. To niezwykle rzadkie i bardzo drogie drewno.

Ekstremalna ostrość, nadzwyczajna estetyka, genialne wyważenie, lekkość i precyzja wykonania czynią z noży Miyabi z serii 5000 MCD jeden z częstszych wyborów kochających kroić.

 

Obejrzyj nasz film o kolekcji 100-warstwowych noży Miyabi 5000 MCD z rękojeścią z brzozy Masur. Znajdziesz go poniżej. Zapraszamy!

Jak wykorzystasz nóż do pieczywa
5000 MCD marki Miyabi

NÓŻ DO PIECZYWA

NÓŻ DO PORCJOWANIA
PIECZENI

NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW

Obejrzyj film
o japońskich nożach

  • W naszym filmie pokazujemy, jak wygląda 8-letni nóż Miyabi 5000 MCD. Ciekawe, czy odróżnisz go od tych ledwie co wyjętych z pudełka? Zobaczysz też, jak kroi długo nieostrzony nóż Miyabi.
  • Obejrzyj film o nożach, które są legendą w świecie wymagających miłośników prawdziwego krojenia.

Materiał i wymiary
noża do pieczywa
5000 MCD marki Miyabi

Materiał

  • rdzeń - stal proszkowa MicroCabridge MC63
  • ostrze - 100-warstw naprzemiennie skuwanej stali wysokowęglowej
  • rękojeść - ozdobna brzoza Masur

Wymiary

  • długość ostrza - 23 cm
  • waga - 175 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż 5000 MCD Miyabi
w skrócie

  • noże dla estetów i prawdziwych pasjonatów gotowania
  • 100 warstw stali tworzy wyjątkowy dziwer
  • damasceńska stal wysokowęglowa MicroCabridge MC63
  • twardość stali - 63 stopnie HRC
  • niepowtarzalny uchwyt z ozdobnej brzozy Masur
  • ostrość - ekstremalna (9/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Miyabi
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży 5000 MCD

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Miyabi 5000 MCD

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

Japońska alchemia,
czyli o stali proszkowej MC63
noży Miyabi 5000 MCD

  • Ten pochodzący z japońskiego miasta Seki majstersztyk sztuki kowalskiej, noże z kolekcji 5000 MCD, kusi perfekcyjnie ostrą klingą. Jej rdzeń stanowi ultra wysokowęglowa, proszkowa stal MicroCabridge MC63, wynalazek marki Miyabi.
  • Klinga tych pięknych, 100-warstwowych noży jest polerowana, więc skuwane ze sobą naprzemiennie warstwy miękkiej i twardej stali wysokowęglowej malują na niej zupełnie niepowtarzalne, damasceńskie wzory.
  • Japońskie noże Miyabi z serii 5000 MCD należą do grupy noży mistrzowskich, których proces kucia łączy osiągnięcia najnowszej metalurgii z tradycyjnym, ortodoksyjnym rzemiosłem.
  • Bardzo nowoczesny proces kucia wspomagają na każdym etapie mistrzowie tradycyjnego, japońskiego rzemiosła. Stąd efekt przerasta oczekiwania.
  • Perfekcyjnie ostre noże marki Miyabi wykraczają poza pojęcie klasycznego noża. Kroją niemal same, a to dzięki, m.in., twardości hartowanej w lodzie stali, która osiąga poziom aż 63 stopni HRC.

Niepowtarzalna,
wybitnie wygodna
rękojeść z brzozy Masur

  • Rękojeść kultowej serii noży Miyabi wykonana została z unikatowego drewna ozdobnej brzozy Masur, która nadaje im wizualnej lekkości i zwiewności.
  • Warto wiedzieć, że każdy ręcznie dobierany i pasowany kawałek drewna brzozy Masur jest inny od swoich poprzedników i następców. Stąd dostaniesz zindywidualizowany, niepowtarzalny nóż.
  • Rękojeść z brzozy Masur stabilizowana jest ręcznie wbijanym kołkiem mekuga, którego obecność sygnalizuje jedyny w swoim rodzaju mosaic pin zdobiący trzonek noża.
  • Drewniana rękojeść jest genialnie wygodna, perfekcyjnie wyprofilowana, stanowi przedłużenie ręki krojącego.