Kurogane - japoński, niski żeliwny garnek, kolor czarny, 3,2 litra, Ø 24 cm, Unilloy

1599
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Najlżejsze żeliwne naczynia świata – to brzmi dumnie! W tym określeniu nie ma krzty przesady. Japończycy, bo oni są twórcami tych zjawiskowych garnków z najprawdziwszego żeliwa, dokonali czegoś, co zawsze zdawało się być nieosiągalne. Żeliwo jest ze swojej natury masywne i dużo waży. Jeśli jest inaczej, można podejrzewać, że coś mu poważnie dolega.

Japońska firma SSC, właściciel marki Unilloy, postanowiła podjąć się naprawdę trudnego zadania. I zrobiła to, co tak celnie scharakteryzował Einstein - kiedy wszyscy mówią, że czegoś nie da się zrobić, przychodzi ten, który nie wie, że się nie da i on właśnie to robi.

Co z tego wynika dla nas, gotujących? Mimo iż żeliwne garnki Unilloy są nawet i o połowę lżejsze niż tradycyjne naczynia z żeliwa, a tym samym ich ścianki i dno są cieńsze (odpowiednio - 2 mm i 2,5 mm) genialnie szybko przewodzą ciepło i kierują je w głąb potrawy. W efekcie jedzenie smakuje zjawiskowo, wielorako, intrygująco. Nawet zwykłe, pospolite ziemniaki nabierają nadzwyczajnego wyrazu. Sprawdziliśmy i przepadliśmy z kretesem! Teraz Unilloy na stałe zagościł w naszej kuchni.

I pokrywki, które mają wewnątrz lamelki, specjalnie wypustki, dzięki którym para krąży w naczyniu, po czym skrapla się na nich. Krople spadają z jednakową siłą i częstotliwością na przygotowywaną potrawę. W efekcie jej smak jest wybitny, a wszystkie witaminy zostają zachowane w potrawie, która jest świetnie nawilżona. Musisz tego spróbować!

Wielu gotujących, którzy słyszeli o fenomenalnej umiejętności żeliwa, jaką jest wzmacnianie smaków, nie było w stanie korzystać z tych niezwykłych, bo doskonale uniwersalnych naczyń właśnie z racji ich potężnej (czasem wręcz przerażającej) wagi. A tu, ku wielkiej radości wielu, problem został raz na zawsze rozwiązany. Japoński żeliwny garnek Unilloy każdy podniesie bez kłopotu.

Idźmy dalej. Wewnątrz naczyń z żeliwa Unilloy znajduje się naprawdę niezawodna powłoka nieprzywierająca. Gotowanie, duszenie, pieczenie, czy smażenie w tych garnkach to czysta przyjemność. Wszystko idzie łatwo, niejako samo. Czujesz, że garnek wręcz pomaga w kuchennych popisach.

Dodatkowy atut powłoki, która ma identyczny kolor w środku garnka, jak i na zewnątrz - myje się ją błyskawicznie. Oczywiście, zawsze ręcznie. Żeliwo Unilloy nie może trafić do zmywarki. Ale za to może trafić na każdą znaną człowiekowi kuchenkę - od gazu, przez kuchnię elektryczną, po indukcję. Na każdej pokaże, co potrafi.

Kolejna wielka zaleta żeliwnych garnków Unilloy - mogą po nie sięgać alergicy. To świetna wiadomość dla tych, którzy mają wrażliwy przewód pokarmowy i ciągle zmagają się z przeróżnego typu dolegliwościami.

Garnki Unilloy, tworzone przez japońskich rzemieślników, zaprojektował słynny Komin Yamada, a same naczynia wykonane są z wielkim pietyzmem. Trudno się dziwić, bo Japończycy mają obsesję na punkcie perfekcji.

W tajemnicy wyznamy, że to garnki, których nie da się nie pokochać. I stało się to, czego nigdy nie przypuszczaliśmy. Jako wielcy miłośnicy europejskiego żeliwa musimy przyznać, że zostaje za Unilloy’em daleko w tyle.

Najlżejsze na świecie japońskie żeliwne garnki Unilloy mają jeszcze sporo innych zalet. Chcesz je poznać? Obejrzyj nasz film, który znajdziesz poniżej. Drugi film pokaże Ci niezwykle istotny proces wygrzewania żeliwa Unilloy.

Japońskie żeliwne naczynia
Unilloy, czyli doskonałe smaki
i wyśmienity design

  • bardzo lekkie naczynia z jednego odlewu żeliwa
  • wewnątrz identycznie wybarwiona powłoka, jak na zewnątrz
  • 2 warstwy nieorganicznego szkła wewnątrz tworzą nieprzywierającą glazurę
  • wybitna umiejętność wzmacniania smaków i aromatów
  • perfekcyjna dystrybucja ciepła, niezależnie od typu kuchenki
  • idealnie szybkie mycie
  • naczynia wykonane w ręczno-mechanicznym procesie produkcji
  • projekt - Komin Yamada

Najlżejsze żeliwo świata -
naczynia Unilloy, które budzą podziw
największych miłośników kuchni

Obejrzyj nasz film o żeliwnych naczyniach rodem z Japonii. Garnki Unilloy albo rozkochują w sobie, albo zniewalają na całe lata. Nie dopatrzyliśmy się w nich mankamentów. Są tak świetne, jak japońskie noże.

Rzemieślniczy proces produkcji tworzy z nich prawdziwy majstersztyk. Doskonale wykonane, potrafią odmienić gotowanie.

Z naszego filmu dowiesz się wszystkiego, co trzeba wiedzieć o najlżejszych żeliwnych naczyniach świata.

Jak wygrzać żeliwo Unilloy,
by „uaktywnić” nieprzywierającą
glazurę wewnątrz naczyń

Żeliwne naczynia wymagają wygrzania przed pierwszym użyciem. Robisz to po to, by garnek doskonale dystrybuował ciepło, a glazura zapobiegała przywieraniu.

Sam proces jest bardzo prosty i szybki. W naszym filmie zobaczysz, jak go przeprowadzić.

Potrzebujesz nieco zwykłego oleju i kilku minut. I tyle!

Lekkie żeliwne naczynia?
To się nie mieści w głowie!
Przeczytaj o specyficznym wyzwaniu

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

  • Dwa lata pracy i ponad 200 mozolnych prób, aż wreszcie się udało. Można cenić Japończyków za niesłychany upór i konsekwencję w poszukiwaniu idealnych proporcji stopu żeliwa, z których powstały najlżejsze żeliwne naczynia świata, Unilloy.
  • Kiedyś przed firmą SSC, właścicielem marki Unilloy, stanęło wielkie wyzwanie. Zlecono jej przygotowanie tak wytrzymałych, a lekkich żeliwnych naczyń, że miłośnicy outdoor’u zabiorą je w podróż. To wszystko, w założeniu, wydawało się niemożliwe, a ktoś, kto chciał podjąć się takiej próby, uchodził za wizjonera.
  • I tak powstało tworzone przez rzemieślników najlżejsze żeliwo świata, które można też spotkać w przemyśle samochodowym, lotniczym i kosmicznym.

Materiał

  • jednolity odlew żeliwa FCV 
  • wewnątrz wypalana z naczyniem szklana, nieprzywierająca glazura w identycznym, jak na zewnątrz kolorze
  • na zewnątrz - szklana, lekko połyskliwa glazura

Wymiary

  • pojemność - 3,2 litra
  • średnica - 24 cm
  • wysokość garnka - 8,2 cm
  • wysokość garnka z pokrywką - 13,7 cm
  • długość z uchwytami - 33,5 cm
  • waga - około 2,6 kg

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Fenomenalnie wykonane naczynia
kryją w sobie pasję, precyzję
i chęć przekraczania granic

  • Najlżejsze na świecie żeliwne garnki Unilloy powstają z trudnego w obróbce stopu, który tworzy od razu garnek wraz z rantem i uchwytami.
  • Choć grubość ścianek i dna to tylko 2 mm i 2,5 mm, garnek nagrzewa się idealnie i jest bardzo odporny na uszkodzenia.
  • Gotuje się w nim niezwykle szybko, a smaki są nieporównywalne z niczym, co znamy. Żeliwo Unilloy podbija wyrazistość potraw. Obiad to prawdziwa uczta.
  • Para nie wydostaje się z naczynia, więc wszystko, co wartościowe, zostaje w potrawie. Pokrywki ze specjalnymi wypustkami równomiernie nawilżają całą potrawę.
  • Garnki Unilloy nadają się doskonale do gotowania, pieczenia, zapiekania, serwowania.
  • Nieprzywierające żeliwo nie przenosi zapachów - zrobisz w nim jedno danie po drugim, np. kompot zaraz po rybnej zapiekance.

Przyjazna środowisku i alergikom
nieprzywierająca glazura
żeliwnych garnków Unilloy

  • Japończycy obmyślili niezwykłą glazurę dla swoich żeliwnych naczyń. Jest idealnie gładka, wyśmienicie nieprzywierająca, choć wymaga wstępnego wygrzania (obejrzyj film powyżej, a dowiesz się, jak to się robi).
  • Nieorganiczne szkło, tworzące dwie warstwy opatentowanej powłoki naczyń Unilloy, jest niezwykle odporne na uszkodzenia. Nie jest wrażliwe na kwasy, stąd możesz swobodnie gotować w nim, co Ci przyjdzie do głowy.
  • Dobrą wiadomość jest taka, że z naczyń Unilloy mogą swobodnie korzystać alergicy.
  • Nie dość na tym, barwniki użyte do kolorowania naczyń (kolor jest identyczny na zewnątrz, jak i wewnątrz) są bezpieczne dla środowiska, nie zawierają metali ciężkich. Nie wyblakną przez całe lata.
  • I jeszcze jedno, co odróżnia naczynia Unilloy od innego żeliwa - brzegi naczyń również pokryte są glazurą. Japończycy są pewni mocy swojego wynalazku i perfekcyjnego pokrycia garnków, z których nie będzie odpryskiwać glazura przykrywana raz po raz pokrywką.

Uchwyty żeliwnych
naczyń Unilloy
i ciekawe doświadczenie w kuchni

Jak Japończycy to zrobili, że, bądź co bądź, delikatne uchwyty wysokich garnków Unilloy w niedużym stopniu nagrzewają się podczas nawet dość długiego gotowania, pozostanie to ich tajemnicą. W przypadku niskich garnków uchwyty nagrzewają się zdecydowanie mocniej. Warto użyć rękawicy.

Gotowaliśmy obiad całe 40 minut, a uchwyt był przez cały czas przyjemnie ciepły, ale nie gorący. Stalowy  uchwyt pokrywki, niestety, nagrzewa się. Tu potrzeba rękawicy kuchennej.

Fenomen tych projektowanych przez słynnego designera, Komina Yamadę, uchwytów jest to, że można wygodnie zawieszać na nich pokrywkę (w przypadku wysokich garnków).

Specjalista podpowiada,
jak używać najlżejszych na świecie
japońskich żeliwnych garnków

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ SYNTETYCZNE 
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

PRZECHOWUJ
POTRAWY W LODÓWCE
MAX. 24 GODZINY

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • wygrzej żeliwo przed pierwszym użyciem
  • myj naczynia delikatną gąbką, nie używaj stalowych szczotek i czyścików, które mogą porysować powłokę
  • nie używaj wybielaczy na bazie chloru i alkalicznych detergentów
  • pamiętaj, by nie myć naczyń Unilloy w zmywarce i nie wstawiać ich do kuchenki mikrofalowej
  • po umyciu wytrzyj garnek, a nie zostaną na nim smugi
  • nie stosuj naczyniu szoku termicznego - nie zalewaj ciepłego garnka zimną wodą, pozwól mu ostygnąć, potem myj
  • smaż, duś i piecz z niewielkim dodatkiem tłuszczu
  • najlżejsze żeliwo świata Unilloy możesz wstawić na niedługi czas do lodówki, nie ma tu żeliwnego rantu, który mógłby zardzewieć
  • jeśli powłoka odbarwi się, czy uszkodzi, można wysłać naczynie do Japonii, a Unilloy ją odnowi lub ponownie pokryje nią garnek (koszt wysyłki i odnowienia garnka ustalany jest indywidualnie)