• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

YBB - Mistrzowski, 61-warstwowy nóż kucharza 18 cm, stal VG-10, Takeshi Saji

1839
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 839 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Słowo „Mistrz” w dziedzinie tradycyjnego kowalstwa umiejscawia takiego człowieka w wąskim gronie najlepszych z najlepszych rzemieślników.

Takeshi Saji, człowiek-legenda, jako jeden z niewielu na przestrzeni ostatnich dekad zyskał tytuł Dentoukougeishi, czyli Mistrza Tradycyjnego Rzemiosła. Cieszy się olbrzymim prestiżem i światową sławą.

Mistrz Saji kuje damasceńskie noże z linii YBB (Yellow Bull Bone), wykorzystując swoje wieloletnie doświadczenia ze stalą VG-10. Ta bardzo popularna w Japonii stal zyskała w jego rękach zupełnie nowe oblicze. Jest twardsza, ostrzejsza, bardziej dzika, bo niepolerowana.

61-warstwowe noże z linii YBB czarują specyficznym dla mistrza Saji lekko rozmytym dziwerem i oryginalną rękojeścią wykonaną z byczej kości. Oczywiście, szlifowaną, pasowaną i wykańczaną ręcznie. Dzięki niej noże z kolekcji YBB budzą skojarzenia z nożami myśliwskimi.

Noże kucharza z serii YBB mają twardość 61 stopni HRC. Te unikaty na skalę światową możesz ostrzyć raz na, minimum, 8-12 tygodni. Do ostrzenia wykorzystaj kamienie ceramiczne lub syntetyczne (o tym poniżej). Krój na specjalnych, japońskich deskach syntetycznych Asahi lub Hasegawa.

Noże mistrza Takeshi Saji z linii YBB są niepowtarzalne - różnią się damasceńskim wzorem, odcieniem kości, czy jej wypaleniem. Krojąc mistrzowskim nożem Takeshi Saji, masz pewność, że nikt na całym świecie nie ma identycznego.

 

Niepowtarzalne noże Takeshi Saji możesz obejrzeć w naszym filmie. Znajdziesz go poniżej. Zapraszamy!

Jak wykorzystasz nóż kucharza
YBB mistrza Takeshi Saji

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Obejrzyj filmy
o japońskich nożach

  • W nożach legendarnego kowala, Takeshi Saji, można się w nich zakochać bez pamięci.
  • Jak mówi w filmie Krystian, noże mistrza Saji staną się niedługo unikatami. Nie wiemy, niestety, jak długo jeszcze wiekowy już kowal będzie miał siłę parać się swoim fachem.
  • Obejrzyj nasz film o dwóch kolekcjach noży IW oraz YBB, które powstały ze stali VG-10. Mamy nadzieję, że poczujesz na ich widok pełen ekscytacji dreszcz.

  • Dowiedz się, jak sprawnie i poprawnie kroić japońskimi nożami.
  • Pozbądź się starych nawyków, a zrozumiesz, dlaczego ludzie kochają kroić japońskimi nożami.
  • W poradniku pokazujemy błędy i podstawowe techniki dobrego krojenia.

Materiał i wymiary
noża Gyutoh
z kolekcji YBB

Materiał

  • rdzeń - stal VG-10
  • ostrze - 60 warstw czernionej, niepolerowanej stali VG-10
  • rękojeść - żółta bycza kość

Wymiary

  • długość ostrza - 18 cm
  • waga - 220 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż YBB
w skrócie

  • noże dla wielbicieli ortodoksyjnych, japońskich ostrzy
  • poszukiwane, kolekcjonerskie noże
  • 61 warstw czernionej stali VG-10 tworzy niezwykły wzór
  • twardość stali - 61 stopni HRC w skali Rockwella
  • rękojeść z żółtej byczej kości
  • klasa ostrości - perfekcyjna (8/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Takeshi Saji
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Yellow Bull Bone

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
Yellow Bull Bone?

  • Wiele japońskich kuźni wykorzystuje stal VG-10, która stała się jedną z popularniejszych w Kraju Kwitnącej Wiśni. Klasyczną stal VG-10 możesz bez kłopotu ostrzyć na kamieniach ceramicznych. Jednak w przypadku ostrzy YBB mistrza Saji (jeśli będziesz mieć więcej niż 2 noże) sięgnij po ostrzałki syntetyczne.
  • Do ostrzenia użyj gradacji 1000 i 3000. Potem poleruj nóż na gradacji 8000.
  • Przy tej jakości stali możesz pójść jeszcze wyżej, używając kamieni o gradacji 16 000 lub nawet 30 000 gritów. To sprawi, że Twój nóż będzie równie ostry, jak mityczne miecze samurajów.

 

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
  • Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
  • W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
YBB mistrza Saji

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

Noże, które wykuł
człowiek-legenda,
mistrz Takeshi Saji

  • Znana japońska stal VG-10 zmienia swoje właściwości, gdy za jej kucie zabiera się prawdziwy mistrz nad mistrzami.
  • VG-10 „w wydaniu” mistrza Takeshi Saji jest wiele ostrzejsza, twardsza i dłużej trzyma ostrość, niż jej pierwowzór.
  • Zupełnie wyjątkowy, lekko rozmyty dziwer tworzy 60 warstw ze skuwanej naprzemiennie ciemnej i nieco jaśniejszej wysokowęglowej stali VG-10.
  • Takeshi Saji potrafi, co jest jego znakiem rozpoznawczym, stworzyć dziwer, który sprawia wrażenie rozmytego, jakby był malowany farbami wodnymi. To poziom osiągany przez najlepszych rzemieślników.

Moc bez kompromisów,
czyli rękojeści noży
YBB mistrza Takeshi Saji

  • Takeshi Saji jest znany z upodobania do różnorodnych rękojeści, które stylizuje na noże myśliwskie. Trzonki powstają z kości, czy rogów zwierząt.
  • Linia YBB kusi dość pierwotnym designem żółtej byczej kości, która jest przez mistrza ręcznie pasowana, szlifowana i wypalana.
  • Każdy nóż jest odmienny od innych, gdyż kość przybiera różną barwę i miewa inny wzór.
  • I, oczywiście, bardzo charakterystyczny znak mistrza Takeshi - rękojeść noży YBB wzmacniana jest stalowymi nitami.