-
PrestiżowaKuchnia.pl
- Japońskie noże kuchenne z pasją wybrane przez eksperta
- Japońskie noże Sakai Takayuki - mistyczna elegancja jak z czasów samurajów
899
zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni:
899 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru
Japońskie noże Hammered kuźni Sakai Takayuki to klasyczna elegancja w ostrym wydaniu. To noże na wskroś japońskie, bo powstały ze słynnej stali VG-10. Z drugiej strony ich rękojeść z pięknie wybarwionego hiszpańskiego mahoniu ma bardzo swojski, tradycyjny kształt znany z noży europejskich. Bierzesz taki nóż w dłoń i kroisz, zachwycając się jego ostrością i wyważeniem.
Mocne, wyraziście młotkowane noże z klasycznym, zamglonym wzorem kasumi mają rdzeń z będącej wizytówką Japonii stali VG-10. Osłaniają go 32 warstwy nierdzewnej stali wysokowęglowej.
Noże Hammered kuźni Sakai Takayuki mają twardość na poziomie 60-61 stopni HRC, dzięki czemu będą ostre przez, co najmniej, 8-10 tygodni. Musisz tylko pamiętać, by kroić na dobrych deskach (np. japońskich marek Asahi i Hasegawa) i używać wysokiej jakości kamieni do ostrzenia.
Sakai Takayuki to legenda w świecie noży. Każde opuszczające ich kuźnię ostrze jest efektem lat praktyki, wielkiej dbałości o detale i nieustającej pasji. Dlatego nóż Hammered kuźni Sakai Takayuki będzie Twoim nieodłącznym towarzyszem, który doda prestiżu każdemu daniu.
Jak wykorzystasz nóż Kengata
Hammered kuźni Sakai Takayuki
NÓŻ DO SZATKOWANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW
NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
I PASKI
Obejrzyj film
o japońskich nożach
- Dowiedz się, jak sprawnie i poprawnie kroić japońskimi nożami.
- Pozbądź się starych nawyków, a zrozumiesz, dlaczego ludzie kochają kroić japońskimi nożami.
- W poradniku pokazujemy błędy i podstawowe techniki dobrego krojenia.
Materiał i wymiary
noża Kengata
Hammered Sakai Takayuki
Materiał
- rdzeń - stal VG-10
- na zewnątrz – 32 warstwy nierdzewnej stali wysokowęglowej
- rękojeść - hiszpański mahoń
Wymiary
- długość ostrza - 19 cm
- waga - 211 g
Produkty
z tej samej serii
Nóż Kengata Hammered
w skrócie
- noże ze zeuropeizowanym trzonkiem dla wygody tradycjonalistów
- rdzeń ze stali VG-10 i 32 warstw młotkowanej stali
- twardość stali - 60 - 61 HRC w skali Rockwella
- rękojeść z hiszpańskiego mahoniu wzmacnianego skuwką i stalowymi nitami
- ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Sakai Takayuki
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Hammered
Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
Hammered marki Sakai Takayuki?
- Stal VG-10 jest wdzięcznym materiałem do ostrzenia. Szybko i łatwo uporasz się z jej ostrzeniem, podnosząc na odpowiednich kamieniach poziom ostrości o, nawet, 2 poziomy w stosunku do tego, jaka była na początku.
- Do ostrzenia noży Hammered kuźni Sakai Takayuki używaj kamieni ceramicznych (lub, jeśli czujesz nieodpartą chęć, by pójść dalej - kamieni syntetycznych). Polecane przez naszego specjalistę kamienie znajdziesz poniżej.
- Do podstawowego ostrzenia wystarczą Ci gradacje 1000 i 3000. Jeśli chcesz podnieść ostrość noża, sięgnij po kamienie o gradacji od 6000 w górę.
- Japońskie, damasceńskie noże ze stali VG-10 możesz wypolerować na gradacjach nawet 16 000.
- Kamienie dobiera się do noży pod kątem twardości stali, którą wyraża skala HRC.
Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!
- Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
- Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
- W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.
Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Hammered Sakai Takayuki
TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie
O młotkowanej stali
noży Hammered,
która ciągnie wzrok
- Charakterystyczne, mocne, wyraziste młotkowanie na 32 warstwach stali otulających rdzeń jest specyficzne w świecie rasowych japońskich noży.
- Młotkowanie, nazywane Tsuchime, jest tu zdecydowane i pełne mocy. Wkuto w te ostrza wiele pasji. Ślady młota na ostrzu są dość brutalne i głębokie. To świadczy o potędze stali otulającej rdzeń i maestrii kucia.
- Na ostrzu możesz podziwiać też ładnie zarysowany damasceński dziwer i odkryty rdzeń wykończony w stylu katana edge. Czyli mamy tu wszystko, czego można się spodziewać po nożu ze znanej i cenionej kuźni.
Elegancja mahoniu,
czyli rękojeść,
która musi się podobać
- Ręcznie polerowany hiszpański mahoń ma dwoistą naturę. Z jednej strony jest nieziemsko twardy, bardzo odporny na czynniki zewnętrzne, więc świetnie sprawdza się w roli rękojeści noży. Z drugiej jest gładki, jedwabisty w dotyku. Trzyma się go w dłoni z prawdziwą przyjemnością.
- Mocy rękojeści nadają bardzo charakterystyczne dla europejskich noży potrójne nity i stalowa skuwka.
- Ta rękojeść nie wymaga niemal żadnej specjalnej pielęgnacji. Raz na długi czas możesz przetrzeć ją olejkiem do drewna, a ona przez dekady będzie niezmiennie szlachetnie wyglądać.