Japońscy mistrzowie kowalstwa, choć pewnie nikt by ich o to nie podejrzewał, mają skłonność do nadawania swoim nożom bardzo „przytulnych”, poetyckich nazw. Damasceńska, mistrzowska linia noży Minamo-kaze, kuźni Kanetsune, znaczy tyle, co łagodna bryza tworząca wzory na spokojnej powierzchni wody.
Czym zaskoczą Cię mistrzowskie, ręcznie kute noże kowali-poetów? Bardzo wyrazisty damasceński dziwer zawdzięczamy 62 warstwom nierdzewnej stali wysokowęglowej, która otacza rdzeń ze stali ZA-18. Choć mamy tu twardość stali na poziomie 60-61 stopni HRC, jak to bywa w przypadku noży Kanetsune, cyfry są złudne. Noże są faktycznie perfekcyjnie ostre i nieziemsko precyzyjne za sprawą opracowanych przez rzemieślników Kanetsune metod kucia.
Twój nóż Minamo-kaze będzie ostry przez, co najmniej, 8-10 tygodni, oczywiście, gdy użyjesz dobrych desek (np. japońskich marek Asahi i Hasegawa) i wysokiej jakości kamieni do ostrzenia.
W przypadku tej luksusowej, kolekcjonerskiej linii noży uwagę zwraca również czerwone drewno pakka, z którego powstała oktagonalna rękojeść z intrygującym logo marki Kanetsune.
Podkreśl swoje kulinarne mistrzostwo, krojąc niezwykłymi ostrzami kuźni Kanetsune. Przekształć krojenie w prawdziwą sztukę.
NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW
NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU
NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN
NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Kanetsune
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Minamo-kaze
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie