• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Minamo-Kaze - Japoński mistrzowski 63-warstwowy nóż kucharza Gyutoh 21 cm, Kanetsune

2499
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 2 499 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japońscy mistrzowie kowalstwa, choć pewnie nikt by ich o to nie podejrzewał, mają skłonność do nadawania swoim nożom bardzo „przytulnych”, poetyckich nazw. Damasceńska, mistrzowska linia noży Minamo-kaze, kuźni Kanetsune, znaczy tyle, co łagodna bryza tworząca wzory na spokojnej powierzchni wody.

Czym zaskoczą Cię mistrzowskie, ręcznie kute noże kowali-poetów? Bardzo wyrazisty damasceński dziwer zawdzięczamy 62 warstwom nierdzewnej stali wysokowęglowej, która otacza rdzeń ze stali ZA-18. Choć mamy tu twardość stali na poziomie 60-61 stopni HRC, jak to bywa w przypadku noży Kanetsune, cyfry są złudne. Noże są faktycznie perfekcyjnie ostre i nieziemsko precyzyjne za sprawą opracowanych przez rzemieślników Kanetsune metod kucia.

Twój nóż Minamo-kaze będzie ostry przez, co najmniej, 8-10 tygodni, oczywiście, gdy użyjesz dobrych desek (np. japońskich marek Asahi i Hasegawa) i wysokiej jakości kamieni do ostrzenia.

W przypadku tej luksusowej, kolekcjonerskiej linii noży uwagę zwraca również czerwone drewno pakka, z którego powstała oktagonalna rękojeść z intrygującym logo marki Kanetsune.

Podkreśl swoje kulinarne mistrzostwo, krojąc niezwykłymi ostrzami kuźni Kanetsune. Przekształć krojenie w prawdziwą sztukę.

Jak wykorzystasz nóż Gyutoh
Minamo-kaze kuźni Kanetsune

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Obejrzyj film
o japońskich nożach

  • Dowiedz się, jak sprawnie i poprawnie kroić japońskimi nożami.
  • Pozbądź się starych nawyków, a zrozumiesz, dlaczego ludzie kochają kroić japońskimi nożami.
  • W poradniku pokazujemy błędy i podstawowe techniki dobrego krojenia.

Materiał i wymiary
noża Gyutoh
Kanetsune Minamo-kaze

Materiał

  • rdzeń - stal ZA-18
  • na zewnątrz – 62 warstwy nierdzewnej stali wysokowęglowej
  • rękojeść - czerwone drewno pakka i dwa pierścienie z micarty

Wymiary

  • długość ostrza - 21 cm
  • waga - 138 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż kucharza Minamo-kaze
w skrócie

  • ręcznie kute mistrzowskie noże klasy Premium
  • rdzeń ze stali ZA-18 i 62 warstwy stali damasceńskiej tworzą bardzo wyrazisty dziwer
  • twardość stali - 60 - 61 HRC w skali Rockwella
  • rękojeść z czerwonego drewna pakka
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Kanetsune
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Minamo-kaze

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż

Minamo-kaze marki Kanetsune?

  • Stal noży Minamo-kaze, ZA-18 okuta 62 warstwami stali węglowej, umożliwia szybkie i łatwe ostrzenie. Używając odpowiednich kamieni, możesz podnieść ostrość noża nawet o 2 klasy.
  • Ostrząc noże Minamo-kaze, korzystaj z kamieni ceramicznych lub, w przypadku osób wymagających, syntetycznych. Do podstawowego ostrzenia wybierz kamienie o gradacjach 1000 i 3000. Możesz jednak iść dalej i polerować noże Minamo-kaze na kamieniach o gradacjach 6 000 do 30 000.
  • Noże Minamo-kaze mają niezwykle cienką klingę tnącą, więc ci, którzy potrafią ostrzyć, mogą pokusić się o zmniejszenie kąta ostrzenia do 11 stopni.
  • Dobór kamieni według twardości noży (skali HRC) zapewnia długotrwałą ostrość i komfort użytkowania.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
  • Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
  • W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Kanetsune Minamo-kaze

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

800 lat tradycji kucia noży,
czyli tajemnica
goni tajemnicę

  • Jeśli ktoś dociekliwy sięgnąłby po tabele twardości stali i zaczął porównywać z nimi stale kuźni Kanetsune, szybko utknie w ślepym zaułku. Tu nic nie jest oczywiste.
  • Kolekcjonerski nóż Minamo-kaze ma, wg charakterystyki stali, nie więcej, niż 61 HRC, ale kroi tak, jak noże o twardości 63.
  • Rzecz polega na okrytym tajemnicą kunszcie i procesach obróbki stali. Kowale przeprowadzają nawet kilkadziesiąt procesów ręcznej obróbki stali, by zyskać zniewalający efekt. A jak to robią? To ich słodka tajemnica.
  • Jedno wiadomo. Stal ZA-18 w ich rękach jest wiele bardziej agresywna, niż w przypadku noży z innych, konkurencyjnych kuźni.

Czerwona rękojeść?
To się nieczęsto zdarza
w świecie japońskich noży

  • Widzieliśmy przeolbrzymią ilość japońskich noży. I, musimy to przyznać, sporadycznie producenci decydują się na odważny, czerwony kolor rękojeści. Ta barwa jest widomym znakiem noża klasy Premium, a japońskie kuźnie niechętnie szafują taką symboliką, bardzo uczciwie określając możliwości swoich ostrzy.
  • Seria Minamo-kaze to, jak pisaliśmy już kilkukrotnie, noże klasy Premium. Czerwone drewno pakka niejako podkreśla ich agresję cięcia i rzemieślniczy kunszt, który powołał je do istnienia.
  • Oktagonalny, ośmiościenny, oczywiście ręcznie wykańczany trzonek noża genialnie wygodnie leży w dłoni.
  • Rękojeść wieńczy charakterystyczne logo producenta, które przypomina maskę samuraja.