Japońscy mistrzowie kowalstwa, choć pewnie nikt by ich o to nie podejrzewał, mają skłonność do nadawania swoim nożom bardzo „przytulnych”, poetyckich nazw. Damasceńska, mistrzowska linia noży Minamo-kaze, kuźni Kanetsune, znaczy tyle, co łagodna bryza tworząca wzory na spokojnej powierzchni wody.
Czym zaskoczą Cię mistrzowskie, ręcznie kute noże kowali-poetów? Bardzo wyrazisty damasceński dziwer zawdzięczamy 62 warstwom nierdzewnej stali wysokowęglowej, która otacza rdzeń ze stali ZA-18. Choć mamy tu twardość stali na poziomie 60-61 stopni HRC, jak to bywa w przypadku noży Kanetsune, cyfry są złudne. Noże są faktycznie perfekcyjnie ostre i nieziemsko precyzyjne za sprawą opracowanych przez rzemieślników Kanetsune metod kucia.
Twój nóż Minamo-kaze będzie ostry przez, co najmniej, 8-10 tygodni, oczywiście, gdy użyjesz dobrych desek (np. japońskich marek Asahi i Hasegawa) i wysokiej jakości kamieni do ostrzenia.
W przypadku tej luksusowej, kolekcjonerskiej linii noży uwagę zwraca również czerwone drewno pakka, z którego powstała oktagonalna rękojeść z intrygującym logo marki Kanetsune.
Podkreśl swoje kulinarne mistrzostwo, krojąc niezwykłymi ostrzami kuźni Kanetsune. Przekształć krojenie w prawdziwą sztukę.
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA
NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Kanetsune
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Minamo-kaze
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie
Kanetsune Seki
Kitasho Co., Ltd.
3-1-12, Shinano-cho
Seki-shi, Gifu-ken 501-3911
Japonia
e-mail: furuta@kt-kitasho.co.jp
www.kanetsune.com
Hiendkitchen Adam Wolny
Natalii Gąsiorowskiej 10, 03-107 Warszawa
Tel.: +48 660 072 720
e-mail: gpsr@hiendkitchen.com
https://hiendkitchen.com/
Japońskie noże słyną z wyjątkowej ostrości i precyzji, co czyni je cennym narzędziem w kuchni. Jednakże, niewłaściwe użytkowanie lub brak ostrożności może prowadzić do poważnych obrażeń. W dołączonym dokumencie .pdf możesz zapoznać się z podstawowymi zasadami użytkowania japońskich noży - znajdziesz tu prostą instrukcję obsługi. Pamiętaj, że naszą autorską, bardzo szczegółową instrukcję obsługi otrzymasz zaraz po wysłaniu do Ciebie zamówionego w naszym sklepie noża. Zawiera szereg dodatkowych podpowiedzi, poradników rozwijających wiedzę zawartą w dołączonym w tej sekcji pliku pdf.
Dokument PDF, który możesz pobrać został sporządzony w celu spełnienia wymogów dyrektywy GPSR (General Product Safety Regulation) i ma na celu informowanie Klientów sklepu internetowego PrestiżowaKuchnia.pl o potencjalnych zagrożeniach związanych z użytkowaniem japońskich noży kuchennych. Celem tego dokumentu jest zapewnienie bezpieczeństwa użytkownikom poprzez jasne i zrozumiałe przedstawienie zagrożeń oraz sposobów ich minimalizacji.