• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

Professional - Płytka patelnia z naturalnego żeliwa, stalowy uchwyt, Ø 28 cm, Skeppshult

759
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 795 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Żeliwo jest niczym bank smaków. Potrafi je wzmacniać, odmieniać, udoskonalać. Czasem patelnia z naturalnego żeliwa wręcz brutalnie podkreśli smak mięsa, czy ryb, albo delikatnie, niczym mistrz francuskiej kuchni, upiększy aromat potrawy. Sporo zależy od przypraw i składników, które powierzysz patelni Skeppshult z naturalnego żeliwa.

Płytkie patelnie Skeppshult z serii Professional łączą surowe, ręcznie odlewane żeliwo ze stalą, dzięki czemu mogą trafiać również do piekarnika.

To żeliwne patelnie z prawdziwego zdarzenia dla tych, którzy wymagają od sprzętu bardzo wiele. Szwedzkie, powstające w całkowicie ekologicznym procesie produkcji patelnie z linii Professional  impregnowane są olejem rzepakowym. Mamy tu do czynienia z naturalnym, niczym nie powlekanym żeliwem. Tu nie ma glazur, czy powłok.

Skeppshult zadbał o to, by jego patelnia spełniała marzenia o zjawiskowych, podbijających serca smakach mięs, ryb, czy warzyw. Jeśli ktoś kocha dosadne, wyraziste, pełne tajemnicy smaki, patelnie Skeppshult są właśnie dla niego.

Jednak, jak wynika z naszych wieloletnich doświadczeń, jajecznica, naleśniki, omlety, czy inne delikatne potrawy smażone na naturalnym żeliwie smakują specyficznie. Możesz (choć niekoniecznie) poczuć lekko metaliczny smak, a delikatna potrawa może wydać się nieco tłusta. To jednak przestaje mieć znaczenie, gdy smażysz w wyższych temperaturach mięsa, warzywa, ryby, czy owoce morza.

Płytkie patelnie Skeppshult z linii Professional wykorzystasz na wszystkich typach kuchenek, włącznie z indukcją.

Doskonałe, ciężkie, masywne żeliwne patelnie mają aż 25 lat gwarancji, jednak dobrze konserwowane i myte wyłącznie czystą wodą bez dodatku detergentu (bo tylko tak się je myje!), posłużą wiele dłużej.

Naturalne żeliwo trzeba od czasu do czasu sezonować. Wszystkie informacje na ten temat znajdziesz poniżej. Bądź czujny, bo to ważne!

Jednak z góry lojalnie ostrzegamy, to patelnie nie dla każdego. Ci, którzy chcą mieć zapewnione proste i szybkie smażenie, niech sięgną po, np., patelnie nieprzywierające. Naturalne szwedzkie żeliwo jest kapryśne - nie pozwala się spieszyć i stawia nieco warunków, ale też rewanżuje się stukrotnie.

 

759

Zobacz, do czego wykorzystasz
płytką patelnię
z naturalnego żeliwa

PATELNIA DO STEKÓW
I TŁUSTYCH MIĘS

PATELNIA DO
DELIKATNYCH MIĘS

PATELNIA DO
SMAŻENIA RYB

PATELNIA DO 
PANIEROWANYCH MIĘS

PATELNIA DO HAMBURGERÓW
I MIELONYCH MIĘS

PATELNIA DO
PLACKÓW

PATELNIA DO
PODSMAŻANIA WARZYW

PATELNIA DO GLAZUROWANIA
WARZYW I MIĘS

żeliwna patelnia Skeppshult Professional
w skrócie

  • patelnia z naturalnego, ekologicznego żeliwa
  • nie posiada powłok ani glazur
  • do doskonałego smażenia i brązowienia mięs, warzyw, ryb i owoców morza w wysokich temperaturach
  • do pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku
  • mocno intensyfikuje smaki
  • wyłącznie do ręcznego mycia czystą, bieżącą wodą
  • 25 lat gwarancji

Materiał

  • najwyższej jakości ekologiczne żeliwo impregnowane olejem rzepakowym
  • uchwyt - stal

Wymiary

  • średnica - 28 cm
  • średnica dna - 23 cm
  • średnica dna przylegającego do płyty - 22 cm
  • wysokość ścianek - 3,8 cm
  • waga - 2,60 kg

Patelnie Skeppshult Professional
służą na każdym typie kuchenki
i w piekarniku

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Od wielu lat sprawdzamy i testujemy najlepsze żeliwne patelnie, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Poznaj legendarnego twórcę naczyń
z naturalnego żeliwa -
szwedzką markę Skeppshult

  • Skeppshult to wielki miłośnik natury, dlatego jego patelnie powstają w ekologicznym procesie produkcji z zachowaniem niezwykle restrykcyjnej kontroli jakości.
  • Naturalny, nieprzetworzony materiał nie emituje żadnych szkodliwych substancji.
  • Przy produkcji pojedynczej patelni Skeppshult do atmosfery emitowane jest 100 000 razy mniej dwutlenku węgla, niż wydycha w ciągu doby dorosła osoba.
  • Naczynia powstają w piaskowych formach, które, po wypaleniu żeliwa rozbija się, by ponownie użyć piasku do produkcji kolejnych patelni.
  • Przy produkcji żeliwnych patelni zawsze obecny jest człowiek.
  • Marka Skeppshult, założona w 1906 roku, uznawana jest w świecie za mistrza naturalnego żeliwa. To producent, który nie uznaje kompromisów.

O smakach i smażeniu
na naturalnych, żeliwnych
patelniach Professional

  • Naturalne żeliwo wyśmienicie wzmacnia, wzbogaca i intensyfikuje smaki potraw. Patelnie Skeppshult najlepiej sprawdzają się przy smażeniu w wysokich temperaturach mięs, ryb, owoców morza, czy warzyw.
  • Delikatne potrawy mogą zbyt szybko się wysuszyć i przywrzeć do patelni, bo żeliwo nagrzewa się niezwykle mocno i szybko.
  • Patelni ze stalowym uchwytem możesz z powodzeniem używać w piekarniku.
  • Naturalne żeliwo marki Skeppshult nasączane jest olejem rzepakowym, dzięki czemu możesz smażyć z niewielkim dodatkiem tłuszczu.
  • Z biegiem czasu patelnie zyskają coraz lepsze właściwości nieprzywierające. Żeliwo im starsze, tym doskonalej działa.

Patelnie Skeppshult
wyzwolą w Tobie Wikinga -
czyli o myciu naturalnego żeliwa

  • Jak pisaliśmy - dzięki patelniom Skeppshult staniesz się radykalny w ocenie smaków potraw. Teraz już nie zadowoli Cię byle co, czyli mało wyraziste, na szybko przygotowane mięsa, czy ryby. I to będzie Twoje pierwsze, wikingowskie doświadczenie.
  • Ale z drugiej strony, kiedy przyjdzie Ci myć wystudzoną patelnię czystą wodą, bez płynu do naczyń, dodatkowo ręcznie, musisz potężnie uważać, by nie wpaść w iście berserkerski szał.
  • Dlatego tu można zagrać nie do końca uczciwie, oferując rodzinie doskonały obiad w zamian za umycie patelni Skeppshult. Mycie tłustej patelni czystą, gorącą wodą bywa, nie będziemy tego ukrywać, nieco kłopotliwe.
  • Mówiąc poważnie, NIGDY nie możesz zapomnieć o tym bardzo ważnym warunku - naturalne, szwedzkie żeliwo Skeppshult myje się ręcznie, bez płynu do naczyń. Tylko czystą, najlepiej bieżącą wodą. Może być gorąca. Możesz wesprzeć się szczotkami, drucikami.
  • Nigdy, pod żadnym pozorem Twoja patelnia Skeppshult nie może trafić do zmywarki.
  • Dobrym pomysłem byłoby przygotować osobną gąbkę, czy szczotkę przeznaczoną tylko i wyłącznie dla patelni z naturalnego żeliwa.

 

Wszystko dla ludzi, czyli
nie taki Skeppshult straszny,
jak o nim w sieci opowiadają

  • Krążą setki mitów na temat kłopotliwego i niezwykle uciążliwego dbania o patelnie z naturalnego żeliwa. Nie daj się im zniechęcić i przestraszyć!
  • Owszem, musisz poznać kilka zasad i sięgać od czasu do czasu po nasze porady dotyczące konserwacji długo używanego żeliwa (zdarzy się, że będą przydatne raz na kilkanaście miesięcy).
  • Jeden konieczny do wykonania krok, gdy patelnia do Ciebie dotrze, to przygotowanie jej do używania (o tym w artykule poniżej).
  • Nie słuchaj tego, co opowiadają ludzie, którzy bezzasadnie sieją panikę w Internecie (a często żeliwnej patelni nie mieli w rękach).
  • W artykule znajdziesz wszystkie informacje dotyczące przygotowania do użycia, konserwacji i sezonowania naturalnego żeliwa Skeppshult.

 

Specjalista podpowiada,
na co zwracać uwagę,
gdy używasz patelni Skeppshult

MYJ WYŁĄCZNIE CZYSTĄ,
BIEŻĄCĄ WODĄ

NIGDY NIE MYJ
W ZMYWARCE

MOŻESZ STOSOWAĆ
STALOWE UTENSYLIA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • Na początku Twoja patelnia będzie wymagała nieco większej ilości oleju. Po 2-3 tygodniach będziesz potrzebował go wiele mniej, bo żeliwo się wygrzeje.
  • Po smażeniu daj patelni ostygnąć. Nie zalewaj jej od razu zimną wodą, bo naturalne żeliwo źle znosi szok termiczny.
  • Na początku smażenia na patelni Professional uważaj na słodkie marynaty, czy zalewy na, np., bazie miodu, gdyż mogą się nadmiernie karmelizować.
  • Przez pierwszych kilka tygodni nie używaj zbyt dużej ilości korzennych, czy gruboziarnistych przypraw. Przyjdzie na nie czas, gdy patelnia się wygrzeje.
  • Ponieważ naturalne żeliwo zawiera bardzo dużo żelaza, które jest niezbędne dla naszej diety i uzupełnia zapotrzebowanie na nie, może okazać się, że patelni Skeppshult nie będą mogli wykorzystywać alergicy.
  • Na patelniach z żeliwa nie wolno przechowywać jedzenia w lodówce. Wykorzystaj do tego, np., system Fresh & Save.