Żeliwo jest niczym bank smaków. Potrafi je wzmacniać, odmieniać, udoskonalać. Czasem patelnia z naturalnego żeliwa wręcz brutalnie podkreśli smak mięsa, czy ryb, albo delikatnie, niczym mistrz francuskiej kuchni, upiększy aromat potrawy. Sporo zależy od przypraw i składników, które powierzysz patelni Skeppshult z naturalnego żeliwa.
Płytkie patelnie Skeppshult z serii Professional łączą surowe, ręcznie odlewane żeliwo ze stalą, dzięki czemu mogą trafiać również do piekarnika.
To żeliwne patelnie z prawdziwego zdarzenia dla tych, którzy wymagają od sprzętu bardzo wiele. Szwedzkie, powstające w całkowicie ekologicznym procesie produkcji patelnie z linii Professional impregnowane są olejem rzepakowym. Mamy tu do czynienia z naturalnym, niczym nie powlekanym żeliwem. Tu nie ma glazur, czy powłok.
Skeppshult zadbał o to, by jego patelnia spełniała marzenia o zjawiskowych, podbijających serca smakach mięs, ryb, czy warzyw. Jeśli ktoś kocha dosadne, wyraziste, pełne tajemnicy smaki, patelnie Skeppshult są właśnie dla niego.
Jednak, jak wynika z naszych wieloletnich doświadczeń, jajecznica, naleśniki, omlety, czy inne delikatne potrawy smażone na naturalnym żeliwie smakują specyficznie. Możesz (choć niekoniecznie) poczuć lekko metaliczny smak, a delikatna potrawa może wydać się nieco tłusta. To jednak przestaje mieć znaczenie, gdy smażysz w wyższych temperaturach mięsa, warzywa, ryby, czy owoce morza.
Płytkie patelnie Skeppshult z linii Professional wykorzystasz na wszystkich typach kuchenek, włącznie z indukcją.
Doskonałe, ciężkie, masywne żeliwne patelnie mają aż 25 lat gwarancji, jednak dobrze konserwowane i myte wyłącznie czystą wodą bez dodatku detergentu (bo tylko tak się je myje!), posłużą wiele dłużej.
Naturalne żeliwo trzeba od czasu do czasu sezonować. Wszystkie informacje na ten temat znajdziesz poniżej. Bądź czujny, bo to ważne!
Jednak z góry lojalnie ostrzegamy, to patelnie nie dla każdego. Ci, którzy chcą mieć zapewnione proste i szybkie smażenie, niech sięgną po, np., patelnie nieprzywierające. Naturalne szwedzkie żeliwo jest kapryśne - nie pozwala się spieszyć i stawia nieco warunków, ale też rewanżuje się stukrotnie.
PATELNIA DO STEKÓW
I TŁUSTYCH MIĘS
PATELNIA DO
DELIKATNYCH MIĘS
PATELNIA DO
SMAŻENIA RYB
PATELNIA DO
PANIEROWANYCH MIĘS
PATELNIA DO HAMBURGERÓW
I MIELONYCH MIĘS
PATELNIA DO
PLACKÓW
PATELNIA DO
PODSMAŻANIA WARZYW
PATELNIA DO GLAZUROWANIA
WARZYW I MIĘS
NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ
NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ
NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ
NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ
DO PIEKARNIKA
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Od wielu lat sprawdzamy i testujemy najlepsze żeliwne patelnie, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
MYJ WYŁĄCZNIE CZYSTĄ,
BIEŻĄCĄ WODĄ
NIGDY NIE MYJ
W ZMYWARCE
MOŻESZ STOSOWAĆ
STALOWE UTENSYLIA
NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST
NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA
NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE
UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH