Zakup żeliwnych patelni Skeppshult to ciągle na nowo odkrywana przez gotujących frajda. Te patelnie posłużą przez całe dekady, są tak długowieczne, że swobodnie i Twoje wnuki będą z nich korzystać.

Naturalne, impregnowane olejami żeliwo szwedzkiej marki Skeppshult jest jednak wymagające. Trzeba zastosować się do kilku ważnych zasad dotyczących mycia go, sezonowania i konserwowania, czy późniejszego impregnowania.

Uznaliśmy, że warto zebrać wszystkie te informacje w jednym miejscu. To wszystko służy swoistej przestrodze i informacji dla tych niecierpliwców, którzy pochopnie kupują żeliwne, naturalne patelnie, a potem mają do nich pretensje, że nie robią tego, co sobie kupujący wyobrażał.

 

Spis treści:

  1. 1. Choć to wszystko może źle wygląda, jest banalnie proste
  2. 2. Naturalne żeliwo myje się czystą wodą
  3. 3. Pierwsze użycie żeliwnej patelni Skeppshult
  4. 4. Gdy potrawy zaczynają przywierać do żeliwnej patelni
  5. 5. Gdy naturalne żeliwo poszarzeje, czyli zabiegi do wykonania raz na kilkanaście miesięcy
  6. 6. Kiedy na patelni z naturalnego żeliwa pojawi się rdza
  7. 7. Czy przecierać żeliwne patelnie olejem po każdym użyciu?
  8. 8. Sumując

 

Niestety, tu działa to w drugą stronę. My musimy znać wymagania naturalnych, żeliwnych patelni, by one odwdzięczały się fantastycznymi smakami potraw i legendarną już długowiecznością.

 

Choć to wszystko może źle wygląda, jest banalnie proste

Od razu Cię uspokoimy. Choć poniżej znajdziesz szereg sugestii, mnóstwo instrukcji, to:

- po pierwsze – każdy sobie z tym poradzi, bo to banalnie proste działania,

- po drugie – na początek interesuje Cię tylko metoda przygotowania patelni przed pierwszym użyciem, na pozostałe kwestie przyjdzie czas po paru, czy nawet kilkunastu miesiącach.

Dlatego nie ma się czym stresować, że tego dużo i że doktoratu trzeba, by sobie ze Skeppshultem poradzić. Nic bardziej mylnego.

 

Naturalne żeliwo myje się czystą wodą

Żeliwne patelnie marki Skeppshult myje się ZAWSZE, przez cały okres użytkowania, czystą, najlepiej bieżącą wodą. Gdyby umyć je wodą z płynem, żeliwo wchłonie zapach detergentów i przeniesie go na przygotowywane później potrawy. Oczywiście, mycie w zmywarce nie wchodzi w grę.

 

 

Pierwsze użycie żeliwnej patelni Skeppshult

Żeby sprawa była jasna i czytelna, spiszemy rzecz w punktach:

  1. umyj patelnię ciepłą, czystą wodą, bez mydła i płynu do naczyń,
  2. nagrzej patelnię na kuchence na średniej mocy palnika,
  3. wlej olej rzepakowy, rozgrzej go i usmaż kawałek dość tłustego mięsa (ono nadaje się do zjedzenia),
  4. zjedz pyszny obiad, a w tym czasie patelnia wystygnie,
  5. oczyść ją papierowym ręcznikiem - od dna, po brzegi,
  6. umyj patelnię czystą wodą (możesz użyć gąbki, która nigdy nie miała kontaktu z płynem do naczyń, czy nawet ostrej szczotki),
  7. wysusz patelnię ściereczką i postaw ją na moment na kuchence, rozgrzej, by się idealnie dosuszyła,
  8. kiedy patelnia ostygnie, wstaw ją do półki.

Punktów może sporo, ale to wszystko robi się tylko raz, by przygotować patelnię Skeppsult do używania.

 

 

Gdy potrawy zaczynają przywierać do żeliwnej patelni

Po kilku miesiącach częstego używania patelni Skeppshult możesz mieć wrażenie, że ich dno jest nieco suche i trzeba smażyć na większej ilości tłuszczu. To naturalny proces, który można bardzo prosto odwrócić. Co robić? Są dwie metody.

 

Metoda 1 – z użyciem soli

  1. na zimną patelnię wsyp sól (najlepiej drobno mieloną),
  2. upraż sól na niewielkiej mocy palnika przez 2-3 minuty, często mieszając,
  3. zsyp sól i umyj patelnię ciepłą, bieżącą wodą.

 

Metoda 2 – sezonowanie z olejem

Tu używamy oleju, który doprowadzamy do dymienia. Nie polecamy tej metody dla kuchni ze słabą wentylacją. Nie polecamy też tym, którzy się łatwo rozpraszają. Musisz przy patelni cały czas być.

  1. Na zimną patelnię wlewasz 1-2 łyżki oleju rzepakowego i wcierasz go w dno i ścianki,
  2. podgrzewasz patelnię przez 10-15 minut, wtedy olej się mocno dymi,
  3. chłodzisz patelnię i możesz jej używać lub włożyć do półki.

 

Gdy naturalne żeliwo poszarzeje, czyli zabiegi do wykonania raz na kilkanaście miesięcy

Raz na kilkanaście miesięcy, względnie nawet kilka lat, możesz zaobserwować, że żeliwne patelnie Skeppshult nieco szarzeją i nie są już tak wyraziście czarne, jak na początku. Znaczy to, że oleje, którymi nasączone było żeliwo, wypłukały się w trakcie użytkowania i mycia naczynia.

Tu też istnieją dwa sposoby.

 

Sposób 1 – wygrzewanie oleju

  1. Przez kilkanaście minut na małym ogniu podgrzewaj na patelni olej rzepakowy, którym wypełnisz patelnię niemal po brzegi,
  2. od chwili, gdy olej będzie bardzo gorący, podgrzewaj go jeszcze ok. 10 minut, wietrząc kuchnię,
  3. nie doprowadzaj oleju do wrzenia,
  4. ostudź patelnię z olejem; olej zlej do szklanego pojemnika, oddaj do utylizacji, bo nie nadaje się już smażenia,
  5. wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem.

Patelnie Skeppshult wchłoną tyle oleju, ile potrzebują, a żeliwo na powrót zyska wyrazistą, czarną barwę i będzie doskonale zakonserwowane. Znowu będzie można smażyć na minimalnej ilości tłuszczu.

 

Sposób 2 – sezonowanie

Tu robisz to samo, co opisaliśmy powyżej w przypadku metody 2, czyli sezonowania, gdy potrawy zaczynają przywierać.

 

 

Kiedy na patelni z naturalnego żeliwa pojawi się rdza

W kuchni jest wilgotno, a naturalne żeliwo ma tendencję do utleniana się. Sporadycznie używana patelnia może pokryć się rdzą. Ale nie ma powodu do zmartwień. Raz dwa i z tym sobie poradzisz.

  1. Stalowymi drucikami, czy stalową szczotką wyszoruj na sucho patelnię. Jej to nie zaszkodzi, nic nie poczuje,
  2. umyj patelnię czystą wodą, możesz użyć delikatniejszej szczoteczki do usunięcia resztek rdzy,
  3. wlej na patelnię 2-3 łyżki oleju rzepakowego, wetrzyj go i przez 10-15 minut wygrzewaj na niewielkiej mocy palnika,
  4. olej będzie się dymił, stąd wietrz kuchnię,
  5. wystudź patelnię.

 

Czy przecierać żeliwne patelnie olejem po każdym użyciu?

Naturalne żeliwo ma skłonność do utleniania się, rdzewienia (z racji wilgoci w kuchni), czy pokrywania się plamami. Kiedyś popularne było zalecenie, by po każdym użyciu, umyciu i wysuszeniu naczynia przetrzeć je papierowym ręcznikiem zwilżonym olejem jadalnym.

Kłopot polegał jednak na tym, że olej mógł, choć nie musiał, zacząć jełczeć. I w ten sposób, zamiast dobrze zakonserwowanej żeliwnej patelni, sami, nieświadomie, robiliśmy sobie krzywdę. Smażyliśmy na częściowo zepsutym tłuszczu, zalewając go nową, świeżą porcją konieczną do przyrządzania potrawy. Bo mało kto wyciągał patelnię z szafki i mył ją przed smażeniem.

Dlatego sam producent odszedł od takiego sposobu działania. Nie przecieramy patelni trafiającej po myciu do półki.

 

Sumując

Jeszcze raz podkreślimy - choć tych informacji sporo, kręci się od nich w głowie, gdy się o tym czyta, w praktyce sprawa jest prosta i nigdy nie przeprowadza się tych zabiegów wszystkich na raz.

Dla pocieszenia dla opornych – NIGDY, PRZENIGDY, a ze Skeppshultem mamy do czynienia od 2008 roku (przez lata skutecznie funkcjonował w naszym nieistniejącym już, niestety, sklepie SmakProstoty.pl), nie zdarzył nam się Klient, który nie poradziłby sobie z myciem, konserwacją, czy sezonowaniem Skepa, jak go pieszczotliwie nazywamy.

Za to nieustannie ktoś dzwonił i pisał, że te patelnie to czyste objawienie. I pytał głośno samego siebie, jak to jest możliwe, że ich wcześnie nie znał i nie miał!

 

 

Zdjęcia: Skeppshult