Noże Senzo Classic kuźni Suncraft łączą w sobie to wszystko, co najistotniejsze dla japońskiego ostrza - są bardzo atrakcyjne wizualnie, wykute z doskonałej jakości stali i ostre tak, że bardzo długo będziesz cieszyć się perfekcyjnym krojeniem.
Te 33-warstwowe, damasceńskie noże są niezwykle malownicze - ich klinga jest w części młotkowana, w części damasceńska. Młotkowanie w stylu Tsuchime sprawia, że krojone produkty nie przywierają do ostrza, więc kroi się sprawniej i szybciej.
Smaczku całości dodaje faliste wykończenie katana edge. Japoński producent z wielką maestrią zawarł w jednym ostrzu to, co czasem charakteryzuje kilka różnych noży. Dlatego tak wielu krojącym podobają się noże z kolekcji Senzo Classic.
Noże Suncraft zawdzięczają swoją ostrość rdzeniowi z wysokowęglowej stali VG-10, który otaczają 32 warstwy naprzemiennie skuwanej miękkiej i twardej stali. Dzięki temu możesz ostrzyć swoje noże Senzo Classic raz na 10-12 tygodni pod warunkiem, że będziesz kroić na deskach z wysokiej jakości drewna, czy specjalnych, japońskich deskach syntetycznych.
Nóż Ko-Deba ma twardość na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, co sprawia, że możesz go łatwo ponownie naostrzyć, a on będzie długo trzymał doskonałą ostrość. Do ostrzenia noży z kolekcji Senzo Classic posłużą Ci klasyczne kamienie ceramiczne lub, jeśli życzysz mieć sobie ostrzałkę na długie lata, kamienie syntetyczne.
Uwagę przyciąga czarna rękojeść z drewna pakka, które zdobione jest czerwonym paskiem. Dzięki temu drobnemu detalowi każdy z noży z szerokiej linii Senzo Classic marki Suncraft nabiera zadziornego charakteru.
Noże Suncraft ujmują nie tylko doskonałym wykonaniem, ale i bardzo przyjazną ceną. To jedno z założeń japońskiej kuźni, która życzy sobie, by jej noże nie tylko kultywowały najlepsze tradycje japońskiego rzemiosła, ale mogły trafić do każdej kuchni.
Mały, 10 cm nóż Ko-Deba służy do porcjowania niewielkich kawałków mięsa bez kości, czy ryb. Świetnie sprawdzi się przy siekaniu ziół. Może przydać się też do krojenia małych warzyw.
Obejrzyj nasz film o pięknie wykonanych, doskonale wycenionych i bardzo ostrych nożach Suncraft z kolekcji Senzo Classic. Film znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB
NÓŻ DO PORCJOWANIA
RYB
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
W PASKI NA GULASZE,
POTRAWY ORIENTALNE
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Japońska kuźnia Suncraft może pochwalić się nie byle jakim doświadczeniem w kuciu doskonałych stali wysokowęglowych. Jej domeną od wielu lat jest stal VG-10, którą możesz spotkać w, m.in., serii Senzo Classic.
Wzmacniające rdzeń noża 32 warstwy naprzemiennie skuwanej stali damasceńskiej gwarantują, że noże Suncraft będą bardzo długo trzymały ostrość. Takie stale są też odporne na ścieranie. Spójrz, jak malownicza jest klinga japońskich noży Senzo Classic.
Japońskie noże Senzo Classic marki Suncraft musisz ostrzyć na kamieniach. Twardość stali na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella pozwala na wykorzystanie kamieni ceramicznych, które przed użyciem moczy się w wodzie.
Ostrzenie jest bardzo proste i intuicyjne. Najważniejsze, byś dobrze dobrał kamienie, o czym mówi nasz artykuł. Znajdziesz w nim również informacje o tym, jak dbać o japońskie noże Senzo Classic.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE