Senzo Classic - Młotkowany, 33-warstwowy japoński nóż kucharza, Gyutoh, 20 cm, Suncraft

599
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Noże Senzo Classic kuźni Suncraft łączą w sobie to wszystko, co najistotniejsze dla japońskiego ostrza - są bardzo atrakcyjne wizualnie, wykute z doskonałej jakości stali i ostre tak, że bardzo długo będziesz cieszyć się perfekcyjnym krojeniem.

Te 33-warstwowe, damasceńskie noże są niezwykle malownicze - ich klinga jest w części młotkowana, w części damasceńska. Młotkowanie w stylu Tsuchime sprawia, że krojone produkty nie przywierają do ostrza, więc kroi się sprawniej i szybciej.

Smaczku całości dodaje faliste wykończenie katana edge. Japoński producent z wielką maestrią zawarł w jednym ostrzu to, co czasem charakteryzuje kilka różnych noży. Dlatego tak wielu krojącym podobają się noże z kolekcji Senzo Classic.

Noże Suncraft zawdzięczają swoją ostrość rdzeniowi z wysokowęglowej stali VG-10, który otaczają 32 warstwy naprzemiennie skuwanej miękkiej i twardej stali. Dzięki temu możesz ostrzyć swoje noże Senzo Classic raz na 10-12 tygodni, przy założeniu, że kroisz nimi codziennie.

20 cm długości nóż szefa kuchni, nazywany nożem Gyutoh, to najbardziej uniwersalne narzędzie kuchenne. Nóż ma twardość na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, co sprawia, że możesz go łatwo ponownie naostrzyć, a on będzie długo trzymał doskonałą ostrość.

Uwagę przyciąga czarna rękojeść z drewna pakka, które zdobione jest czerwonym paskiem. Dzięki temu drobnemu detalowi każdy z noży z szerokiej linii Senzo Classic marki Suncraft nabiera zadziornego charakteru.

Noże Suncraft ujmują nie tylko doskonałym wykonaniem, ale i bardzo przyjazną ceną. To jedno z założeń japońskiej kuźni, która życzy sobie, by jej noże nie tylko kultywowały najlepsze tradycje japońskiego rzemiosła, ale mogły trafić do każdej kuchni.

Niezależnie od tego, czy jesteś amatorem gotowania, czy profesjonalistą, noże Senzo Classic marki Suncraft sprawią, że Twoje krojenie przeniesie się na zupełnie nowy poziom.

Obejrzyj nasz film o pięknie wykonanych, doskonale wycenionych i bardzo ostrych nożach Suncraft z kolekcji Senzo Classic.

Nóż kucharza Gyutoh
z kolekcji Senzo Classic
i precyzyjne krojenie

  • 33-warstwowe japońskie noże - produkt kuźni z tradycjami
  • w części młotkowane, w części damasceńskie ostrze
  • rdzeń ze stali VG-10
  • twardość stali - 60 stopni HRC w skali Rockwella
  • wygodny uchwyt z drewna pakka
  • ostrość - wyśmienita

Obejrzyj film o nożach
Senzo Classic marki Suncraft,
które nie mogą się nie podobać

  • Noże marki Suncraft wyróżniają się bardzo znacznie, ku naszej uciesze, nawet na tle wiele droższych ostrzy konkurencyjnych japońskich producentów.
  • Widać, że są to noże tworzone przez pasjonatów, którzy kochają to, co robią. Marka Suncraft ma bardzo surowy manifest, którego się trzyma od wielu dekad. Proponuje światu świetnie wykonane produkty, których twórcy korzystają z wielowiekowej tradycji kucia najlepszych japońskich noży i mieczy.
  • Do tego dochodzi bardzo atrakcyjna cena, bo Suncraft wierzy, że świetny nóż powinien móc trafić do każdej kuchni.

Przeznaczenie noża kucharza
marki Suncraft z kolekcji
Senzo Classic

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Materiał

  • rdzeń - wysokowęglowa stal VG-10
  • ostrze - 32 warstwy kutej wysokowęglowej stali damasceńskiej
  • rękojeść - odporne na wilgoć drewno pakka

Wymiary

  • długość ostrza - 20 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Stal VG-10, czyli to,
co marka Suncraft
potrafi wykuć doskonale

Japońska kuźnia Suncraft może pochwalić się nie byle jakim doświadczeniem w kuciu doskonałych stali wysokowęglowych. Jej domeną od wielu lat jest stal VG-10, którą możesz spotkać w, m.in., serii Senzo Classic.

 

Wzmacniające rdzeń noża 32 warstwy naprzemiennie skuwanej stali damasceńskiej gwarantują, że noże Suncraft będą bardzo długo trzymały ostrość. Takie stale są też odporne na ścieranie. Spójrz, jak malownicza jest klinga japońskich noży Senzo Classic.

Proste ostrzenie
japońskich noży
Senzo Classic marki Suncraft

Japońskie noże Senzo Classic marki Suncraft musisz ostrzyć na kamieniach. Twardość stali na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella pozwala na wykorzystanie kamieni ceramicznych, które przed użyciem moczy się w wodzie.

Ostrzenie jest bardzo proste i intuicyjne. Najważniejsze, byś dobrze dobrał kamienie, o czym mówi nasz artykuł. Znajdziesz w nim również informacje o tym, jak dbać o japońskie noże Senzo Classic.

Rękojeści z drewna pakka,
czyli wygodne krojenie
i piękny wygląd przez lata

  • Drewno pakka nie istnieje w naturze. To połączenie jednego lub kilku gatunków drewna z żywicami.  Suncraft tworzy je z klonu lub brzozy, odpowiednio barwiąc.
  • Powstałe w ten sposób rękojeści japońskich noży są bardzo trwałe i odporne na czynniki zewnętrzne, w tym wilgoć.
  • Dlatego noże Senzo Classic mogą doskonale służyć również w profesjonalnej kuchni.

Masz dobry nóż?
Specjalista radzi - zadbaj o niego,
a odwdzięczy się stukrotnie

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • japońskie, 33-warstwowe noże ostrz na kamieniach o gradacji 1000 i 3000 lub 1000 i 4000, a poleruj na gradacji 5000, 6000 lub 8000 gritów
  • mocno stępione ostrza noży Senzo Classic naprawiaj na kamieniach o ziarnistości 200-800 punktów
  • noże Suncraft ostrz w proporcjach 50/50
  • jeśli sobie tego życzysz, możesz stopniowo zmienić ich geometrię w proporcjach 60/40 lub 70/30 (wtedy na 6-7 ruchów z jednej strony przypadają 4-3 z drugiej)
  • krój na drewnianych deskach, np., z drewna hinoki, teaku, bambusa, dębu
  • noże przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych lub w dedykowanych im blokach szczelinowych (wtedy naucz się wsuwać i wysuwać nóż - mówimy o tym w filmie)
  • japońskimi nożami nie krój mięsa z kością i mrożonek
  • damasceńskie noże Suncraft myj zawsze ręcznie, nigdy w zmywarce