Alba - Patelnia grillowa z nieprzywierającą powłoką wzmacnianą tytanem, 28 x 28 cm, Ballarini

399
Produkt dostępny
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Jeśli kochasz grillować i marzy Ci się patelnia, która nie wymaga specjalistycznej wiedzy i jest banalnie prosta w konserwacji, na pewno przypadnie Ci do gustu produkt włoskiej marki Ballarini. Wielowarstwowa, nowoczesna powłoka nieprzywierająca patelni Alba wzmacniana jest tytanem. Opatentowana przez włoskiego producenta powłoka Keravis TI-X jest, co cieszy, bardzo odporna na ścieranie. Pozwoli Ci zdrowo i dietetycznie grillować najdelikatniejsze mięsa, czy ryby na minimalnej ilości tłuszczu. Z kolei z dużych, przerośniętych kawałków mięsa, czy steków, np. z karkówki grillowa patelnia Alba wytopi nadmiar tłuszczu, tak, by mięsa smakowały wybitnie.   

Patelnie Alba Ballarini dedykowane są również alergikom, gdyż wzmacniana tytanem powłoka nieprzywierająca nie zawiera niklu i metali ciężkich. Dodatkowo, nie ma w sobie pochodnych teflonu. Posiada certyfikat bezpieczeństwa PFOA-Free.

Linia patelni Alba to produkt bardzo znanego w Europie włoskiego producenta, który działa już od 1889 roku. Marce o takiej historii można śmiało powierzyć swoje obiady i to na bardzo długi czas, gdyż tytanowe patelnie Alba mają aż 10 lat gwarancji.

Szkielet patelni Alba jest dziełem nowoczesnej inżynierii. Stworzono go z bezpiecznego dla zdrowia odlewanego na zimno aluminium, które doskonale przewodzi ciepło. Stąd patelnia Alba rozgrzewa się równomiernie i świetnie akumuluje ciepło, kierując je wprost w potrawę. Ten niezwykle mocny, odporny na uszkodzenia mechaniczne szkielet ma aż 4,8 mm grubości.

Specjalny stop stali, który tworzy dno tytanowych patelni Alba, pozwala im działać na indukcji i każdym innym typie kuchenki. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to fakt, by nie przegrzewać patelni Ballarini powyżej 250 stopni Celsjusza. O tej kwestii napisaliśmy sporo poniżej. Mamy nadzieję, że nasze informacje okażą się pomocne.

Warto przypomnieć, że delikatne mięsa, jak polędwiczki, drób czy warzywa były przyrządzane w temperaturach do, około, 185 stopni Celsjusza. Wyższe temperatury są zarezerwowane dla bardzo grubych, potężnych porcji mięsa, np. steków.

 

Poniżej znajdziesz nasz filmowy, kompleksowy poradnik smażenia na patelniach z powłokami nieprzywierającymi. Jest tam wszystko, co musisz wiedzieć! Zapraszamy do oglądania!

Grillowanie z prawdziwego zdarzenia
na wzmocnionych tytanem patelniach
Alba włoskiej marki Ballarini

  • wielowarstwowa, nieprzywierająca powłoka wzmacniana tytanem
  • brak niklu i metali ciężkich - patelnie bezpieczne dla alergików
  • do zdrowego grillowania z minimalną ilością tłuszczu
  • szkielet z bezpiecznego dla zdrowia odlewu aluminium
  • dno ze stopu stali - współpracuje z każdego typu kuchnią, włącznie z indukcją
  • 10 lat gwarancji

Patelnię Alba Ballarini
wykorzystasz na każdym
typie kuchenki

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Materiał

  • wewnątrz - wielowarstwowa powłoka nieprzywierająca z warstwą wzmacnianą tytanem - Keravis TI-X®
  • na zewnątrz - zabezpieczająca powłoka nieprzywierająca
  • 4,8 milimetrowej grubości dno i ścianki z bezpiecznego dla zdrowia i żywności odlewu aluminium
  • stalowe dno - stop pozwalający działać patelni na indukcji
  • uchwyt - mocowana na nitach stal szlachetna

Wymiary

  • długość od brzegu do brzegu - 28 cm
  • szerokość od brzegu do brzegu - 28 cm  
  • przestrzeń robocza - ok. 25 x 25 cm
  • wysokość ścianek - 5 cm
  • maksymalna średnica palnika indukcji - 22 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Długa radość używania -
patelnie z bardzo trwałym szkieletem
i 10-letnią gwarancją

Patelnia Alba, należąca do klasy Premium produktów włoskiej marki Ballarini, ma masywny, niezwykle odporny na uszkodzenia i wypaczenia szkielet z odlewu bezpiecznego dla zdrowia aluminium. Ten materiał doskonale przewodzi ciepło, więc szybko i sprawnie nagrzejesz patelnię, zużywając minimalną ilość energii. Ponieważ duża ilość ciepła kierowana jest w głąb grillowanego mięsa, warzyw, czy ryb potrawy, efekty Twoich kulinarnych pasji objawią się w bardzo krótkim czasie.

Tym, co wyróżnia tytanowe patelnie Alba, marki Ballarini, jest bardzo długa, bo aż 10-letnia gwarancja. Włoski producent stworzył nie tylko niezwykle wytrzymały szkielet, ale i odporną na ścieranie i zarysowanie powłokę nieprzywierającą. Zaskakuje jakość wykonania tych niedrogich patelni.

Z patelni Alba Ballarini
skorzystają też alergicy -
technologia bez niklu i metali ciężkich

  • Trudno się dziwić, że świat ceni markę Ballarini. Włoski producent, eksperymentując z powodzeniem z powłoką tytanową, stworzył jej specyficzną odmianę. Nakładane na patelnię Alba kilka warstw powłok nieprzywierających wzmocnił swoim patentem o nazwie Keravis TI-X.
  • Ta utwardzana powłoka jest bardzo odporna na ścieranie. I, co istotne, pozwala smażyć na minimalnej ilości tłuszczu.
  • Ballarini stworzył patelnie bez niklu i metali ciężkich, z których mogą bez obaw korzystać alergicy.
  • Dodatkowo - stosowana przez producenta  powłoka nie ma w sobie pochodnych teflonu, nie emituje żadnych szkodliwych substancji. Posiada certyfikat PFOA-Free (nie zawiera kwasu perfluorooktanowego).
  • By dobrze wykorzystać właściwości patelni Alba, naucz się odpowiednio grillować - delikatne mięsa, warzywa, ryby, czy owoce morza przygotujesz w temperaturach maksimum 185 stopni, steki, czy naprawdę potężne kawałki mięs - w temperaturach do 250 stopni Celsjusza.

  • Powłoki patelni nieprzywierających wytrzymują ściśle określoną temperaturę. Jeśli ją przekroczysz, patelnia się przegrzeje. Po czasie, niestety, powłoka zacznie tracić swoje właściwości, czy nawet schodzić.
  • By do tego nie doprowadzić, musisz pamiętać, by nie rozgrzewać patelni do temperatury powyżej 250 stopni. Skąd masz wiedzieć, kiedy osiągniesz taką temperaturę? Obejrzyj nasz film o pirometrze. Znajdziesz go TUTAJ.
  • Druga kwestia. Zbyt wysoka temperatura na patelni sprawia, że to, co smażone, stanie się ciężkostrawne, czy wręcz niezdrowe. Jeśli chcesz świadomie gotować, przeczytaj nasz poradnik dotyczący optymalnych temperatur smażenia różnych produktów i potraw.

Stalowe dno i uchwyt,
czyli słowo o wygodzie używania
włoskiej patelni z linii Alba

  • Samo z siebie aluminium nie działa na indukcji. Dlatego Ballarini, wykorzystując swój kolejny patent, dodał do patelni Alba dno Radiant ze specjalnego, ferromagnetycznego stopu. W efekcie patelnia działa na każdym typie kuchni oraz na indukcji.
  • Dodatkowo - specyficzna konstrukcja dna z wyżłobieniami zapewnia idealną dystrybucję ciepła i równomierne nagrzewanie grubego szkieletu patelni Alba.

  • Ergonomiczny, nienagrzewający się w czasie smażenia uchwyt to kolejny dowód na dbałość producenta o szczegóły.
  • Musisz pamiętać, że uchwyt patelni Alba może się jednak nieco nagrzać, jeśli smażysz na gazie.
  • Jeśli wstawisz patelnię do piekarnika, musisz sięgnąć po rękawicę kuchenną.

Kilika sugestii, jak dobrze dbać
o nieprzywierającą, tytanową
patelnię Ballarini

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

  • Nie ma potrzeby komentować większości ikonek, które widzisz powyżej. Odniesiemy się jednak do kilku zasadniczych kwestii.
  • Producent pozwala używać stalowych utensyliów w przypadku tytanowych patelni Alba. My jednak sugerowalibyśmy, byś korzystał z drewnianych, czy syntetycznych łopatek. Dzięki nim Twoja patelnia przez wiele lat będzie estetyczna.
  • Kwestia bardzo istotna - na patelni Alba smaż w temperaturach, maksimum, 250 stopni Celsjusza. Jeśli wykorzystujesz patelnię w piekarniku, nie przekraczaj 200 stopni.
  • Pamiętaj, by sprawdzić średnicę palnika Twojej indukcji. W przypadku 28 cm patelni Alba możesz użyć palnika indukcji o średnicy nie przekraczającej 22 cm.