• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

Cherry - Żeliwne naczynie z porcelanową glazurą; Pomidor, 2,5 l, 25 cm, Staub

1449 Promocyjnie 1405
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 449 zł
Produkt dostępny
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Są na świecie takie naczynia, które powstały dzięki współpracy specjalistów z wielu dziedzin z najsłynniejszymi kucharzami wyróżnionymi gwiazdkami Michelin’a. Takie garnki mają w sobie prawdziwego ducha mistrzów, więc nieustannie prowokują do ciekawszego, zdrowszego i bardziej kreatywnego gotowania. 

Żeliwny garnek w kształcie Pomidora - to zupełnie nowe, lekkie podejście do gotowania z przymrużeniem oka. Staub - producent tego arcydzieła - zadbał o to, by nie tylko każde wgłębienie, czy obłość przypominała pomidor. Doskonale profilowany uchwyt w najdrobniejszym nawet detalu imitując szypułkę i gałązkę, na której wisi pomidor - po prostu zachwyca. 

Francuska marka Staub, producent znakomitych, żeliwnych naczyń klasy Premium, na nowo zdefiniowała pojęcie naczynia na całe życie. Jej żeliwne garnki z wiśniowo-czerwonej serii Cherry mają aż 30 lat gwarancji i, jak pokazują nasze doświadczenia, po całych latach używania ciągle wyglądają jak niemal nowe.

Pokrywająca owalne naczynia Cherry połyskliwa, elegancka glazura tworzona jest na bazie naturalnych barwników. Wszystko po to, by nawet alergicy mogli korzystać z wyśmienitych naczyń francuskiego producenta.

Fachowcy i pasjonaci gotowania kochają żeliwo Staub z kilku powodów. Masywny, bardzo trwały żeliwny szkielet genialnie szybko przewodzi ciepło, pracując na każdym typie kuchenki, wraz z indukcją. Oczywiście, garnek z serii Cherry posłuży też w piekarniku, gdzie upieczesz i zapieczesz w nim dosłownie każdy, przychodzący Ci do głowy przysmak.

Kolejna zaleta żeliwnych naczyń Staub Cherry to obmyślone niezwykle starannie pokrywki z wypustkami, które aż od 30% lepiej nawilżają potrawy. Warto dodać, że ciężkie, żeliwne pokrywki nie pozwalają parze wodnej uciec z naczynia, dzięki czemu dbają o to, byś jadł zawsze pełnowartościową, zdrową potrawę.

Wewnątrz owalnych naczyń Staub znajduje się nieprzywierająca, idealnie gładka, scalona z żeliwnym szkieletem glazura, która perfekcyjnie wzmacnia smaki przyrządzanych dań.

Naczynia Staub z serii Cherry powstają przy znaczącym udziale człowieka. Mistrz rzemiosła dba o to, byś dostał produkt najwyższej klasy, który posłuży Ci przez całe dekady.

 

Żeliwo Staub trzeba KONIECZNIE wygrzać. Jak to zrobić? Dowiesz się z naszych materiałów.

 

1449 Promocyjnie 1405

Zobacz, do czego
wykorzystasz
żeliwny garnek Staub

GARNEK DO
WSZYSTKICH TYPÓW ZUP

GARNEK DO
PIECZENI

GARNEK DO GULASZU,
POTRAW JEDNOGARNKOWYCH

GARNEK DO SMAŻENIA
RYB I MIĘS

GARNEK DO
GOTOWANIA WARZYW

GARNEK DO
DUSZENIA POTRAW

GARNEK DO
BIGOSU I BOGRACZU

GARNEK DO
ZAPIEKANEK

GARNEK DO POTRAW
WEGETARIAŃSKICH I WEGAŃSKICH

GARNEK DO
PECZENIA CHLEBA

Obejrzyj filmy o żeliwnych
naczyniach Staub, które
są genialnie funkcjonalne

  • Tylko od Ciebie zależy, kiedy Twoje żeliwne naczynia Staub zyskają pełną funkcjonalność. I również tylko od Ciebie zależy, czy żeliwo będzie Ci posłuszne, czy narazi Cię na nieco stresów.
  • Proces wygrzewania nowych, żeliwnych naczyń jest konieczny. Trwa - w zależności od metody - albo krótko (kilkanaście minut), albo dość długo (kilka, czy kilkanaście dni). Obie metody sprawdzają się równie dobrze.
  • Nasz specjalista wtajemniczy Cię w proces wygrzewania żeliwa Staub. Obejrzyj koniecznie film.

  • Wielu nie wierzy, że żeliwne naczynia Staub mogą służyć do wszystkiego. Nie wierzą, póki nie spróbują.
  • I wtedy okazuje się, że żeliwo uzależnia. Smaki, jakie pozwala zyskać, są nie do opisania!
  • Plus fakt, że żeliwne garnki i patelnie wytrwają w kuchni przez długie dekady. Czego chcieć więcej?

żeliwny pomidor Staub
w skrócie

  • bezdyskusyjnie jedne z najdoskonalszych żeliwnych naczyń świata
  • garnki tworzone z udziałem kucharzy z gwiazdkami Michelin’a
  • naczynia do gotowania, duszenia, pieczenia, zapiekania, smażenia, serwowania
  • nieprzywierająca glazura wewnątrz naczyń
  • zewnętrzna powłoka nie blaknie i nie traci koloru
  • żeliwna pokrywka z wypustkami doskonale nawilża potrawy
  • rewelacyjnie wzmacniane smaki
  • 30 lat gwarancji

Materiał

  • wewnątrz garnka - stopiona z żeliwem nieprzywierająca glazura stworzona na bazie szkła
  • szkielet - doskonałej jakości żeliwo
  • na zewnątrz - naturalnie barwiona, kilkuwarstwowa, odporna na uszkodzenia, gładka glazura
  • pokrywka - żeliwo
  • uchwyt pokrywki - niklowana stal szlachetna

Wymiary

  • długość - 25 cm
  • długość dna - 16 cm
  • pojemność - 2,5 l
  • waga - 4 kg

Genialnie wielofunkcyjne
naczynie - na każdą kuchenkę
i do piekarnika

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Od wielu lat sprawdzamy i testujemy żeliwne garnki, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

W żeliwnym pomidorze
przygotujesz każdą potrawę,
która przyjdzie Ci na myśl

  • Perfekcyjnie uformowany, do złudzenia przypominający prawdziwy pomidor garnek z linii Cherry powstał w ręczno-mechanicznym procesie produkcji we francuskim mieście Merville. Stworzono go z najwyższej jakości żeliwa.
  • Pomidor Stauba skrywa w sobie dwie niezwykłe tajemnice. Potrafi, jak mało które garnki na świecie, intensyfikować, wzmacniać i wysubtelniać smaki. Druga niespodzianka - kryje wewnątrz doskonałą powłokę nieprzywierającą, która została scalona z naczyniem w trakcie wypalania w gigantycznych temperaturach (około 1000 stopni Celsjusza). Ta porcelanowa glazura pozwala gotować niezwykle zdrowo potrawy kuchni całego świata.
  • Glazura jest bezpieczna dla zdrowia, nie zawiera żadnych chemicznych substancji, które mogłyby reagować z jedzeniem. Tak dokładnie zabezpiecza potrawę przed kontaktem z żeliwem, że z naczyń Staub mogą z powodzeniem korzystać nawet alergicy.

SŁOWO O ZALETACH ŻELIWA STAUB

 

  • W garnku Staub o kształcie pomidora możesz gotować, dusić, piec, zapiekać, a nawet smażyć. On nie zna ograniczeń i nie idzie na kompromisy. Nie postawi cię wobec dylematu: „Czy dam radę ugotować w nim moją ulubioną potrawę?”. Potrafi przyrządzić niemal wszystko. Niemal - czyli miliony potraw. Nie 5, czy 20. Dosłownie miliony.
  • Niektórzy boją się żeliwa Staub z racji jego ciężaru. Według nas potężna waga żeliwnych naczyń to ich wyjątkowa zaleta. Raz, garnek nie zsunie się z kuchenki, dwa - nie trzeba mocować się z nim, gdy coś mieszamy, wystarczy oprzeć dłoń na uchwycie.
  • Wykwintne, francuskie żeliwo, które ma wieczystą gwarancję, jest potężne, bo do jego stworzenia wykorzystuje się najwyższej jakości materiały. Surówka, z której w piaskowych formach wypalane są garnki Staub, pozbawiona jest zanieczyszczeń, czy pęcherzyków powietrza. Dlatego żeliwo jest ciężkie. Fenomenalnie przewodzi ciepło, stąd gotowanie w nim przebiega błyskawicznie.
  • Dodatkowo - żeliwny garnek-pomidor francuskiego producenta niesłychanie długo zachowuje ciepło przyrządzanych w nim potraw. Nawet i po godzinie możesz zjeść ciepły posiłek wyjęty z naczynia, które od długiego czasu stoi na blacie, czy stole.
  • Żeliwo jest niezwykle elastyczne, współpracuje z każdym typem kuchenki i piekarnika. Rozgrzeje się doskonale równomiernie i na dużym, i na małym palniku. Owszem, zmieni się czas nagrzewania garnka, ale od dna po brzegi będzie miał identyczną temperaturę, co jest jednym z najważniejszych kryteriów wyróżniających doskonałe naczynie.
  • I jeszcze jedna kwestia, która nas ujęła. Po całych latach bardzo dynamicznego gotowania, pieczenia i czasem nieco nawet brutalnych testów, nasze żeliwne garnki Staub są nadal piękne. Działają bez zarzutu, nie wymagają najmniejszego zachodu, opieki, czy starań. A przyrządzanie w nich potrawy kuchni, dosłownie, całego świata, za każdym razem czarują smakami.
  • Żeliwo Staub zdaje się być nieśmiertelne. Im starsze, tym zdolniejsze, chętniej współpracuje, wspomaga zamysły gotującego, wspiera go w kulinarnych eksperymentach.

Garnek-pomidor
wygląda jak prawdziwy -
Staub mistrzowsko naśladuje naturę

Żeliwny pomidor marki Staub to prawdziwe arcydzieło, perełka w kolekcji luksusowych naczyń francuskiej marki. Wyobraź sobie, ile pracy trzeba było włożyć, by naczynie w tak niezwykłej formie mogło gościć na Twoim stole. Każde załamanie „pomidorowej skórki”, uchwyt genialnie oddający kształt gałązki – to wszystko sprawia, że nie da się oderwać wzroku od żeliwnego Pomidora.

 

Tak oryginalny garnek, który nadaje się do używania na każdym typie kuchenki i w piekarniku, jest kultową ozdobą stołu. Żeliwne naczynie Staub pozwala serwować przysmaki, które przez długi czas będą zniewalały aromatem i smakiem.

Pomidor marki Staub to już nie tylko garnek, ale świadectwo prawdziwej pasji francuskiego producenta, któremu zależy, by jedzenie stało się sztuką i najprawdziwszą przyjemnością.

O smakach potraw z żeliwa,
które wyposażone jest
w powłokę nieprzywierającą

  • By zrozumieć, na czym polega istota wyjątkowości francuskiego żeliwa Staub, trzeba koniecznie skupić się na jego wewnętrznej, porcelanowej glazurze. Tego typu materiał, stworzony na bazie szkła stapianego ze szkieletem naczyń, pojawia się, nade wszystko, w żeliwnych garnkach rodem z Francji.
  • Opracowanie takiej mocnej, nieodpryskującej, odpornej na kwasy, zasady i wszelkie czynniki zewnętrzne glazury wymaga bardzo dużego doświadczenia i szeregu eksperymentów przeprowadzanych na przestrzeni dziesięcioleci. To bez wątpienia jeden z lepszych wynalazków francuskiej kuchni.
  • Testując przez lata bardzo wiele naczyń z powłokami nieprzywierającymi, w tym i żeliwnych garnków producentów z różnych części świata, możemy z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że Francuzi są nie do pobicia, jeśli chodzi o luksusowe, porcelanowe, nieprzywierające glazury.
  • Wewnętrzna powłoka Pomidora Staub jest gładka, przypomina lakier bezbarwny. Tyle, że to nie jest nakładana warstwa, a glazura stopiona i ściśle zjednoczona z konstrukcją naczynia. Dzięki temu zyskała ogromną odporność mechaniczną.
  • Glazura pozwala dusić, piec i smażyć z minimalną ilością tłuszczu. Wspomaga w ten sposób zdrową, rozsądnie zbilansowaną dietę niskotłuszczową.
  • Aksamitnie gładka w dotyku, pozbawiona porów powłoka nieprzywierająca jest niezwykle higieniczna. Nie wchłania zapachów, nie absorbuje smaków przyrządzanych w naczyniach Staub potraw.
  • Porcelanową glazurę myje się wodą z płynem, a cały proces trwa zaledwie kilka chwil.

O SMAKACH POTRAW Z ŻELIWNEGO POMIDORA

 

  • Fenomenalne w naczyniach Staub jest to, że każdy element współpracuje ze sobą. Nie ma tu niczego zbędnego, nic nie istnieje samo dla siebie, nic nie przeszkadza tworzeniu obłędnych smaków i aromatów, które śnią się po nocach.
  • Ciepło rozgrzanego, żeliwnego garnka trafia bezpośrednio w głąb potrawy, wydobywając z niej mnogość aromatów. Smak każdego składnika dania przenika się wzajemnie, a efekt wzmacniają przyprawy, octy, zalewy, sosy, czy marynaty.
  • Bogactwo doznań smakowych jest trudne do opisania. To, co czuje się na podniebieniu, oszołomiło już niejednego, niezwykle wymagającego kulinarnego znawcę.
  • Nawet osoba zaczynająca przygodę z gotowaniem będzie umiała stworzyć dzięki naczyniom Staub doskonałe kompozycje smakowe. Żeliwne, francuskie garnki są genialnym nauczycielem i przewodnikiem po nieskończonym uniwersum rozkoszy podniebienia.

Nasz specjalista podpowie,
jak łatwo i sprawnie
używa się naczyń z żeliwa

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • Pamiętaj, że garnki z żeliwa warto wygrzać. Temu poświęciliśmy film (znajdziesz go na górze strony).
  • Żeliwnych, rozgrzanych naczyń nie wolno zalewać zimną wodą. Pozwól im ostygnąć, później dopiero umyj.
  • Do mycia żeliwnych naczyń można często stosować płyn z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Do potężniejszych zabrudzeń użyj też sody oczyszczonej (dodanej do wyżej opisanego roztworu).
  • Jeśli coś mocno przywrze do naczynia, wlej wodę i przez kilka minut podgrzewaj ją na niewielkiej mocy palnika. Zabrudzenia zejdą same, bez szorowania.
  • Gdy umyjesz garnek, wewnątrz, na czarnej glazurze mogą się pojawić białe smugi. To efekt demineralizacji warzyw, czy mięs, który nijak nie szkodzi jedzeniu i garnkowi. Użyj papierowego ręcznika nasączonego olejem jadalnym. Przetrzyj wnętrze naczynia, odczekaj moment, umyj je i wysusz.
  • W żeliwnych garnkach nie wolno przechowywać jedzenia w lodówce. Wykorzystaj do tego, np., system Fresh & Save.