• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Genbu - Japoński nóż do sushi i owoców morza Sakimaru 30 cm, stal Aogami #2, Sakai Takayuki

4199
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 4 199 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Wyobraź sobie, że Twoja pasja do sushi przenosi Cię prosto do serca Sakai, miejsca narodzin najpiękniejszych japońskich noży.

Ręcznie kute noże Sakimaru Genbu, kuźni Sakai Takayuki, to rdzewne, ekstremalnie ostre, tradycyjne klingi do sushi, sashimi i owoców morza. Dzięki nim każdy kawałek sushi, czy sashimi zamienia się w kulinarne doświadczenie.

Zastanawiasz się, czy to ostrze dla Ciebie? Noże kuźni Sakai Takayuki zostały stworzone dla najbardziej wymagających zawodowców i sushi masterów, ale też dla tych, którzy po prostu kochają sushi w każdym wydaniu. Genialna stal Aogami #2 pozwoli Ci kroić misterne, cieniutkie plasterki, a smak tworzonych potraw będzie na wskroś azjatycki.

Stal noży Genbu o twardości 62-63 HRC może być ostrzona co najmniej raz na 10-12 tygodni. Jeśli wykorzystasz doskonałe, antybakteryjne japońskie deski Parker Asahi, czy Hasegawa, ostrość noża utrzyma się jeszcze dłużej.

W przypadku unikatowej, trudnej w obróbce stali Aogami #2 używaj do ostrzenia kamieni syntetycznych lub kamieni ceramicznych Kuromaku marki Shapton.

Noże Genbu Sakimaru są majestatyczne też z racji hebanowej rękojeści wykończonej skuwką z bawolego rogu. Można się w nich zakochać bez pamięci.

Tworzone w Sakai przez cenionych rzemieślników klingi chroni dedykowana im drewniana saya, którą znajdziesz w zestawie.

Perfekcyjnie ostre, jednostronne noże to marzenie każdego miłośnika sushi!

Jak wykorzystasz nóż Sakimaru
Genbu marki Sakai Takayuki

NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI

NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB

NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI

Materiał i wymiary
noża Sakimaru
z kolekcji Genbu

Materiał

  • stal Aogami#2
  • rękojeść - drewno hebanu
  • skuwka - bawoli róg

Wymiary

  • długość ostrza - 30 cm
  • waga - 320 g

Nóż Genbu
w skrócie

  • ostrzony jednostronnie, rdzewny nóż do sushi i sashimi
  • ekskluzywna stal Aogami #2 z ręcznym grawerem
  • twardość stali 62-63 HRC w skali Rockwella
  • ośmiokątna rękojeść z malowniczego drewna hebanu
  • w zestawie saya, czyli drewniana pochwa na nóż
  • nóż dedykowany osobom praworęcznym
  • ostrość - ekstremalna (9/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Sakai Takayuki
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Genbu

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
Genbu kuźni Sakai Takayuki?

  • Japońskie noże Genbu kuźni Sakai Takayuki dotrą do Ciebie już szaleńczo ostre. Ale to i tak punkt wyjścia, bo stal Aogami #2, z której wykonano rdzeń noża, pozwala podbić ostrość o, co najmniej, 2-3 klasy.
  • Jeśli chcesz zwiększyć ostrość swojego noża, skorzystaj z kamieni o gradacji powyżej 6000.
  • Możesz również polerować japońskie noże Genbu kuźni Sakai Takayuki na kamieniach o gradacji 16 000 lub nawet 30 000 gritów. To sprawi, że Twoje ostrze będzie przypominało legendarną, japońską katanę.
  • Używaj doskonałej jakości kamieni ceramicznych lub syntetycznych, np. Kasumi, czy Shapton.
  • Proces ostrzenia noży jednostronnie szlifowanych to wyższy etap ostrzenia japońskich noży. To rytuał, który wykonuje się z odpowiednim namaszczeniem.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Podstawy ostrzenia noży jednostronnych są bardzo zbliżone do noży dwustronnie ostrzonych.
  • Obejrzyj film o szkole ostrzenia noży dwustronnych. Najpierw naucz się ostrzyć tego typu noże.
  • Potem przejdź do ostrzenia noży jednostronnie ostrzonych. Zachowaj proporcje 90:10 (9 ruchów po stronie ostrza i 1 z drugiej strony klingi).

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Genbu Sakai Takayki

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

Pieczęć pola
na majestatycznym ostrzu,
czyli noże nad nożami

  • Kuźnia Sakai Takayuki ma prawo wybijania na swoich ostrzach tzw. pieczęci pola. To odwieczny symbol noży z rejonu Sakai, który świadczy o ich mistrzowskim pochodzeniu i ogromnym prestiżu.
  • Tylko wybrane linie noży noszą na sobą tą zaszczytną, cechową pieczęć.
  • Więc kiedy w Twojej kuchni zagości tak ekskluzywne ostrze, możesz mieć pewność, że niejeden mistrz sushi dałby się pokroić w cieniutkie plasterki, by taki sam nóż mieć.
  • Warto byś wiedział, że stal Aogami #2 (Blue Steel) jest trudna w obróbce i staje się materiałem coraz rzadziej wykorzystywanym do kucia noży. Czyli - mamy tu ostrza z górnej półki.

Ośmiokątna rękojeść
i będziesz kroił
w absolutnym zachwycie

  • Drewno hebanu, z którego powstały rękojeści minimalistycznych, mistrzowskich noży Genbu, jest niezwykle odporne na czynniki zewnętrzne. Nie rozwarstwia się, nie pęcznieje. Wytrwa nietknięte zębem czasu przez długie dekady (czy nawet i setki lat!).
  • Ciemna skuwka z bawolego rogu sprawia, że noże wyglądają bardzo egalitarnie.
  • I, uprzedzając wszelkie wątpliwości - od razu zapewnimy, że oktagonalna rękojeść idealnie wpasowuje się w dłoń. W ortodoksyjnych, mistrzowskich nożach najczęściej spotyka się oktagonalną rękojeść.
  • Kształt trzonka liczy sobie już całe wieki, więc możesz zaufać całym pokoleniom krojących.