Jeśli staniesz się dumnym posiadaczem ekskluzywnej serii miedzianych naczyń VIP, słynnej francuskiej marki De Buyer, poczujesz, co tak naprawdę znaczy gotowanie w naczyniach klasy Premium. Te przepięknie wykonane - w dużej mierze z udziałem człowieka - garnki, rondle i patelnie należą do najbardziej prestiżowej kolekcji francuskiej marki. Tu miedź łączy się z mosiądzem, dając wysmakowany estetycznie efekt. Ta egalitarna seria naczyń doceniania jest przez największe sławy świata kulinariów i wszystkich pasjonatów kuchni, którzy chcą gotować w mistrzowskim stylu.
Wielka grupa gotujących to zatwardziali ortodoksi, zakładający, że tylko najbardziej naturalne paliwo, jakim jest gaz i najbardziej pierwotne źródło ciepła, czyli ogień, pozwolą przyrządzać świetne potrawy. Ortodoksi znajdą w ofercie znanej francuskiej marki De Buyer dostosowane do klasycznych kuchenek (wszystkich, poza indukcją, czyli również elektryczną, czy vitro ceramiczną) linię naczyń Inocuivre VIP.
Wykonane w 90% z pięknie połyskliwej miedzi i w 10% stali (wewnątrz naczyń) garnki wyróżniają się spośród innych naczyń świata urokliwą stylistyką retro. A dzięki uchwytom z mosiądzu naczynia De Buyer z kolekcji Inocuivre VIP zachwycają ekskluzywną odmiennością.
Gotowanie w miedzianych naczyniach Inocuivre VIP marki De Buyer, z którymi, niestety, nie mogą mieć do czynienia alergicy, to prawdziwa przyjemność. Nie dość, że te ręcznie tworzone naczynia wyglądają jak małe dzieła sztuki, to potrafią w mgnieniu oka przyrządzić zarówno najprostsze, jak i najbardziej skomplikowane potrawy. Dzięki właściwościom miedzi ciepło jest genialnie dystrybuowane, wnika w głąb potrawy od pierwszych momentów gotowania, duszenia, pieczenia, czy zapiekania. Bo, musisz wiedzieć, że miedziane naczynia mogą służyć nie tylko na kuchence, ale i w piekarniku.
W naczyniach miedzianych, tworzonych przez markę De Buyer, pojawia się wewnątrz stal, która, znanymi tylko producentowi metodami, jest nierozerwalnie łączona z miedzią. W ten sposób unikamy styczności gotowanych produktów z miedzią, która sama z siebie, choć wygląda zjawiskowo, może doprowadzać do uczuleń, czy problemów z przewodem pokarmowym.
Takie połączenie miedzi i stali spełnia nie tylko międzynarodowe wymogi organizacji dbających o certyfikację materiałów mających kontakt z żywnością, ale i przyspiesza proces gotowania.
Wielu z Was pyta, co można ugotować w naczyniach miedzianych? Otóż - zasadniczo - wszystko. Zupy, sosy, potrawy jednogarnkowe, zapiekanki. W naczyniach z miedzi możesz dusić, piec, zapiekać, podpiekać. Możesz również przygotowywać dżemy, domowe konfitury, kremy do ciast i tortów. To wszystko, co potrafią stalowe garnki, potrafią też i garnki miedziano-stalowe. Tyle, że te drugie jeszcze sprawniej, szybciej i dynamiczniej się rozgrzewają, automatycznie oszczędzając energię potrzebną do gotowania, smażenia, czy duszenia.
Trzeba powiedzieć, że dobrze używane, nie przegrzewane, często polerowane miedziane naczynia Inocuivre VIP (do tego wykorzystuje się specjalne pasty do miedzi lub domowe metody jej czyszczenia) wytrwają, całkiem i dosłownie, przez całe dekady. Trzeba się liczyć z tym, że garnki będzie można zostawić w spadku nawet i wnukom. Nie dziwi, że dobrze użytkowane miedziane naczynia mają i po 100, czy 120 lat. I cały czas doskonale gotują.