Istnieje dziedzina wytwornego serwowania, która rozbroi nawet największego macho i doprowadzi do rozczulenia niegodnego prawdziwego faceta. Myślimy tu o maluśkich, mieszczących się na dłoni, uroczych żeliwnych garnuszkach mini-cocotte z serii Grenade Red francuskiej marki Staub.
Te miniatury klasycznych, żeliwnych garnków naśladują je w każdym detalu. Nawet na maluśkiej pokryweczce znajdziesz wewnątrz system wypustek, które pozwalają lepiej nawilżać pieczone w mini-cocotte potrawy.
Perfekcyjne, malutkie naczynia z najwyższej klasy naturalnie barwionego żeliwa możesz wykorzystać na każdym typie kuchenki, włącznie z indukcją (oczywiście, na najmniejszym palniku, czy polu grzewczym) oraz w piekarniku.
Żeliwne maluchy marki Staub mają wewnątrz identyczną, jak duże naczynia, powłokę nieprzywierającą, która wzmacnia i intensyfikuje smaki potraw. Zespolona z żeliwnym szkieletem nieprzywierająca glazura, którą wypalono w gigantycznych temperaturach, jest tak twarda, że z naczyń mini-cocotte z linii Grenade Red można jeść. Temu właśnie służą te urocze lilipuciki, które zaprojektowano z myślą o serwowaniu w nich pyszności wprost na stół.
Staub tworzy przeróżne inspiracje dla kochających wytworne poczęstunki. W malutkich, żeliwnych garnuszkach podasz gorące i zimne przystawki, domowe pasztety, ciasta, pieczone owoce, nadziewane warzywa, desery, a nawet… lody. Tu ograniczeniem będzie jedynie Twoja fantazja kulinarna.
Te malutkie, a ciężkie, wykonane z olbrzymią starannością mini-naczynia Grenade Red, marki Staub, posiadają 30-letnią gwarancję, więc możesz mieć pewność, że nigdy nie zawiodą. A na stole będą prezentować się tak elegancko, że goście nigdy nie zapomną Twojego przyjęcia.
Zapraszamy do obejrzenia filmu o wygrzewaniu żeliwnych garnków Staub. Proces musisz przeprowadzić, by Twoje naczynie szybko zyskało pełnię funkcjonalności. Film znajdziesz poniżej.
NACZYNIE DO SERWOWANIA
WYKWINTNYCH ZIMNYCH PRZYSTAWEK
NACZYNIE DO SERWOWANIA
WYKWINTNYCH GORĄCYCH PRZYSTAWEK
NACZYNIE DO PIECZENIA
MAŁYCH, UROCZYCH CIAST
NACZYNIE DO SERWOWANIA
GALARETKI, BUDYNIU, MUSU OWOCOWEGO
NACZYNIE DO PIECZENIA
I SERWOWANIA PASZTETÓW
NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ
NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ
NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ
NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ
DO PIEKARNIKA
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Od wielu lat sprawdzamy i testujemy żeliwne garnki, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Mini-garnuszki z żeliwa mają w środku powłokę nieprzywierającą, identyczną, jak duże naczynia Staub. Dzięki tej porcelanowej, niezwykle twardej glazurze można przygotowywać potrawy z minimalną ilością tłuszczu. Sama powłoka pozwala nie tylko zdrowo piec, czy smażyć, ale i zabezpiecza jedzenie przed kontaktem z żeliwem, co wpływa na wyjątkową funkcjonalność małych naczyń. Mogą z nich korzystać alergicy i wszyscy, którzy mają wrażliwy przewód pokarmowy.
Zewnętrzna warstwa glazury (połyskliwej w przypadku większości serii i lekko matowej w linii Black) jest kolejnym dowodem na to, jak Staub niezwykle starannie dopracował swoje żeliwne cudeńka. Producent stosuje wyłącznie naturalne barwniki, wykorzystując popularną w średniowieczu metodę majolika, czyli technikę pokrywania naczyń bardzo twardą glazurą. Stopiona z żeliwnym szkieletem zewnętrzna powłoka jest niemal niezniszczalna.
Mini-cocotte Staub to naczyńka poprawiające nastrój. Nie znamy nikogo, kto nie uśmiechałby się, gdy przyszło mu trzymać w dłoni (lub na dłoni) malusieńki garnuszek. Te maluchy są rozczulające, ale w pełni funkcjonalne. Tak samo, jak normalne, pełnowymiarowe żeliwne garnki francuskiego producenta i one potrafią wzmacniać smak i aromat przyrządzanych i serwowanych w nich potraw. Bo taką umiejętność posiada żeliwo. Niezależnie od rozmiaru.
Co ciekawe, malutki garnuszek ma wszystko, co mieć powinien. Starannie wykonane uchwyciki, przepiękną pokryweczkę z systemem wypustek, które zostały obmyślone dla marki Staub przez kucharzy uhonorowanych gwiazdkami Michelin’a. Wypustki udoskonalają obieg pary, pozwalają nawilżać potrawę na całej jej powierzchni. Można by się zastanowić, czy to ważne w przypadku tak maleńkich naczyń. Staub twierdzi, że nie może pozbawić nawet najmniejszych swoich garnuszków tego, co doskonale sprawdza się od dekad i co sprawiło, że jego naczynia są legendą.
Wydawać by się mogło, że mini-cocotte marki Staub będą trafiać wyłącznie do restauracji. Owszem, najczęściej wybierają je hotele, renomowane restauracje, w których kultywuje się sztukę dekorowania stołu i serwowania. Ale, co specyficzne, żeliwne mini-garnuszki Staub znalazły też całe rzesze miłośników wśród gotujących w domu. To ci wszyscy, którzy lubią się chwalić swoim talentem, serwując potrawy na stół. Ci, którzy samo przyrządzanie posiłku traktują tylko jako element całego spektaklu smaków, kolorów i aromatów.
STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA
STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA
NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA
NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST
NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE
UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH