Żeliwne naczynia marki Staub, które opuszczają fabrykę, są niejako „wyzerowane” - muszą przyzwyczaić się do Twojej kuchenki i piekarnika. Dlatego należy je wygrzać. Dzięki temu procesowi w żeliwnych naczyniach przygotujesz, co Ci się tylko zamarzy. Musisz jednak pamiętać, że bez wygrzewania się nie obejdzie, bo nowe garnki, brytfanny i patelnie oraz woki nie zyskają bez tego pełni swojej mocy.
W naszym filmie dowiesz się o dwóch prostych metodach wygrzewania żeliwa z powłokami zapobiegającymi nadmiernemu przywieraniu. Metoda wolniejsza – czyli wygrzewanie w trakcie używania naczyń i szybsza - wygrzewanie naczyń z olejem na kuchence.
W Internecie można też znaleźć jeszcze inne poradniki, które sugerują wygrzewanie żeliwnych naczyń w piekarniku. Jedną z częściej opisywanych metod wypróbowaliśmy na naszych żeliwnych naczyniach i okazało się, że skończyła się niemal tragicznie dla garnka Staub. Jeśli życzysz sobie dowiedzieć się, jak na pewno nie należy wygrzewać francuskich żeliwnych naczyń z glazurami zapobiegającymi przywieraniu, zajrzyj TUTAJ.