Żeliwne naczynia marki Staub, które opuszczają fabrykę, są niejako „wyzerowane” - muszą przyzwyczaić się do Twojej kuchenki i piekarnika. Dlatego należy je wygrzać. Dzięki temu procesowi w żeliwnych naczyniach przygotujesz, co Ci się tylko zamarzy. Musisz jednak pamiętać, że bez wygrzewania się nie obejdzie, bo nowe garnki, brytfanny i patelnie oraz woki nie zyskają bez tego pełni swojej mocy.
Nasz film nauczy Cię:
- 2 metod wygrzewania żeliwnych garnków, brytfann, patelni i woków
- czego nie należy przygotowywać w niewygrzanym żeliwnym naczyniu
- ile czasu należy wygrzewać żeliwo na kuchni gazowej, a ile na indukcji
- wygrzewania żeliwnych naczyń z wysokotemperaturowym tłuszczem
- używania pirometru przy wygrzewaniu i gotowaniu w żeliwie
- co się stanie, jeśli nie zmniejszysz mocy palnika, czy płyty indukcyjnej
- jak finalizować proces wygrzewania
UWAGA! Kompletny poradnik jest dostępny wyłącznie dla naszych Klientów. Przesyłamy go wraz zakupionym garnkiem lub patelnią.
W Internecie można też znaleźć jeszcze inne poradniki, które sugerują wygrzewanie żeliwnych naczyń w piekarniku. Jedną z częściej opisywanych metod wypróbowaliśmy na naszych żeliwnych naczyniach i okazało się, że skończyła się niemal tragicznie dla garnka Staub. Jeśli życzysz sobie dowiedzieć się, jak na pewno nie należy wygrzewać francuskich żeliwnych naczyń z glazurami zapobiegającymi przywieraniu, zajrzyj TUTAJ.