• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Mint - Żeliwny garnek; nieprzywierająca powłoka, 5,2 l, Ø 26 cm, Staub

1599 Promocyjnie 1519
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 599 zł
Produkt dostępny
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Czujesz miętę do gotowania? Częste przebywanie w kuchni sprawia Ci prawdziwą frajdę? Odprężasz się w swoim królestwie smaków? Świetnie! Czyli doskonale wiesz, jak wielką rolę odgrywa tam nadworny mistrz kuchni, czyli niezawodny garnek. Jako wielcy miłośnicy francuskich, żeliwnych garnków Staub, z mocą rekomendujemy je jako te, których w kuchni żadnego smakosza zabraknąć nie może.

Urocza kolekcja naczyń Mint, marki Staub, pomoże Ci gotować ciekawiej, bardziej kreatywnie i zdrowo. Żeliwne garnki z Francji powstały dzięki współpracy z najsłynniejszymi mistrzami kuchni, zdobywcami gwiazdek Michelin’a, więc potrafią naprawdę niejedno. Przede wszystkim - ugotują, uduszą, upieką, zapieką i usmażą wszystko, co Ci się zamarzy. Nie musisz obawiać się, czy czegoś nie przygotujesz w żeliwnym garnku Mint. Przyznamy, że trzeba by się naprawdę potężnie wysilić, by wymyślić potrawę, która się w nim nie uda.

Wyśmienicie obmyślone żeliwne pokrywki z wypustkami nawilżą każdą potrawę tak, że będzie oszałamiała smakiem i aromatem. Bo żeliwo Staub, jak mało które na świecie, potrafi wzmacniać to, co w gotowanych daniach najlepsze. Spróbuj, a dowiesz się, jakie to niezwykłe przeżycie.

Dodatkowo - żeliwne naczynia Staub wyśmienicie przewodzą ciepło, co wpływa na jakość gotowanych, duszonych, czy pieczonych w nich potraw. Tych garnków możesz użyć na każdym typie kuchenki, od gazu, po indukcję. Żeliwny garnek Mint trafi też chętnie do piekarnika. Dzięki niemu możesz sprawnie łączyć przeróżne techniki przyrządzania potraw.

Wewnątrz pięknie połyskliwych, miętowych garnków Mint, marki Staub, znajdziesz zapobiegającą przywieraniu glazurę, która pozwala gotować łatwiej, a smażyć, czy piec bardziej dietetycznie.

Z kolei na zewnątrz żeliwnych garnków Staub znajduje się stworzona na bazie naturalnych barwników glazura, która, jak sprawdziliśmy, nie straci intrygującego koloru przez całe długie lata.

Według niektórych gotujących naczynia Staub mają jeden, jedyny minus - są ciężkie. No cóż, nie ma na świecie niczego, co nie miałoby wad. Jeśli jednak będziesz pamiętać, że Twój garnek Staub powstał z pierwszorzędnej jakości materiału, przestaniesz uznawać to za wadę. Do wagi żeliwnych garnków Mint, marki Staub, można się przyzwyczaić. Poprawka – do wagi musisz się przyzwyczaić, bo naczynia Staub mają 30 lat gwarancji i są niemal nieśmiertelne – więc będą Cię zmuszać do twórczego gotowania przez całe dekady.

 

Żeliwo Staub trzeba KONIECZNIE wygrzać. Jak to zrobić? Dowiesz się z naszych materiałów.

 

1599 Promocyjnie 1519

Zobacz, do czego
wykorzystasz
żeliwny garnek Staub

GARNEK DO
WSZYSTKICH TYPÓW ZUP

GARNEK DO
PIECZENI

GARNEK DO GULASZU,
POTRAW JEDNOGARNKOWYCH

GARNEK DO SMAŻENIA
RYB I MIĘS

GARNEK DO
GOTOWANIA WARZYW

GARNEK DO
DUSZENIA POTRAW

GARNEK DO
BIGOSU I BOGRACZU

GARNEK DO
ZAPIEKANEK

GARNEK DO POTRAW
WEGETARIAŃSKICH I WEGAŃSKICH

GARNEK DO
PECZENIA CHLEBA

Obejrzyj film
o żeliwnych naczyniach

  • Tylko od Ciebie zależy, kiedy Twoje żeliwne naczynia Staub zyskają pełną funkcjonalność. I również tylko od Ciebie zależy, czy żeliwo będzie Ci posłuszne, czy narazi Cię na nieco stresów.
  • Proces wygrzewania nowych, żeliwnych naczyń jest konieczny. Trwa - w zależności od metody - albo krótko (kilkanaście minut), albo dość długo (kilka, czy kilkanaście dni). Obie metody sprawdzają się równie dobrze.
  • Nasz specjalista wtajemniczy Cię w proces wygrzewania żeliwa Staub. Obejrzyj koniecznie film.

żeliwny garnek Staub Mint
w skrócie

  • bezdyskusyjnie jedne z najdoskonalszych żeliwnych naczyń świata
  • garnki tworzone z udziałem kucharzy z gwiazdkami Michelin’a
  • naczynia do gotowania, duszenia, pieczenia, zapiekania, smażenia, serwowania
  • nieprzywierająca glazura wewnątrz naczyń
  • zewnętrzna powłoka nie blaknie i nie traci koloru
  • żeliwna pokrywka z wypustkami doskonale nawilża potrawy
  • rewelacyjnie wzmacniane smaki
  • 30 lat gwarancji

Materiał

  • wewnątrz garnka - stopiona z żeliwem nieprzywierająca glazura stworzona na bazie szkła
  • szkielet - doskonałej jakości żeliwo
  • na zewnątrz - naturalnie barwiona, kilkuwarstwowa, odporna na uszkodzenia, gładka glazura
  • pokrywka - żeliwo
  • uchwyt pokrywki - niklowana stal szlachetna

Wymiary

  • średnica garnka - 26 cm
  • średnica dna - 23 cm
  • wysokość ścianek 11,8 - cm
  • wysokość z pokrywką - 16,7 cm
  • całkowita długość z uchwytami - 32,7 cm
  • pojemność - 5,2 l
  • waga - 5,7 kg

Żeliwne garnki Mint marki Staub
idealnie służą na kuchence
i w piekarniku

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Od wielu lat sprawdzamy i testujemy żeliwne garnki, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Żeliwne naczynia Mint
nie zawodzą i gotują
po prostu po mistrzowsku

  • Każdy producent wychwala swoje naczynia pod niebiosa. Jedne są lepsze od drugich i, podobno, potrafią cuda. Cóż. Obiecać, nie grzech. Gorzej, jeśli to, o czym czytamy, jest tylko teorią. Dlatego od długich lat testujemy naczynia, nim dodamy je do sklepu. I - za żeliwne garnki Staub możemy ręczyć (wieloma głowami).
  • Żeliwne naczynia francuskiego producenta są, niemal, niezniszczalne. Powstają we francuskim Merville w ręczno-mechanicznym procesie produkcji. A stworzono je z najwyższej jakości żeliwa, co przekłada się na ich długowieczność.
  • Garnki z żeliwa francuskiej marki Staub odkrywają przez każdym gotującym swoje tajemnice. Potrafią, co jest ich wielkim talentem, genialnie wzmacniać i wysubtelniać smaki przyrządzanych potraw.
  • I druga ich moc - wewnątrz naczyń znajduje się powłoka zapobiegająca przywieraniu. Ta glazura, powstała na bazie szkła, scalona jest z żeliwnym szkieletem, gdy garnki wypala się w olbrzymich temperaturach. Glazura nie zawiera żadnych chemicznych substancji, które mogłyby reagować z jedzeniem. Pozwala też używać niewielkich ilości tłuszczu do smażenia, czy pieczenia (bo i do tego idealnie służą żeliwne naczynia).
  • Dzięki właściwościom glazury po doskonałe żeliwne naczynia Mint marki Staub mogą z powodzeniem sięgać alergicy.

Staub nie zna ograniczeń...
pozostaje uwolnić wyobraźnię

  • W garnkach Staub możesz gotować, dusić, piec, zapiekać, a nawet smażyć bez ograniczeń. Te naczynia potrafią przyrządzić niemal wszystko, czyli codziennie możesz zjeść potrawę z innego krańca świata.
  • Potężna waga naczyń Staub to ich wyjątkowa zaleta. To jednoznaczny dowód na jakość żeliwa, z którego Staub produkuje swoje garnki. Surówka, z której w piaskowych formach wypalane są garnki Staub, pozbawiona jest zanieczyszczeń, czy pęcherzyków powietrza.
  • Takie żeliwo fenomenalnie przewodzi ciepło, stąd gotowanie w nim przebiega błyskawicznie, pozwalając zużyć minimalne ilości energii.
  • Żeliwny francuski garnek niesłychanie długo zachowuje ciepło przyrządzanych w nim potraw przygotowywanych na wszystkich typach kuchenek. Garnek Staub idealnie nadaje się do serwowania.
  • Po całych latach gotowania, pieczenia, czy smażenia żeliwne garnki Staub są nadal piękne. Działają bez zarzutu, nie wymagają najmniejszego zachodu, opieki, czy starań. A przyrządzane w nich potrawy za każdym razem czarują smakami.

Doskonała powłoka nieprzywierająca
francuskich żeliwnych naczyń Mint
odmienia gotowanie

  • Wszystkie, bez wyjątku, garnki i patelnie Staub posiadają wewnątrz powłokę zapobiegającą przywieraniu. Powłoka, jak pisaliśmy, jest scalona z żeliwnym szkieletem tak, że stają się jednością. Po latach testów z pełną odpowiedzialnością twierdzimy, że lepszej powłoki w żeliwnych naczyniach jeszcze nie znaleźliśmy.
  • Nieprzywierająca glazura, która przypomina bezbarwny lakier, jest odporna na kwasy i zasady oraz wszelkie czynniki zewnętrzne. Nie wywołuje alergii. Mogą z niej korzystać osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym. Dzięki temu, że możemy za jej sprawą używać mniej tłuszczu, glazura naczyń Staub wspomaga zdrową dietę.
  • Kolejna zaleta glazury - jest aksamitna w dotyku, nie ma porów, więc jest niezwykle higieniczna. Nie wchłania zapachów, czy smaków, więc możesz zaraz po przygotowaniu zupy rybnej przygotować w garnku Staub delikatny, np., truskawkowy sos.

Pokrywki naczyń Staub
obmyślone przez kucharzy,
zdobywców gwiazdek Michelin’a

  • Staub, choć jest marką stosunkowo młodą, bo powstał w latach 70-tych XX wieku, od samego początku niezwykle poważnie zajął się kwestią projektu swoich genialnych naczyń. Do ich powstania przyczyniły się przeróżne sławy świata kuchni, m.in., wybitny Paul Bocuse, jeden z najsłynniejszych kucharzy XX wieku. Da się lepiej?
  • Wyśmienitym pomysłem marki Staub są specjalne wypustki w pokrywkach. Dzięki nim para wodna szybko krąży w naczyniu i opada na każdy centymetr kwadratowy potrawy, nawilżając ją popisowo.
  • Pokrywki marki Staub stały się już dawno legendarne. Są obiektem zazdrości innych, nawet doskonałych producentów żeliwnych garnków. Warto, byś wiedział, że - wg badań - pozwalają aż o 30% mocniej i lepiej nawilżać potrawy niż klasyczne, płaskie pokrywki.
  • I jeszcze jeden atut żeliwa. Ciężkie (oczywiście żeliwne) pokrywki nie pozwalają parze wydostać się na zewnątrz, więc w potrawie zostają witaminy, minerały i właściwości odżywcze.

Co zrobić, by Twoje
żeliwne garnki Staub
służyły przez całe lata

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • Pamiętaj, że garnki z żeliwa warto wygrzać. Temu poświęciliśmy film (znajdziesz go na górze strony).
  • Żeliwnych, rozgrzanych naczyń nie wolno zalewać zimną wodą. Pozwól im ostygnąć, później dopiero umyj.
  • Do mycia żeliwnych naczyń można często stosować płyn z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Do potężniejszych zabrudzeń użyj też sody oczyszczonej (dodanej do wyżej opisanego roztworu).
  • Jeśli coś mocno przywrze do naczynia, wlej wodę i przez kilka minut podgrzewaj ją na niewielkiej mocy palnika. Zabrudzenia zejdą same, bez szorowania.
  • Gdy umyjesz garnek, wewnątrz, na czarnej glazurze mogą się pojawić białe smugi. To efekt demineralizacji warzyw, czy mięs, który nijak nie szkodzi jedzeniu i garnkowi. Użyj papierowego ręcznika nasączonego olejem jadalnym. Przetrzyj wnętrze naczynia, odczekaj moment, umyj je i wysusz.
  • W żeliwnych garnkach nie wolno przechowywać jedzenia w lodówce. Wykorzystaj do tego, np., system Fresh & Save.