Czy wiesz, że mistrzowskie japońskie noże mogą być prawdziwą inwestycją? Tym bardziej, jeśli kuje je człowiek-legenda. Mistrz Takeshi Saji każe coraz dłużej czekać miłośnikom swojego talentu na kolejne odsłony twórczej, kowalskiej wyobraźni. Mistrz jest coraz starszy i z coraz większym namysłem pokazuje światu swoje noże.
Takeshi Saji szczyci się tytułem Dentoukougeishi, czyli Mistrza Tradycyjnego Rzemiosła. Ale to wcale nie zmieniło tego cichego, skromnego człowieka. Nadal pracuje w niezwykle spartańskich warunkach, kując noże-arcydzieła.
Malownicza, 11-warstwowa linia noży Rainbow Damascus to pokaz sztuki kowalskiej najwyższej próby. Takeshi Saji z niezwykłą maestrią i cierpliwością połączył trudną w obróbce stal Aogami #2 (Blue Steel) z miedzią i mosiądzem. To im właśnie kolekcja noży Rainbow Damascus zawdzięcza kompletnie niezwykły, bo pomarańczowo-złoty dziwer.
Perfekcyjna, utrzymująca się na poziomie około 62 HRC twardość noży sprawia, że możesz ostrzyć je raz na, minimum, 8-12 tygodni. Oczywiście, warto używać japońskich desek Asahi lub Hasegawa i wysokiej jakości kamieni do ostrzenia.
Rękojeść noży kucharza Rainbow Damascus powstała z pięknie polerowanego, odpornego na czynniki zewnętrzne drewna żelaznego, które zdobi mosaic pin. To dowód na wyjątkową klasę mistrzowskich noży Takumi.
Kiedy bierzesz do ręki taki nóż, czujesz emanującą z niego siłę. Czujesz, że był kuty specjalnie dla Ciebie. I wiesz, że nie znajdziesz lepszego.
Poniżej znajdziesz film o kultowych już nożach Rainbow Damascus mistrza Takeshi Saji. Zapraszamy do oglądania!
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA
NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Takeshi Saji
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Rainbow Damascus
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie