• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Red Turquoise - Damasceński, ręcznie kuty japoński nóż szefa kuchni Gyutoh 21 cm, stal R2, Takeshi Saji

4199
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 4 199 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Czym są noże Red Turquoise mistrza Takeshi Saji? Dla miłośnika krojenia są jak skrzypce Stradivarius’a w rękach wybitnego wirtuoza. Dla początkującego taki nóż to droga do kulinarnego raju, gdzie każdy ruch ostrza dostarcza niezwykłych wrażeń.

Kultowa linia ręcznie kutych, mistrzowskich noży Red Turquoise to nie byle gratka dla wielbicieli japońskiej tradycji. To jedne z najtwardszych i najostrzejszych noży, jakie wyszły spod ręki kowala-legendy - mistrza Saji. Mamy tu rdzeń z proszkowej stali R2 otulony kilkunastoma warstwami stali nierdzewnej (mistrz nie zdradził, iloma), która tworzy malowniczy dziwer. Ekstremalna ostrość i twardość na poziomie 63-64 HRC czyni z tych noży prawdziwe arcydzieła kowalskiej pasji.

Noże szefa kuchni z kolekcji Red Turquoise mogą być ostre nawet przez 4-5 miesięcy, pod warunkiem, że będziesz kroił na japońskich deskach (np. Asahi, czy Hasegawa) i ostrzył je na najwyższej jakości kamieniach syntetycznych.

I wisienka na torcie - genialnie wyglądające, ręcznie obrabiane, szlifowane i polerowane rękojeści z syntetycznego materiału, zwanego „red turquoise”. Całość wraz z damasceńskim ostrzem o pięknym dziwerze robi powalające wrażenie.

Noże Takeshi Saji są unikatami na skalę światową. Jest ich na świecie coraz mniej. Pospiesz się, jeśli chcesz mieć japońskie noże Red Turquoise w swojej kolekcji.

 

Osobliwe noże Takeshi Saji obejrzysz w naszym filmie. Znajdziesz go poniżej. Zapraszamy!

Jak wykorzystasz nóż szefa kuchni
Red Turquoise mistrza Takeshi Saji

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Obejrzyj filmy
o japońskich nożach

  • Noże o przewrotnej nazwie, Red Turquoise, podbijają serca i kuchnie miłośników krojenia. Taki nóż zaspokoi najbardziej wyrafinowane gusta.
  • Tu zasada, jak zwykle w przypadku noży Takeshi Saji, jest jedna. To nie noże dla każdego. Trzeba na nie mentalnie zasłużyć. Zasobny portfel to sprawa drugorzędna.
  • Więcej o nożach Red Turquoise w naszym filmie.

  • Dowiedz się, jak sprawnie i poprawnie kroić japońskimi nożami.
  • Pozbądź się starych nawyków, a zrozumiesz, dlaczego ludzie kochają kroić japońskimi nożami.
  • W poradniku pokazujemy błędy i podstawowe techniki dobrego krojenia.

Materiał i wymiary
noża Gyutoh
z kolekcji Red Turquoise

Materiał

  • rdzeń - stal proszkowa R2
  • ostrze - kilkanaście warstw wysokowęglowej stali nierdzewnej
  • rękojeść - syntetyczne tworzywo zwane „czerwonym turkusem”

Wymiary

  • długość ostrza - 21 cm
  • waga - 269 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż Red Turquoise
w skrócie

  • wybitne noże dla kolekcjonerów i maniaków ultra-ostrego krojenia
  • zachowująca zjawiskowo długo ostrość stal proszkowa R2
  • twardość stali - 63-64 stopnie HRC w skali Rockwella
  • rękojeść z syntetycznego, antybakteryjnego tworzywa
  • klasa ostrości - ekstremalna (9/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Takeshi Saji
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Red Turquoise

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
Red Turquoise mistrza Saji?

  • Jeśli zdecydujesz się na nóż z kolekcji Red Turquoise, mistrza Takeshi Saji, świętokradztwem byłoby podejść do niego z, nawet dobrej klasy, kamieniami.
  • Tu musisz zestawić najlepsze z najlepszym i sięgnąć po syntetyczne kamienie Shapton. Nagrodą będzie fakt, że nóż zawsze utrzyma ekstremalną ostrość.
  • Do podstawowego ostrzenia użyj gradacji 1000 i 3000. Ostrze poleruj na gradacji 8000.
  • A jeśli kochasz naprawdę nieziemsko ostre noże, sięgnij po kamienie Shapton Glass o gradacji 16 000 lub nawet 30 000 gritów. To sprawi, że Twój nóż Red Turquoise będzie równie ostry jak mityczne miecze samurajów.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
  • Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
  • W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Red Turquoise mistrza Saji

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

Stal R2 podnosi poprzeczkę
w świecie naprawdę
niezwykle ostrych noży

  • Kolekcja noży Red Turquoise ma rdzeń z proszkowej stali R2, której agresja cięcia jest wiele wyższa, niż nawet najlepszych, klasycznych stali kowalnych.
  • Dzięki stali R2 można kuć cienkie ostrza, których precyzja jest szokująca nawet dla znawców noży.
  • Takie stale pozwalają się ostrzyć pod wyjątkowo małym kątem 11, czy nawet 9 stopni. To tworzy nadzwyczajną, chciałoby się powiedzieć, wręcz dziką i drapieżną klingę noży.
  • Dlatego też noże Red Turquoise powinny trafiać w dość wprawne i pewne siebie dłonie. Twierdzimy, że te ostrza są dedykowane wtajemniczonym w sztukę krojenia.
  • Wrażenia i estetyczne, i wynikające z posługiwania się tym nożem są trudne do opisania!

Rękojeści mocne
i niezwykłe, niczym
kamień szlachetny

  • Nawet największe korporacje tego świata mówią: „Słuchamy swoich klientów”. A co mówią najwięksi mistrzowie w swojej dziedzinie? „Wybaczcie, będę robił, co mi się podoba. A Wy albo będziecie to cenić albo nie”.
  • Taki jest właśnie Takeshi Saji, który pokazuje światu luksusową odsłonę swoich przepięknych noży, Red Turquoise.
  • Mistrz przyzwyczaił nas do, będących jego znakiem charakterystycznym, rękojeści z kości zwierząt, czy drewna. A tu taka niespodzianka.
  • Tworzywo sztuczne utrzymane w intrygującym, malinowym, czasem przechodzącym w delikatne bordo odcieniu, zdobione jest żyłkami. Każda rękojeść jest inna. Mistrzowski popis!