Czym są noże Red Turquoise mistrza Takeshi Saji? Dla miłośnika krojenia są jak skrzypce Stradivarius’a w rękach wybitnego wirtuoza. Dla początkującego taki nóż to droga do kulinarnego raju, gdzie każdy ruch ostrza dostarcza niezwykłych wrażeń.
Kultowa linia ręcznie kutych, mistrzowskich noży Red Turquoise to nie byle gratka dla wielbicieli japońskiej tradycji. To jedne z najtwardszych i najostrzejszych noży, jakie wyszły spod ręki kowala-legendy - mistrza Saji. Mamy tu rdzeń z proszkowej stali R2 otulony kilkunastoma warstwami stali nierdzewnej (mistrz nie zdradził, iloma), która tworzy malowniczy dziwer. Ekstremalna ostrość i twardość na poziomie 63-64 HRC czyni z tych noży prawdziwe arcydzieła kowalskiej pasji.
Noże szefa kuchni z kolekcji Red Turquoise mogą być ostre nawet przez 4-5 miesięcy, pod warunkiem, że będziesz kroił na japońskich deskach (np. Asahi, czy Hasegawa) i ostrzył je na najwyższej jakości kamieniach syntetycznych.
I wisienka na torcie - genialnie wyglądające, ręcznie obrabiane, szlifowane i polerowane rękojeści z syntetycznego materiału, zwanego „red turquoise”. Całość wraz z damasceńskim ostrzem o pięknym dziwerze robi powalające wrażenie.
Noże Takeshi Saji są unikatami na skalę światową. Jest ich na świecie coraz mniej. Pospiesz się, jeśli chcesz mieć japońskie noże Red Turquoise w swojej kolekcji.
Osobliwe noże Takeshi Saji obejrzysz w naszym filmie. Znajdziesz go poniżej. Zapraszamy!
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA
NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Takeshi Saji
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Red Turquoise
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie
Hiendkitchen Adam Wolny
Natalii Gąsiorowskiej 10
03-107 Warszawa
e-mail: gpsr@hiendkitchen.com
Tel.: +48 660 072 720
Japońskie noże słyną z wyjątkowej ostrości i precyzji, co czyni je cennym narzędziem w kuchni. Jednakże, niewłaściwe użytkowanie lub brak ostrożności może prowadzić do poważnych obrażeń. W dołączonym dokumencie .pdf możesz zapoznać się z podstawowymi zasadami użytkowania japońskich noży - znajdziesz tu prostą instrukcję obsługi. Pamiętaj, że naszą autorską, bardzo szczegółową instrukcję obsługi otrzymasz zaraz po wysłaniu do Ciebie zamówionego w naszym sklepie noża. Zawiera szereg dodatkowych podpowiedzi, poradników rozwijających wiedzę zawartą w dołączonym w tej sekcji pliku pdf.
Dokument PDF, który możesz pobrać został sporządzony w celu spełnienia wymogów dyrektywy GPSR (General Product Safety Regulation) i ma na celu informowanie Klientów sklepu internetowego PrestiżowaKuchnia.pl o potencjalnych zagrożeniach związanych z użytkowaniem japońskich noży kuchennych. Celem tego dokumentu jest zapewnienie bezpieczeństwa użytkownikom poprzez jasne i zrozumiałe przedstawienie zagrożeń oraz sposobów ich minimalizacji.