Czym są noże Red Turquoise mistrza Takeshi Saji? Dla miłośnika krojenia są jak skrzypce Stradivarius’a w rękach wybitnego wirtuoza. Dla początkującego taki nóż to droga do kulinarnego raju, gdzie każdy ruch ostrza dostarcza niezwykłych wrażeń.
Kultowa linia ręcznie kutych, mistrzowskich noży Red Turquoise to nie byle gratka dla wielbicieli japońskiej tradycji. To jedne z najtwardszych i najostrzejszych noży, jakie wyszły spod ręki kowala-legendy - mistrza Saji. Mamy tu rdzeń z proszkowej stali R2 otulony kilkunastoma warstwami stali nierdzewnej (mistrz nie zdradził, iloma), która tworzy malowniczy dziwer. Ekstremalna ostrość i twardość na poziomie 63-64 HRC czyni z tych noży prawdziwe arcydzieła kowalskiej pasji.
Noże Santoku z kolekcji Red Turquoise mogą być ostre nawet przez 4-5 miesięcy, pod warunkiem, że będziesz kroił na japońskich deskach (np. Asahi, czy Hasegawa) i ostrzył je na najwyższej jakości kamieniach syntetycznych.
I wisienka na torcie - genialnie wyglądające, ręcznie obrabiane, szlifowane i polerowane rękojeści z syntetycznego materiału, zwanego „red turquoise”. Całość wraz z damasceńskim ostrzem o pięknym dziwerze robi powalające wrażenie.
Noże Takeshi Saji są unikatami na skalę światową. Jest ich na świecie coraz mniej. Pospiesz się, jeśli chcesz mieć japońskie noże Red Turquoise w swojej kolekcji.
Osobliwe noże Takeshi Saji obejrzysz w naszym filmie. Znajdziesz go poniżej. Zapraszamy!
NÓŻ DO SZATKOWANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW
NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
I PASKI
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Takeshi Saji
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Red Turquoise
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie