Revolution - Japoński nóż do warzyw i mięs Ko-Santoku, stal proszkowa SPG2, 15 cm, Mcusta Zanmai

1059
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Jeśli bardzo wymagający producent japońskich noży, jakim jest znana marka Mcusta Zanmai, nazywa swoją kolekcję „Revolution”, to na pewno jest coś na rzeczy. Jak to zwykle bywa w świecie japońskich noży, nie można sądzić ostrza po pozorach. Patrząc na noże Revolution kuźni Mcusta Zanami, niedoświadczone oko zobaczy proste, wręcz ascetyczne noże z bardzo ładnym mosaic pin’em (ozdobnym znakiem noży Premium) na ośmiokątnej rękojeści wzorowanej na starożytnych, japońskich mieczach.

Doświadczone oko z kolei sprawnie wyłowi na klindze krótkiego noża Ko-Santoku Revolution marki Mcusta symbol stali proszkowej SPG2, która jest niebywale wręcz ostra i zapowiada prawdziwie ekstremalne doznania w kuchni.

Malownicza, choć dyskretna i subtelna fala nad samą klingą tnącą nosi nazwę katana edge. To odsłonięty rdzeń noża, dzięki któremu krojenie jest jeszcze bardziej precyzyjne i agresywne. Dlatego też po noże Revolution sięgają ci wszyscy, którzy chcą mieć w kuchni prawdziwe perełki sztuki kowalskiej.

3-warstwowe noże Revolution charakteryzuje twardość na poziomie 61-62 stopni HRC w skali Rockwella, co sprawia, że można niezwykle łatwo ponownie je naostrzyć, a po kamień przyjdzie Ci sięgać po, co najmniej, 8-10 tygodniach, pod warunkiem, że będziesz kroić na deskach z drewna, czy specjalnych, japońskich deskach dedykowanych sushi-masterom.

Do ostrzenia noży z kolekcji Revolution możesz użyć klasycznych kamieni ceramicznych lub, jeśli życzysz mieć sobie ostrzałkę na długie lata, kamieni syntetycznych.

Noże Revolution japońskiej marki Mcusta Zanmai mają niezwykle wygodną, ośmiokątną (a przy skuwce 10-kątną) rękojeść z czarnego drewna pakka, które wzmocnione jest skuwką ze stopu niklu i srebra.

Nikogo nie dziwi, że noże Mcusta Zanmai to klasa sama w sobie. Ich tajemnice odkrywa się podczas krojenia, ale dzieje się to stopniowo. Wraz z upływem czasu będziesz coraz bardziej doceniać swój doskonały nóż.

Orientalny nóż Ko-Santoku służy, nade wszystko, do siekania warzyw i owoców. Przyda się też do cięcia delikatnego mięsa i ryb. To drugie, po nożu kucharza, ostrze, które może zagościć w kuchni miłośnika prawdziwego krojenia.

Jeśli zaintrygowały Cię noże z kolekcji Revolution, obejrzyj nasz film, w którym dowiesz się wszystkiego o tych skrywających wiele tajemnic ostrzach. Film znajdziesz poniżej.

  • Gorąco zapraszamy do obejrzenia filmu o intrygującym nożu Revolution Mcusta Zanmai. Musimy przyznać, że na żywo robi naprawdę niezwykłe wrażenie.
  • Nie wolno dać się zwieść pozornie subtelnej i  niegroźnie wyglądającej klindze. To ostrze potrafi ciąć powietrze! Mcusta wie, co robi!

Japońskie noże Revolution
w skrócie

  • 3-warstwowe japońskie noże z proszkowej stali SPG2
  • twardość stali - 61-62 stopnie HRC w skali Rockwella
  • oktagonalna (przy skuwce 10-kątna) rękojeść z drewna pakka
  • skuwka z antybakteryjnego stopu niklu i srebra
  • ostrość - perfekcyjna (8/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • ostrze - stal proszkowa SPG2
  • rękojeść - odporne na wilgoć i czynniki zewnętrzne czarne drewno pakka
  • skuwka - antybakteryjny stop niklu i srebra

Wymiary

  • długość ostrza - 15 cm
  • waga - 144 g

Do czego posłuży Ci nóż Ko-Santoku
z serii Revolution Mcusta Zanmai

NÓŻ DO SZATKOWANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW

NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ

NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
W PASKI NA GULASZE,
POTRAWY ORIENTALNE

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Krojenie usłane różami
albo i nie -
przekonaj się sam

Powyższy nagłówek wcale nie jest ironiczny. Noże Revolution Mcusta Zanmai nie wybaczają błędów. Pozwolą kroić naprawdę błyskawicznie, w zjawiskowy sposób, jak słynni mistrzowie kuchni.

Jednak noże Revolution nie takie grzeczne, jak wyglądają. Lubią upuścić krwi tym, którzy podchodzą do nich ze zbytnią pewnością siebie. Twój wybór - krojenie usłane różami albo i nie.

Czym naostrzysz
swoje doskonałe
noże Revolution?

  • Stal SPG2, z której powstały noże Revolution Mcusta Zanmai, pozwoli się sprawnie naostrzyć na dobrej jakości kamieniach ceramicznych lub wiele wyższej klasy kamieniach syntetycznych.
  • Gradacje 1000 i 3000 względnie 2000/4000 pozwolą Ci odtworzyć pierwotną ostrość noży Revolution. Tych kamieni musisz używać, nie pomijając żadnej z gradacji.
  • Jeśli poczujesz, że chcesz czegoś więcej, sięgnij po kamenie o gradacjach powyżej 6000 gritów, a nóż Revolution pokaże Ci, co potrafi. Uważaj jednak na palce!
  • Jeżeli uda Ci się w jakiś sposób stępić nóż Mcusta tak, że będzie stawiał opór przy krojeniu, napraw ostrze kamieniem o gradacji 250-600 grit’ów.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże -
to wcale nie jest trudne!

  • Niektórzy obawiają się, czy dadzą radę naostrzyć swój piękny, japoński nóż. Spieszymy z pocieszeniem - każdy może się tego nauczyć, bo sprawa wcale nie jest trudna.
  • Obejrzyj nasz video-poradnik, pokazujący podstawy ostrzenia, a po krótkim treningu stwierdzisz, że to bardzo sympatyczne zajęcie.
  • W filmie pokazujemy kamiennie ceramiczne. Pamiętaj, że na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Musisz tylko pamiętać, że kamieni syntetycznych nie namacza się, a tylko polewa wodą w czasie ostrzenia.

Elegancka rękojeść
noży Revolution
i kroisz zawodowo

  • Niektórzy obawiają się specyficznej formy oktagonalnych rękojeści. Czy aby na pewno są wygodne? Rozwiejemy od razu tego typu wątpliwości - w końcu noże wyszły spod ręki japońskich mistrzów rzemiosła, którzy, jak nikt na tym świecie, znają się na nożach, więc można im w tej materii absolutnie zaufać.
  • Niezwykle wygodne, wpasowując się w dłoń rękojeść powstały z odpornego na wilgoć i czynniki zewnętrzne drewna pakka, więc posłużą Ci bardzo, bardzo długo. Musisz tylko pamiętać, by Twój nóż nigdy nie trafił do zmywarki.
  • Rękojeść zdobi mosaic pin, którym zdobione są najbardziej ekskluzywne noże. Dodaj do tego luksusowo wyglądającą skuwkę z antybakteryjnego stopu srebra i niklu, a zyskasz nóż, jak marzenie.

Kilka porad specjalisty
jak dbać o noże
Revolution Mcusta Zanmai

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • noże z serii Revolution ostrzy się pod kątem 13-15 stopni w proporcjach 50/50 (5 ruchów z jednej, na 5 ruchów z drugiej strony ostrza)
  • pamiętaj, by kroić na deskach z dobrze wysezonowanego drewna, czy specjalnych japońskich deskach z połączenia syntetycznego kauczuku i drewna (np. marki Parker Asahi)
  • luksusowe noże trzymaj na listwach, czy pulpitach magnetycznych, a w szufladzie wtedy, gdy ostrze będzie odpowiednio zabezpieczone, np. sayą
  • nigdy nie krój mięsa z kością, czy mrożonek, bo możesz uszkodzić ostrze
  • japońskie noże Revolution myj zawsze ręcznie; nie mogą trafić do zmywarki