Umiejętność kucia noży z proszkowej stali R2 jest do dziś uznawana w Japonii za sztukę, której podejmują się jedynie najlepsi z najlepszych. Są to, nade wszystko, mistrzowie starej, ortodoksyjnej szkoły, której wiedzę udoskonalały całe setki pokoleń i przekazywały ją z ojca na syna.
Stal proszkowa R2 to prawdziwe wyzwanie dla kowala, który chce stworzyć nóż wyjątkowy. Dlatego mistrz-legenda, Takeshi Saji z miasta Takefu w prefekturze Fukui, poświęcił całe lata na zbadanie i modyfikowanie tej trudnej w obróbce stali. A ma z czego być dumny, bo jego noże są jednymi z bardziej cenionych na świecie.
Kolekcja damasceńskich, 61-warstwowych noży z serii RW (Rose Wood), ma przepiękny dziwer, który powstał ze skuwanych ze sobą czernionych i jaśniejszych warstw stali R2. Wizytówką mistrza Takeshi Saji jest specyficzny, wyrazisty, damasceński wzór. Tych noży nie da się z niczym pomylić. Są absolutnie wyjątkowe i jednorazowe.
Ekstremalna twardość noży z serii RW wynosi aż 63 stopnie HRC w skali Rockwella. Dzięki temu możesz ostrzyć je raz na, minimum, 12-16 tygodni, a noże ciągle będą zaskakiwały swoją nieposkromioną dzikością i temperamentem.
Niezwykle wygodna, oktagonalnie formowana rękojeść z pięknego drewna różanego nadaje serii RW dostojeństwa.
Mistrz Takeshi Saji, należący do kultowej, liczącej sobie ponad 7 wieków organizacji zrzeszającej najlepszych rzemieślników - koncernu Echizen, to prawdziwy człowiek-duch. Niemal nie da się z nim skontaktować, nie ceni sobie rozgłosu. Jest niezwykle skromny i wcale nie czuje, że tworzy coś nadzwyczajnego. Jego wrodzony, niemal typowo japoński perfekcjonizm zabrania mu postrzegania się tak, jak jest postrzegany przez cały świat - jako wielki twórca niepowtarzalnych noży, majstersztyków.
NÓŻ DO SZATKOWANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW
NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
I PASKI
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Noże kute z wysokowęglowej, proszkowej stali R2 wymagają od swojego twórcy bardzo dużego znawstwa i wyczucia. Ta ekstremalnie ostra stal stawia też wyzwania swojemu użytkownikowi. By Twoje noże były zawsze idealnie ostre, musisz poświęcić im nieco uwagi i ostrzyć je na kamieniach syntetycznych.
Kamienie syntetyczne, np. marek Miyabi, czy Zwilling, to specjalistyczne ostrzałki „z pazurem”. Podołają ostrzeniu noży o wyjątkowo wysokiej twardości stali. W przypadku noży RW, gdzie twardość osiąga poziom 63 stopni HRC w skali Rockwella, kamienie syntetyczne zachowają ich ostrość, na minimum, 12-16 tygodni.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE