• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Supreme Hammered - Młotkowany, damasceński nóż do sushi Sujihiki, 24 cm, Mcusta Zanmai

1459
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 459 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Bierzesz do ręki wytwornie wykończony nóż Supreme Hammered marki Mcusta Zanmai i od razu wiesz, że czeka Cię ostre starcie z tym, co masz do pokrojenia. Te tworzone przez rzemieślników japońskie noże pozwalają kroić efektownie i efektywnie.

W 33-warstwowych, młotkowanych nożach ze stali VG-10 z serii Supreme Hammered jest wszystko, czego można sobie życzyć. Wielu podoba się młotkowanie w stylu Tsuchime, lekko zamglony damasceński dziwer w stylu Kasumi i odkryty rdzeń noża nad klingą tnącą, tzw. katana edge.

Wykuwane na zimno ostrza noży Supreme Hammered są twardsze, odporniejsze na ścieranie i lepiej zabezpieczone przed złamaniem, czy ukruszeniem, niż noże kute w tradycyjny sposób.

Wytworne noże Mcusta Zanmai mają twardość 61 stopni HRC. Utrzymają ostrość przez, nawet, 8-10 tygodni, jeśli będziesz je ostrzyć na dobrych kamieniach i kroić nimi na japońskich deskach Asahi lub Hasegawa.

Elegancka, oktagonalna rękojeść z czerwonego drewna pakka jest lakierowana, więc Twój nóż będzie przez całe lata doskonale odporny na wilgoć i czynniki zewnętrzne. A o tym, jak wygodnie trzyma się go w dłoni, możesz się już wkrótce przekonać, goszcząc go w swojej kuchni.

 

Jeśli noże Supreme Hammered oczarowały Cię od pierwszego wejrzenia, zapewne z chęcią obejrzysz nasz film. Znajdziesz go poniżej, zapraszamy!

1459

Do czego wykorzystasz nóż Sujihiki
z kolekcji Supreme Hammered Mcusta Zanmai

NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI

NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB

NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI

Obejrzyj film o nożach
Supreme Hammered
marki Mcusta Zanmai

  • Japońska kuźnia Mcusta Zanmai ma specyficzny talent. Wszystkie linie jej pięknych, wściekle ostrych noży są niezwykle malownicze. Musimy szczerze powiedzieć, że po każdym filmie już nie możemy się doczekać kolejnej serii, którą będziemy mieli przyjemność Ci pokazać.
  • Noże z kolekcji Supreme Hammered są niezwykłe pod wieloma względami, o czym mówi w filmie Krystian - nasz specjalista.
  • Mamy nadzieję, że podzielisz nasze upodobanie do tych szczególnych, a naprawdę doskonale ostrych noży. Zapraszamy do oglądania!

Supreme Hammered
w skrócie

  • 33-warstwowe japońskie noże ze stali VG-10
  • malownicze młotkowanie i damasceński dziwer na ostrzu
  • twardość stali - 61 stopni HRC w skali Rockwella
  • ośmiokątna rękojeść z bordowo-brązowego drewna pakka
  • skuwka ze stopu niklu i srebra
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • stal VG-10
  • rękojeść - odporne na wilgoć i czynniki zewnętrzne, lakierowane, bordowo-brązowe drewno pakka
  • skuwka - antybakteryjny stop niklu i srebra

Wymiary

  • długość ostrza - 21 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Trzy pomysły kowali
na piękne ostrze
noży Supreme Hammered

Kuźnia Mcusta Zanmai ma wyjątkowo zdolnych kowali. Ci mistrzowie specjalizują się w obmyślaniu, a potem kuciu ręcznym składaniu wyjątkowo malowniczych noży. Na ostrzach kolekcji Supreme Hammered pojawia się specyficzne, wyglądające na „miękkie” młotkowanie, które nosi nazwę Tsuchime.

Poniżej młotkowania widzisz lekko zamglony, prezentujący się bardzo dostojnie damasceński, 33-warstwowy dziwer. A tuż nad klingą tnącą pojawia się subtelna „falbana” - odkryty rdzeń, tzw., katana edge. Jak widzisz, ostrza noży Supreme Hammered mają wiele twarzy.

Jak sprawić, by noże
Supreme Hammered
długo trzymały ostrość?

  • Stworzone ze stali VG-10 noże Supreme Hammered Mcusta Zanmai możesz ostrzyć na kamieniach ceramicznych, lub syntetycznych, czy nawet naturalnych.
  • Jeśli Twój nóż jest dramatycznie wręcz tępy i nie da rady niczego pokroić, musisz wykorzystać kamień naprawczy o gradacji 250. Mamy jednak nadzieję, że nigdy nie będzie potrzebny.
  • Do normalnego ostrzenia wykorzystasz kamienie o gradacji 1000/3000 lub 2000/4000. Dzięki nim sprawnie odtworzysz doskonale tnącą krawędź noży Supreme Hammered.
  • Jeśli jednak życzysz sobie, by Twój nóż kroił perfekcyjnie i jeszcze dłużej trzymał ostrość, sięgnij po kamienie o gradacji od 6000 gritów w górę.
  • I opcja dla odważnych - jeśli chcesz mieć nóż Supreme Hammered tak ostry, jak katana, czyli słynny japoński miecz, użyj kamienia o gradacji np. 10 000 lub 16 000 gritów. Tyle, że wtedy musisz naprawdę uważać na palce. Twój nóż będzie nieludzko wręcz ostry.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże -
to wcale nie jest trudne!

  • Niektórzy obawiają się, czy dadzą radę naostrzyć swój piękny, japoński nóż. Spieszymy z pocieszeniem - każdy może się tego nauczyć, bo sprawa wcale nie jest trudna.
  • Obejrzyj nasz video-poradnik, pokazujący podstawy ostrzenia, a po krótkim treningu stwierdzisz, że to bardzo sympatyczne zajęcie.
  • W filmie pokazujemy kamiennie ceramiczne. Pamiętaj, że na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Musisz tylko pamiętać, że kamieni syntetycznych nie namacza się, a tylko polewa wodą w czasie ostrzenia.

Eleganckie drewno pakka
i stop srebra z niklem
tworzą wykwintną całość

  • Rękojeść noża musi być bardzo wygodna, nie ma co do tego wątpliwości. Ale, czy ośmiokątny kształt na pewno będzie się dobrze wpasowywał w dłoń? Takie pytanie pada czasem z ust naszych Klientów. Jak najbardziej! Oktagonalne rękojeści trzyma się tak doskonale, że aż ciężko przestać kroić.
  • Dodatkowy ich atut - pięknie wybarwione drewno pakka jest lakierowane, więc jego odporność na wilgoć, czy czynniki zewnętrzne jest doskonała.
  • I jeszcze dwa niezwykłe elementy rękojeści - malownicze wykończenie mosaic pina oraz stworzona ze stopu niklu i srebra skuwka, która może z czasem zajść patyną. Możesz ją, oczywiście, wyczyścić lub zostawić taką nieco postarzoną.

Jak dobrze dbać
o luksusowe noże Mcusta Zanmai -
kilka porad specjalisty

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • noże Supreme Hammered ostrz w proporcjach 50/50 pod kątem 13-15 stopni
  • do krojenia używaj desek z wysezonowanego drewna lub profesjonalnych desek do sushi, tworzonych przez wyspecjalizowane japońskie marki
  • noże Mcusta Zanmai przechowuj na listwach, czy pulpitach magnetycznych; możesz również zaopatrzyć się w piękną sayę, która ochroni ostrze
  • pamiętaj, że japońskimi nożami nie kroi się mięsa z kością, czy mrożonek
  • japońskie noże Supreme Hammered myj ręcznie, nigdy nie wkładaj ich do zmywarki
  • skuwka noża może pokryć się patyną - jeśli życzysz sobie ją usunąć, od czasu do czasu poleruj ją preparatami do czyszczenia srebra

Orientalne saye,
czyli drewniane pochwy
na noże Supreme Hammered

  • Saya, czyli pochwa na nóż, to szczególny dodatek do luksusowego ostrza. Trzeba Ci wiedzieć, że nie wszyscy producenci podejmują się tworzenia tego typu akcesoriów.
  • Mcusta Zanmai stworzyła swoje saye z czerwonego i czarnego drewna magnolii. Musimy powiedzieć, że noże prezentują się w nich naprawdę wyjątkowo.
  • Dzięki sayi nie musisz obawiać się o super ostre krawędzie swoich noży. Będą bezpieczne!
  • Dostosowaną do długości ostrza sayę znajdziesz pod każdym nożem.

Wybierz akcesoria
pasujące do noża 
Supreme Hammered