• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Ultimate Aranami - Mistrzowski 32-warstwowy nóż Santoku, rdzeń z plecionej stali, 18 cm, Mcusta Zanmai

2159
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 2 159 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japońskie noże Ultimate Aranami kuźni Mcusta Zanmai to prawdziwe brylanty wśród mistrzowskich ostrzy. Nie mają rdzenia, co jest ewenementem w świecie noży z Kraju Kwitnącej Wiśni. Połączenie splatanych dwóch typów stali, VG-10 i VG-2, dało nadzwyczajny efekt. Noże są ekstremalnie ostre, twardsze i sztywniejsze niż klasyczne noże ze stali kowalnych.

Damasceński wzór ostrzy noży Aranami jest popisowy. Widać tu idealnie odwzorowane fale wzburzonego oceanu ze starych japońskich rycin.

32 warstwy klingi noży Ultimate Aranami Mcusta Zanmai są hartowane na całej swojej długości. Dzięki temu noże są bardzo odporne na złamania, wyszczerbienia, czy pęknięcia. Producent wycina noże Aranami laserem ze specjalnie przygotowanej wielowarstwowej stali. Klingi są niezwykle cienkie, ekstremalnie ostre oraz lżejsze od kutych noży.

Ponieważ noże Ultimate Aranami Mcusta Zanmai nie mają rdzenia, trudno jednoznacznie określić ich twardość. Producent podaje, że stal osiąga poziom 61 stopni HRC. Ale nie czuj się rozczarowany tak „niskimi” parametrami. Noże Ultimate Aranami Mcusta Zanmai są tak niedorzecznie wręcz ostre, że mogą konkurować z nożami, których twardość wynosi 63-64 HRC.

Noże Aranami będą ostre przez, nawet, 4-5 miesięcy, pod warunkiem, że będziesz kroić na japońskich deskach Asahi lub Hasegawa. Ostrz je na możliwie najlepszych kamieniach.

Ultimate Aranami marki Mcusta Zanmai ma elegancką rękojeść z bordowego drewna pakka, które jest wzmocnione i wykończone stopem srebra i niklu.

 

Koniecznie obejrzyj nasz film o nożach Ultimate Aranami, w którym nasz specjalista odkrywa wiele tajemnic tej niezwykłej linii. Film znajdziesz poniżej.

Jak wykorzystasz nóż Santoku
Ultimate Aranami marki Mcusta Zanmai

NÓŻ DO SZATKOWANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW

NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
I PASKI

Obejrzyj filmy
o japońskich nożach

  • Filmowanie japońskich noży zawsze wiąże się z wielkimi emocjami. Szokująco ostre, wyjątkowo piękne, czasem proste, czasem niezwykle zdobne - ten świat nigdy nie przestanie nas fascynować.
  • Dlatego z wielką przyjemnością zapraszamy Cię do obejrzenia filmu o prawdziwym unikacie w świecie japońskich noży - serii Ultimate Aranami kuźni Mcusta Zanmai.

  • Dowiedz się, jak sprawnie i poprawnie kroić japońskimi nożami.
  • Pozbądź się starych nawyków, a zrozumiesz, dlaczego ludzie kochają kroić japońskimi nożami.
  • W poradniku pokazujemy błędy i podstawowe techniki dobrego krojenia.

Materiał i wymiary
noża Santoku
Ultimate Aranami Mcusta Zanmai

Materiał

  • splot stali VG-10 i VG-2
  • rękojeść - odporne na wilgoć i czynniki zewnętrzne drewno pakka
  • skuwka i zakończenie trzonka - antybakteryjny stop niklu i srebra

Wymiary

  • długość ostrza - 18 cm
  • waga - 172 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż Ultimate Aranami Mcusta Zanmai
w skrócie

  • jedne z pierwszych na świecie noży bez kutego rdzenia
  • 32-warstwowe japońskie noże splatane z dwóch typów stali VG-10 + VG-2
  • twardość stali - 61 stopni HRC
  • malownicza rękojeść z drewna pakka
  • zakończenie i skuwka z antybakteryjnego stopu niklu i srebra
  • ostrość - ekstremalna (9/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Mcusta Zanmai
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Ultimate Aranami

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
Ultimate Aranami?

  • Ostrość, która szokuje nawet znawców japońskich noży, utrzymuje się długo, bo mamy tu do czynienia z prawdziwą, wysokowęglową japońską stalą. Wystarczą Ci zaledwie 2 gradacje, np., 1000 i 3000, by na nowo stworzyć precyzyjnie tnącą krawędź noży Aranami.
  • Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, by podnieść ostrość noży. Wykorzystaj kamienie o gradacji od 6000 gritów w górę, a zobaczysz, co znaczy pojęcie „prawdziwe ostry nóż”.
  • I na tym też nie musisz kończyć. Jeśli sięgniesz po kamień syntetyczny o gradacji 16 000, czy nawet 30 000, będziesz mieć w ręku nóż tak ostry, jak japońska katana.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
  • Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
  • W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Ultimate Aranami Mcusta Zanmai

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

Rozszalały ocean
z japońskiego klasycznego malarstwa
trafia na ostrze noża Ultimate Aranami

  • Tym, co ujmuje w przypadku noży Ultimate Aranami, kuźni Mcusta Zanmai, jest totalnie niezwykły dziwer. Skojarzenie ze średniowieczną, japońską sztuką jest tutaj dość automatyczne.
  • Nie byle jakiego kunsztu wymaga łączenie wielowarstwowych stali, by odwzorować misterny rysunek wzburzonych fal oceanu tworzonych ręką zapomnianych już mistrzów.
  • Damasceńskie dziwery są bardzo wyraziste, głębokie, niemal trójwymiarowe dzięki specjalnemu procesowi produkcji stali, z której powstają noże Ultimate Aranami kuźni Mcusta Zanmai.

Noże bez rdzenia
kroją lepiej, czyli
popis marki Mcusta

  • Noże Ultimate Aranami nie mają rdzenia, jak klasyczne japońskie ostrza. To sprawia, że są pełne sprzeczności.
  • Dwie stale, naprzemiennie przeplatane na całej długości noża (mówimy tu też o rękojeści, którą otacza drewno pakka) sprawiają, że te noże są bardzo odporne na pęknięcia, czy wyszczerbienie.
  • Choć mają twardość na poziomie 61 HRC, nie daj się im zwieść. Ich ostrość jest ponadprzeciętna i perfekcyjna. Noże Ultimate Aranami Mcusta Zanmai są tak samo ostre i precyzyjne, jak klasycznie kute noże o twardości na poziomie 64-65 stopni HRC.
  • Ponieważ noże są lekkie, odczucie ostrości jest spotęgowane.

Wykwintne rękojeści
luksusowych noży, czyli drewno pakka
i stop srebra z niklem

  • Kuźnia Mcusta Zanmai nie chodzi na skróty i nie idzie na kompromisy. Dlatego luksusowa linia noży Ultimate Aranami ma piękne, głęboko bordowo-brązowe rękojeści z odpornego na czynniki zewnętrzne i wilgoć drewna pakka.
  • Rękojeść zdobią dwa mosaic pin’y - symbol prestiżu i ekskluzywności tej serii noży.
  • I dodatkowy smaczek - zarówno skuwka, jak i zakończenie rękojeści stworzone są z antybakteryjnego stopu srebra i niklu. Całość robi wrażenie!