Japońscy mistrzowie przyzwyczaili nas, że ich najdoskonalsze noże są w całości ręcznie kute. A co powiesz na… ręcznie składane noże?
Noże Ultimate Aranami Mcusta Zanmai to prawdziwe brylanty wśród mistrzowskich, japońskich ostrzy. Nie mają rdzenia, co jest ewenementem w świecie ostrzy z Kraju Kwitnącej Wiśni. Połączenie splatanych dwóch typów stali - VG-10 i VG-2 - dało nadzwyczajny efekt. Noże są ekstremalnie ostre, twardsze i sztywniejsze niż klasyczne noże ze stali kowalnych.
Wszystkie 32 warstwy klingi noży Ultimate Aranami Mcusta Zanmai są hartowane na całej swojej długości. Dzięki temu noże są bardzo odporne na złamania, wyszczerbienia, czy pęknięcia. Producent wycina noże Aranami laserem ze specjalnie przygotowanej wielowarstwowej stali, w efekcie ostrza są niezwykle cienkie i ekstremalnie ostre oraz lżejsze od kutych noży.
Ponieważ noże Ultimate Aranami Mcusta Zanmai nie mają rdzenia, stąd trudno jednoznacznie określić ich twardość. Producent podaje, że stal osiąga poziom 61 stopni HRC w skali Rockwella. Ale nie czuj się rozczarowany tak „niskimi” parametrami twardości tej wyjątkowej stali. Noże Ultimate Aranami marki Mcusta Zanmai są tak niedorzecznie wręcz ostre, że mogą swobodnie konkurować z kutymi nożami, których twardość wynosi 64, czy 65 stopni HRC w skali Rockwella. Te noże będą ostre przez, nawet, 4-5 miesięcy, pod warunkiem, że będziesz kroić na deskach z wysezonowanego drewna lub japońskich, syntetycznych deskach.
Do ostrzenia noży Ultimate Aranami używaj możliwie najlepszych kamieni ceramicznych lub profesjonalnych ostrzałek syntetycznych.
Damasceński wzór ostrzy noży Aranami jest po prostu popisowy - widać tu odwzorowane idealnie wzburzone fale oceanu, które nawet niewprawne oko od razu utożsami z klasycznym, japońskim malarstwem. Bo właśnie od wzburzonego, wściekłego oceanu wzięła się nazwa tej przepięknej serii.
Ultimate Aranami marki Mcusta Zanmai ma elegancką rękojeść z bordowego drewna pakka, które wzmocnione i wykończone jest stopem srebra i niklu.
Orientalny nóż Santoku służy, nade wszystko, do siekania warzyw i owoców. Przyda się też do cięcia delikatnego mięsa i ryb. To drugie, po nożu kucharza, ostrze, które może zagościć w kuchni miłośnika prawdziwego krojenia.
Koniecznie obejrzyj nasz film o nożach Ultimate Aranami, w którym nasz specjalista odkrywa wiele tajemnic tej niezwykłej linii. Film znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO SZATKOWANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW
NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
W PASKI NA GULASZE,
POTRAWY ORIENTALNE
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Noże Ultimate Aranami kuźni Mcusta Zanmai to bezdyskusyjnie ostrza dla odważnych. Choć mają twardość na poziomie 61 HRC w skali Rockwella, nie daj się zwieść. Ich ostrość jest ponadprzeciętna i perfekcyjna.
Ultimate Aranami Mcusta Zanmai są tak samo ostre i precyzyjne, jak klasycznie kute noże o twardości na poziomie 64-65 stopni HRC. Ponieważ noże są niezwykle lekkie, odczucie ostrości jest spotęgowane. Więc - uwaga na palce!
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Kuźnia Mcusta zadbała o każdy drobiazg - im bardziej wyrafinowane noże, tym więcej detali, które podnoszą prestiż sprzętu. Noże Ultimate Aranami dostarczane są w pięknych, drewnianych prezentowych pudełkach.
I drugi element - wytworna saya, czyli drewniana pochwa na noże powstała z czerwonej magnolii, które pokrywa utwardzany lakier. Saya pozwoli Ci wygodnie i bezpiecznie przechowywać i przenosić luksusowe noże Ultimate Aranami.
Dostosowaną do długości ostrza sayę znajdziesz pod każdym nożem. Say’a nie jest oferowana w zestawie z nożem. Możesz dokupić ją oddzielnie.