Ultimate Aranami - Mistrzowski 33-warstwowy nóż szefa kuchni Gyutoh, rdzeń z plecionej stali, 24 cm, Mcusta Zanmai

2599
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japońscy mistrzowie przyzwyczaili nas, że ich najdoskonalsze noże są w całości ręcznie kute. A co powiesz na… ręcznie składane noże?

Noże Ultimate Aranami Mcusta Zanmai to prawdziwe brylanty wśród mistrzowskich, japońskich ostrzy. Nie mają rdzenia, co jest ewenementem w świecie ostrzy z Kraju Kwitnącej Wiśni. Połączenie splatanych dwóch typów stali - VG-10 i VG-2 - dało nadzwyczajny efekt. Noże są ekstremalnie ostre, twardsze i sztywniejsze niż klasyczne noże ze stali kowalnych.

Wszystkie 32 warstwy klingi noży Ultimate Aranami Mcusta Zanmai są hartowane na całej swojej długości. Dzięki temu noże są bardzo odporne na złamania, wyszczerbienia, czy pęknięcia. Producent wycina noże Aranami laserem ze specjalnie przygotowanej wielowarstwowej stali, w efekcie ostrza są niezwykle cienkie i ekstremalnie ostre oraz lżejsze od kutych noży.

Ponieważ noże Ultimate Aranami Mcusta Zanmai nie mają rdzenia, stąd trudno jednoznacznie określić ich twardość. Producent podaje, że stal osiąga poziom 61 stopni HRC w skali Rockwella. Ale nie czuj się rozczarowany tak „niskimi” parametrami twardości tej wyjątkowej stali. Noże Ultimate Aranami marki Mcusta Zanmai są tak niedorzecznie wręcz ostre, że mogą swobodnie konkurować z kutymi nożami, których twardość wynosi 64, czy 65 stopni HRC w skali Rockwella. Te noże będą ostre przez, nawet, 4-5 miesięcy, pod warunkiem, że będziesz kroić na deskach z wysezonowanego drewna lub japońskich, syntetycznych deskach.

Do ostrzenia noży Ultimate Aranami używaj możliwie najlepszych kamieni ceramicznych lub profesjonalnych ostrzałek syntetycznych.

Damasceński wzór ostrzy noży Aranami jest po prostu popisowy - widać tu odwzorowane idealnie wzburzone fale oceanu, które nawet niewprawne oko od razu utożsami z klasycznym, japońskim malarstwem. Bo właśnie od wzburzonego, wściekłego oceanu wzięła się nazwa tej przepięknej serii.

Ultimate Aranami marki Mcusta Zanmai ma elegancką rękojeść z bordowego drewna pakka, które wzmocnione i wykończone jest stopem srebra i niklu.

Nóż kucharza, Gyutoh, to najbardziej użyteczny nóż kuchenny. Bez niego trudno wręcz się obejść. Służy do porcjowania, krojenia, szatkowania, rozdrabniania warzyw, owoców, mięsa i ryb. Znakomicie sprawdza się też jako nóż do siekania ziół.

Koniecznie obejrzyj nasz film o nożach Ultimate Aranami, w którym nasz specjalista odkrywa wiele tajemnic tej niezwykłej linii. Film znajdziesz poniżej.

  • Filmowanie japońskich noży zawsze wiąże się z wielkimi emocjami. Szokująco ostre, wyjątkowo piękne, czasem proste, czasem niezwykle zdobne - ten świat nigdy nie przestanie nas fascynować.
  • Dlatego z wielką przyjemnością zapraszamy Cię do obejrzenia filmu o prawdziwym unikacie w świecie japońskich noży - serii Ultimate Aranami kuźni Mcusta Zanmai.
  • Film jest długi, bo te niezwykłe ostrza wymagają poświęcenia im czasu i uwagi. Tylko odkrywając wszystkie ich sekrety, obdarzysz je prawdziwym szacunkiem.

Ultimate Aranami
w skrócie

  • jedne z pierwszych na świecie noży bez kutego rdzenia
  • 32-warstwowe japońskie noże splatane z dwóch typów stali VG-10 + VG-2
  • twardość stali - 61 stopni HRC w skali Rockwella
  • malownicza rękojeść z drewna pakka
  • zakończenie i skuwka z antybakteryjnego stopu niklu i srebra
  • ostrość - ekstremalna (9/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • splot stali VG-10 i VG-2
  • rękojeść - odporne na wilgoć i czynniki zewnętrzne drewno pakka
  • skuwka i zakończenie trzonka - antybakteryjny stop niklu i srebra

Wymiary

  • długość ostrza - 24 cm
  • waga - 216 g

Do czego służy długi nóż kucharza
z kolekcji Ultimate Aranami Mcusta Zanmai

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Rozszalały ocean
z japońskiego klasycznego malarstwa
trafia na ostrze noża Ultimate Aranami

  • Tym, co ujmuje od razu w przypadku noży Ultimate Aranami kuźni Mcusta Zanmai, jest totalnie niezwykły dziwer. Skojarzenie ze średniowieczną, japońską sztuką jest tutaj dość automatyczne.
  • Nie byle jakiego kunsztu wymaga takie łączenie wielowarstwowych stali, by odwzorować misterny rysunek wzburzonych fal oceanu tworzonych ręką zapomnianych już mistrzów.
  • Co specyficzne - te damasceńskie dziwery są bardzo wyraziste, głębokie, niemal trójwymiarowe dzięki specjalnemu procesowi produkcji stali, z której powstają noże Ultimate Aranami kuźni Mcusta Zanmai.

Ostrość, która Cię zaskoczy,
oczaruje i rzuci na kolana -
czyli o wielkiej radości krojenia

Noże Ultimate Aranami kuźni Mcusta Zanmai to bezdyskusyjnie ostrza dla odważnych. Choć mają twardość na poziomie 61 HRC w skali Rockwella, nie daj się zwieść. Ich ostrość jest ponadprzeciętna i perfekcyjna.

Ultimate Aranami Mcusta Zanmai są tak samo ostre i precyzyjne, jak klasycznie kute noże o twardości na poziomie 64-65 stopni HRC. Ponieważ noże są niezwykle lekkie, odczucie ostrości jest spotęgowane. Więc - uwaga na palce!

Ostrość, o którą łatwo zadbasz
dzięki ceramicznym
lub syntetycznym kamieniom

  • Wyjątkowa stal VG-10 i VG-2 noży Ultimate Aranami Mcusta Zanmai pozwala się łatwo i szybko naostrzyć na różnego typu kamieniach – zarówno ceramicznych, jak i syntetycznych lub naturalnych.
  • Ostrość, która szokuje nawet znawców japońskich noży, utrzymuje się długo, bo mamy tu do czynienia z prawdziwą, wysokowęglową japońską stalą. Wystarczą Ci zaledwie 2 gradacje, 1000/3000 lub 2000/4000, by na nowo stworzyć precyzyjnie tnącą krawędź noży Aranami.
  • Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, by podnieść ostrość noży. Wykorzystaj kamienie o gradacji od 6000 gritów w górę, a zobaczysz, co znaczy pojęcie „prawdziwe ostry nóż”.
  • I na tym też nie musisz kończyć. Jeśli sięgniesz po kamień syntetyczny o gradacji 16 000, 20 000, czy nawet 30 000, będziesz mieć w ręku nóż tak ostry, jak japońska katana.
  • Ostrość noży Ultimate Aranami kuźni Mcusta Zanmai zależy tylko od Twojej odwagi.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże -
to wcale nie jest trudne!

  • Niektórzy obawiają się, czy dadzą radę naostrzyć swój piękny, japoński nóż. Spieszymy z pocieszeniem - każdy może się tego nauczyć, bo sprawa wcale nie jest trudna.
  • Obejrzyj nasz video-poradnik, pokazujący podstawy ostrzenia, a po krótkim treningu stwierdzisz, że to bardzo sympatyczne zajęcie.
  • W filmie pokazujemy kamiennie ceramiczne. Pamiętaj, że na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Musisz tylko pamiętać, że kamieni syntetycznych nie namacza się, a tylko polewa wodą w czasie ostrzenia.

Wykwintne rękojeści
luksusowych noży, czyli drewno pakka
i stop srebra z niklem

  • Kuźnia Mcusta Zanmai nie chodzi na skróty i nie idzie na kompromisy. Dlatego luksusowa linia noży Ultimate Aranami ma piękne, głęboko bordowo-brązowe rękojeści z odpornego na czynniki zewnętrzne i wilgoć drewna pakka.
  • Rękojeść zdobią dwa mosaic pin’y - symbol prestiżu i ekskluzywności tej serii noży.
  • I dodatkowy smaczek - zarówno skuwka, jak i zakończenie rękojeści stworzone są z antybakteryjnego stopu srebra i niklu. Całość robi wrażenie!

O tak piękne noże
aż chce się dbać -
kilka porad specjalisty

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • noże Ultimate Aranami ostrz w proporcjach 50/50 pod kątem 13-15 stopni
  • używaj desek z wysezonowanego drewna lub profesjonalnych desek do sushi, tworzonych przez wyspecjalizowane japońskie marki
  • noże Mcusta Zanmai przechowuj na listwach, czy pulpitach magnetycznych
  • możesz zaopatrzyć się w piękną sayę, które ochroni ostrze
  • pamiętaj, że japońskimi nożami nie kroi się mięsa z kością, czy mrożonek
  • japońskie noże Ultimate Aranami myj ręcznie, nigdy nie wkładaj ich do zmywarki
  • skuwka i zakończenie rękojeści mogą pokryć się patyną, stąd od czasu do czasu poleruj je preparatami do czyszczenia srebra

Malownicze dodatki
do luksusowych noży
Ultimate Aranami

Kuźnia Mcusta zadbała o każdy drobiazg - im bardziej wyrafinowane noże, tym więcej detali, które podnoszą prestiż sprzętu. Noże Ultimate Aranami dostarczane są w pięknych, drewnianych prezentowych pudełkach.

I drugi element - wytworna saya, czyli drewniana pochwa na noże powstała z czerwonej magnolii, które pokrywa utwardzany lakier. Saya pozwoli Ci wygodnie i bezpiecznie przechowywać i przenosić luksusowe noże Ultimate Aranami.

Dostosowaną do długości ostrza sayę znajdziesz pod każdym nożem. Say’a nie jest oferowana w zestawie z nożem. Możesz dokupić ją oddzielnie.

Co będzie świetnym dodatkiem
do Twojego luksusowego noża
Ultimate Aranami marki Mcusta Zanmai?