Wielowarstwowe, jednostronnie ostrzone noże Aogami Damast to, według nas, jedna z najbardziej rozpoznawalnych linii ostrzy marki Tojiro. Ekstremalnie ostre, nadzwyczaj precyzyjne w krojeniu noże powstały z kilku naprzemiennie skuwanych warstw trudnej w obróbce stali Aogami, od której wzięły swoją nazwę. To noże, które wybierają miłośnicy twórczego krojenia, gotujący z pasją, ludzie nie bojący się mitycznej wręcz ostrości japońskiego noża. Ręcznie kute noże nie zawiodą wszystkich tych, którzy kochają kroić z maestrią niezwykle cienkie plastry.
W przypadku linii Aogami Damast widać, że marka Tojiro, należąca do koncernu Fujitora, zdecydowała zadbać też o bardzo wymagających gotujących, którzy szukają doskonałego ostrza, które pozwoli im rozwijać kulinarne talenty.
Linia japońskich noży Aogami Damast jest specyficzna, bo bardzo zawężona - znajdziesz tu tylko dwa typy ostrzy, noże Yanagi Sashimi i Deba. Tojiro przeznaczyło swoje doskonałej jakości noże o twardości 63 stopni HRC w skali Rockwella tym, którzy doskonale rozumieją, że nóż może być wyspecjalizowanym narzędziem pracy.
Klasyczny, jednostronnie ostrzony, rdzewny nóż Yanagi do sushi i sashimi, z serii Aogami Damast, potrafi trzymać ostrość nawet przez 12-16 tygodni, przy założeniu, że będziesz kroił nim codziennie, nawet w profesjonalnej kuchni. Do ostrzenia noży z tej kolekcji posłużą Ci klasyczne kamienie ceramiczne lub, jeśli życzysz mieć sobie ostrzałkę na długie lata, kamienie syntetyczne. Krój na wysokiej jakości drewnianych deskach lub japońskich deskach syntetycznych.
Uroku tej klasycznej, bardzo japońskiej serii noży nadaje skuwka z bawolego rogu łącząca ostrze ze stali Aogami z rękojeścią stworzoną z drewna HO.
I jeszcze jeden smaczek – japońskie inskrypcje, które zobaczysz na ostrzu noża Aogami Damast Tojiro, grawerowane są ręcznie przez mistrzów rzemiosła.
Yanagi to nóż do przyrządzania sushi i sashimi oraz tradycyjnych potraw kuchni japońskiej. Smukły i ostry nóż doskonale sprawdza się w plasterkowaniu warzyw. Nadaje się też do filetowania drobiu i ryb.
NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI
NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB
NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Przygoda z japońskimi nożami Aogami Damast marki Tojiro nie kończy się tylko na krojeniu. Zdumiewa, jak ten nóż może być ostry, gdy odda się go we władanie wysokiej klasy kamieniom. Wtedy przyjemność krojenia urasta do rangi euforii.
Te jednostronnie ostrzone klingi ostrzy się w proporcjach 90/10.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH
NIE MYJ
W ZMYWARCE
TRAKTUJ Z SZACUNKIEM SWOJE NOŻE AOGAMI DAMAST TOJIRO