Czasem pod płaszczykiem wytwornej elegancji kryje się jakaś dzikość, pierwotna siła i nieokiełznana moc. Pomyśl o tygrysie, jego puszystym, przepięknym futrze i miękkich, pełnych gracji ruchach. A pod tym wszystkim kryją się węzły mięśni, prastare instynkty i nieujarzmiona furia. Dlaczego o tym piszemy? Spójrz na unikatową linię noży japońskiej marki Suncraft. Seria zwie się Elegancia, pisana przez „i”. Jest tajemniczo elegancka. Jest w tych nożach jakaś magnetyczna moc. Ale wystarczy, że weźmiesz w dłoń piekielnie ostry nóż kucharza Gyutoh, a on zaraz każe Ci zastanowić się, „co Ty wiesz o krojeniu?!”.
Noże, które Suncraft nazwał Elegancia, my nazwalibyśmy szałem górskiego wodospadu (piękny, a niebezpieczny i mrożący krew w żyłach). Pierwsze zetknięcie z ostrzami Elegancia budzi respekt z racji ich kształtu. Przypominają starożytne kindżały, japońskie miecze, czy zapomnianą przez wieki formę sztyletów ofiarnych. Czyli sporo tu krwistych skojarzeń i nawiązań. I trudno się dziwić, bo noże Elegancia marki Suncraft chętnie utoczą krwi, jeśli tylko nie podejdziesz do nich z należytym szacunkiem.
Te perfekcyjnie ostre noże powstały ze stali proszkowej SG2 (Super Gold #2) o twardości 63 stopni HRC w skali Rockwella. Z takimi nożami nie ma żartów, dlatego polecamy je szczególnie osobom, które nie boją się kroić tym, co zjawiskowo ostre. Twój nóż z kolekcji Elegancia, marki Suncraft, będzie ostry przez, nawet 3-4 miesiące.
Wyśmienite noże Elegancia łatwo naostrzysz na różnego typu kamieniach ceramicznych lub syntetycznych. Warto, byś do krojenia wybrał deski z dobrze wysezonowanego drewna lub japońskie deski syntetyczne.
Dzięki lekko uniesionej części klingi nożem Elegancia kroi się szybko, agresywnie, jak prawdziwy mistrz kuchni. Nóż niejako podpowie Ci styl krojenia, który będzie dla Ciebie najwygodniejszy. Ruch od siebie i do siebie, siekanie, krojenie, porcjowanie nożami Elegancia wynosi precyzję cięcia na wyższy poziom.
Kolejny zwracający uwagę element, to niezwykle wygodna, specyficznie wyszlifowana rękojeść, dzięki której nóż leży w dłoni, jakby był dla niej właśnie stworzony. Trzonek noża powstał z odpornego na wilgoć drewna pakka w orzechowym kolorze.
Klingę z ostrzem łączy elegancka skuwka z czystego mosiądzu. To znowu coś, co wyróżnia noże Elegancia spośród innych, klasycznych japońskich noży. Warto, byś wiedział, że z czasem skuwka będzie pokrywać się patyną, co nada nożowi wytworności i charakteru.
Nóż kucharza, Gyutoh, to najbardziej użyteczny nóż kuchenny. Bez niego trudno wręcz się obejść. Służy do porcjowania, krojenia, szatkowania, rozdrabniania warzyw, owoców, mięsa i ryb. Znakomicie sprawdza się też jako nóż do siekania ziół.
Obejrzyj nasze filmy o odmiennych od innych japońskich noży Suncraft ostrzach z kolekcji Elegancia. Filmy znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA
NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Jeśli będziesz miał w swojej kolekcji pojedynczy nóż z serii Elegancia, możesz ostrzyć go na klasycznych kamieniach ceramicznych. Przy regularnym ostrzeniu stosuj kamienie o gradacjach, np., 1000, 3000 i 8000.
Jeśli jednak będziesz mieć więcej noży z tej luksusowej kolekcji, wybierz mocniejsze kamienie syntetyczne, bo te nie zetrą się zbyt szybko przy tak twardej stali.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE