Elegancia - Zestaw prezentowy - nóż szefa kuchni, kamień i akcesoria, Suncraft

1799
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Czasem pod płaszczykiem wytwornej elegancji kryje się jakaś dzikość, pierwotna siła i nieokiełznana moc. Pomyśl o tygrysie, jego puszystym, przepięknym futrze i miękkich, pełnych gracji ruchach. A pod tym wszystkim kryją się węzły mięśni, prastare instynkty i nieujarzmiona furia. Dlaczego o tym piszemy? Spójrz na unikatową linię noży japońskiej marki Suncraft. Seria zwie się Elegancia, pisana przez „i”. Jest tajemniczo elegancka. Jest w tych nożach jakaś magnetyczna moc. Ale wystarczy, że weźmiesz w dłoń piekielnie ostry nóż kucharza Gyutoh, a on zaraz każe Ci zastanowić się, „co Ty wiesz o krojeniu?!”.

Noże, które Suncraft nazwał Elegancia, my nazwalibyśmy szałem górskiego wodospadu (piękny, a niebezpieczny i mrożący krew w żyłach). Pierwsze zetknięcie z ostrzami Elegancia budzi respekt z racji ich kształtu. Przypominają starożytne kindżały, japońskie miecze, czy zapomnianą przez wieki formę sztyletów ofiarnych. Czyli sporo tu krwistych skojarzeń i nawiązań. I trudno się dziwić, bo noże Elegancia marki Suncraft chętnie utoczą krwi, jeśli tylko nie podejdziesz do nich z należytym szacunkiem.

Te perfekcyjnie ostre noże powstały ze stali proszkowej SG2 (Super Gold #2) o twardości 63 stopni HRC w skali Rockwella. Z takimi nożami nie ma żartów, dlatego polecamy je szczególnie osobom, które nie boją się kroić tym, co zjawiskowo ostre. Twój nóż z kolekcji Elegancia, marki Suncraft, będzie ostry przez, nawet 3-4 miesiące.

Dzięki lekko uniesionej części klingi nożem Elegancia kroi się szybko, agresywnie, jak prawdziwy mistrz kuchni. Nóż niejako podpowie Ci styl krojenia, który będzie dla Ciebie najwygodniejszy. Ruch od siebie i do siebie, siekanie, krojenie, porcjowanie nożami Elegancia wynosi precyzję cięcia na wyższy poziom.

Kolejny zwracający uwagę element, to niezwykle wygodna, specyficznie wyszlifowana rękojeść, dzięki której nóż leży w dłoni, jakby był dla niej właśnie stworzony. Trzonek noża powstał z odpornego na wilgoć drewna pakka w orzechowym kolorze.

Klingę z ostrzem łączy elegancka skuwka z czystego mosiądzu. To znowu coś, co wyróżnia noże Elegancia spośród innych, klasycznych japońskich noży. Warto, byś wiedział, że z czasem skuwka będzie pokrywać się patyną, co nada nożowi wytworności i charakteru.

Suncraft proponuje miłośnikom swojego ostrego talentu luksusowy zestaw prezentowy. W drewnianym, eleganckim (nomen omen) pudełku znajdziesz potężny, 20 cm szefa kuchni Gyutoh, kamień do ostrzenia o gradacji 1000/3000, prowadnicę do utrzymania poprawnego kąta ostrzenia oraz specjalną gumkę do usuwania przebarwień z ostrza.

Obejrzyj nasze filmy o odmiennych od innych japońskich noży Suncraft ostrzach z kolekcji Elegancia. Filmy znajdziesz poniżej. 

  • Znaliśmy wszyscy markę Suncraft z jej pięknych, aczkolwiek bardzo japońskich, klasycznych noży. A tu nagle niespodzianka. Japońska kuźnia zdecydowała się nie tylko na zmianę materiału, czyli stali, z której dotychczas kuła noże, ale też postanowiła zaszokować świat nowymi formami.
  • I w pełni się jej to udało, bo jej niezwykła kolekcja noży Elegancia wymyka się ocenom. Obejrzyj nasz film, by zdecydować, czy i Ty dasz się porwać skrytej pod wytwornym kształtem pierwotnej dzikości noży Suncraft.

  • Jak kroją japońskie noże Elegancia? Zasadniczo same, wspomagane przez siłę grawitacji.
  • Te wyjątkowe noże są, co tu dużo mówić, naprawdę piekielnie ostre, o czym możesz się (specyficznie, bądź  co bądź) przekonać, oglądając nasz film.
  • Krystian pokroił warzywa i mięso, by pokazać, jak radzi sobie piękne i niezwykle wyglądające ostrze noża kucharza.

Elegancia Suncraft
w skrócie

 

  • 3-warstwowe, unikatowe w formie japońskie noże mistrzowskie
  • stal proszkowa SG-2 (Super Gold #2)
  • twardość stali - 63 stopnie HRC w skali Rockwella
  • skuwka z czystego mosiądzu
  • wygodny uchwyt z drewna pakka
  • ostrość - perfekcyjna (8/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • rdzeń - wysokowęglowa stal proszkowa SG-2
  • ostrze - 2 warstwy wysokowęglowej stali proszkowej SG-2
  • rękojeść - odporne na wilgoć drewno pakka
  • skuwka - mosiądz

Wymiary

  • długość ostrza - 20 cm
  • waga noża - 197 g

Przeznaczenie noża kucharza
z kolekcji Elegancia Suncraft

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Podaruj sobie, czy bliskim nóż,
który wprowadzi Was
w świat mistrzowskiego krojenia

  • Zakup japońskiego noża to wyjątkowo ważna chwila w życiu każdego, kto poważnie i odpowiedzialnie traktuje gotowanie i jedzenie.
  • Luksusowy, japoński nóż nie tylko ułatwia krojenie, bo pokazuje, jak ta czynność może być fascynująca i przyjemna. Japoński nóż odmienia też myślenie o jedzeniu, które zaczyna się traktować z większym szacunkiem.
  • Dzięki japońskim nożom poprawisz swój kunszt kulinarny, będziesz dążył do perfekcji w tym, co gotujesz i poczujesz, jak to wszystko razem do siebie pasuje i jak zmienia Twoje życie na lepsze.
  • Luksusowy, japoński nóż został stworzony przez człowieka dla człowieka. I to się czuje.

Stal, której moc
wykracza poza zwyczajową
ostrość japońskich noży

  • Fenomen najnowszej metalurgii, do której sięga kultywująca japońskie, kowalskie tradycje kuźnia Suncraft polega na tym, że można stworzyć stal, która zaszokuje nawet znawców.
  • Stal proszkowa to obecnie jeden z ciekawszych materiałów, z których powstają kute, ekstremalnie ostre japońskie noże.
  • Stal SG-2 (czyli Super Gold typu drugiego) uznawana jest za jedną z bardziej luksusowych stali służących tworzeniu mistrzowskich noży nad nożami.
  • Jej zaletą jest to, że bardzo długo trzyma ekstremalną ostrość i tępi się wiele wolniej, niż klasyczne stale kowalne.

Dobierz odpowiednie ostrzałki
do proszkowej stali SG-2,
by Twoje noże dłużej zachwycały

Jeśli będziesz miał w swojej kolekcji pojedynczy nóż z serii Elegancia, możesz ostrzyć go na klasycznych kamieniach ceramicznych. Przy regularnym ostrzeniu stosuj kamienie o gradacjach, np., 1000, 3000 i 8000.

Jeśli jednak będziesz mieć więcej noży z tej luksusowej kolekcji, wybierz mocniejsze kamienie syntetyczne, bo te nie zetrą się zbyt szybko przy tak twardej stali.

Ostrzenie japońskich noży
wcale nie jest trudne
Obejrzyj nasz film!

  • Niektórzy obawiają się ostrzenia japońskich noży. Ale, jak mówi mądre przysłowie, strach ma wielkie oczy. Po kilkunastu minutach ćwiczeń okazuje się, że to naprawdę prosta sprawa.
  • Jak dobrze ostrzyć? Nasz film poprowadzi Cię krok po kroku przez cały proces. Już po pierwszym obejrzeniu uznasz, że to zajęcie dla każdego.
  • W filmie zobaczysz ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Specjalista radzi,
jak szarmancko zatroszczyć się
o eleganckie japońskie noże

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • japońskie, unikatowe noże Elegancia ostrz na kamieniach o gradacji 1000 i 3000 lub 1000 i 4000, a poleruj na gradacji 5000, 6000 lub 8000 gritów
  • mocno stępione ostrza noży Elegancia naprawiaj na kamieniach o ziarnistości 200-800 punktów
  • noże Suncraft ostrz w proporcjach 50/50
  • krój na drewnianych deskach, np., z drewna hinoki, teaku, bambusa, dębu
  • noże przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych
  • japońskimi nożami nie krój mięsa z kością i mrożonek
  • damasceńskie noże Suncraft Elegancia myj tylko i wyłącznie ręcznie, nigdy w zmywarce
  • po każdym użyciu umyj i wysusz nóż, gdyż stal proszkowa może mieć tendencje do rdzewienia, czy przebarwień
  • po krojeniu owoców cytrusowych umyj nóż jeszcze dokładniej