Czasem pod płaszczykiem wytwornej elegancji kryje się jakaś dzikość, pierwotna siła i nieokiełznana moc. Pomyśl o tygrysie, jego puszystym, przepięknym futrze i miękkich, pełnych gracji ruchach. A pod tym wszystkim kryją się węzły mięśni, prastare instynkty i nieujarzmiona furia. Dlaczego o tym piszemy? Spójrz na unikatową linię noży japońskiej marki Suncraft. Seria zwie się Elegancia, pisana przez „i”. Jest tajemniczo elegancka. Jest w tych nożach jakaś magnetyczna moc. Ale wystarczy, że weźmiesz w dłoń piekielnie ostry nóż kucharza Gyutoh, a on zaraz każe Ci zastanowić się, „co Ty wiesz o krojeniu?!”.
Noże, które Suncraft nazwał Elegancia, my nazwalibyśmy szałem górskiego wodospadu (piękny, a niebezpieczny i mrożący krew w żyłach). Pierwsze zetknięcie z ostrzami Elegancia budzi respekt z racji ich kształtu. Przypominają starożytne kindżały, japońskie miecze, czy zapomnianą przez wieki formę sztyletów ofiarnych. Czyli sporo tu krwistych skojarzeń i nawiązań. I trudno się dziwić, bo noże Elegancia marki Suncraft chętnie utoczą krwi, jeśli tylko nie podejdziesz do nich z należytym szacunkiem.
Te perfekcyjnie ostre noże powstały ze stali proszkowej SG2 (Super Gold #2) o twardości 63 stopni HRC w skali Rockwella. Z takimi nożami nie ma żartów, dlatego polecamy je szczególnie osobom, które nie boją się kroić tym, co zjawiskowo ostre. Twój nóż z kolekcji Elegancia, marki Suncraft, będzie ostry przez, nawet 3-4 miesiące.
Dzięki lekko uniesionej części klingi nożem Elegancia kroi się szybko, agresywnie, jak prawdziwy mistrz kuchni. Nóż niejako podpowie Ci styl krojenia, który będzie dla Ciebie najwygodniejszy. Ruch od siebie i do siebie, siekanie, krojenie, porcjowanie nożami Elegancia wynosi precyzję cięcia na wyższy poziom.
Kolejny zwracający uwagę element, to niezwykle wygodna, specyficznie wyszlifowana rękojeść, dzięki której nóż leży w dłoni, jakby był dla niej właśnie stworzony. Trzonek noża powstał z odpornego na wilgoć drewna pakka w orzechowym kolorze.
Klingę z ostrzem łączy elegancka skuwka z czystego mosiądzu. To znowu coś, co wyróżnia noże Elegancia spośród innych, klasycznych japońskich noży. Warto, byś wiedział, że z czasem skuwka będzie pokrywać się patyną, co nada nożowi wytworności i charakteru.
Suncraft proponuje miłośnikom swojego ostrego talentu luksusowy zestaw prezentowy. W drewnianym, eleganckim (nomen omen) pudełku znajdziesz potężny, 20 cm szefa kuchni Gyutoh, kamień do ostrzenia o gradacji 1000/3000, prowadnicę do utrzymania poprawnego kąta ostrzenia oraz specjalną gumkę do usuwania przebarwień z ostrza.
Obejrzyj nasze filmy o odmiennych od innych japońskich noży Suncraft ostrzach z kolekcji Elegancia. Filmy znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA
NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Jeśli będziesz miał w swojej kolekcji pojedynczy nóż z serii Elegancia, możesz ostrzyć go na klasycznych kamieniach ceramicznych. Przy regularnym ostrzeniu stosuj kamienie o gradacjach, np., 1000, 3000 i 8000.
Jeśli jednak będziesz mieć więcej noży z tej luksusowej kolekcji, wybierz mocniejsze kamienie syntetyczne, bo te nie zetrą się zbyt szybko przy tak twardej stali.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE