Elegancia - Zestaw prezentowy - nóż szefa kuchni, kamień i akcesoria, Suncraft

1799
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Czasem pod płaszczykiem wytwornej elegancji kryje się jakaś dzikość, pierwotna siła i nieokiełznana moc. Pomyśl o tygrysie, jego puszystym, przepięknym futrze i miękkich, pełnych gracji ruchach. A pod tym wszystkim kryją się węzły mięśni, prastare instynkty i nieujarzmiona furia. Dlaczego o tym piszemy? Spójrz na unikatową linię noży japońskiej marki Suncraft. Seria zwie się Elegancia, pisana przez „i”. Jest tajemniczo elegancka. Jest w tych nożach jakaś magnetyczna moc. Ale wystarczy, że weźmiesz w dłoń piekielnie ostry nóż kucharza Gyutoh, a on zaraz każe Ci zastanowić się, „co Ty wiesz o krojeniu?!”.

Noże, które Suncraft nazwał Elegancia, my nazwalibyśmy szałem górskiego wodospadu (piękny, a niebezpieczny i mrożący krew w żyłach). Pierwsze zetknięcie z ostrzami Elegancia budzi respekt z racji ich kształtu. Przypominają starożytne kindżały, japońskie miecze, czy zapomnianą przez wieki formę sztyletów ofiarnych. Czyli sporo tu krwistych skojarzeń i nawiązań. I trudno się dziwić, bo noże Elegancia marki Suncraft chętnie utoczą krwi, jeśli tylko nie podejdziesz do nich z należytym szacunkiem.

Te perfekcyjnie ostre noże powstały ze stali proszkowej SG2 (Super Gold #2) o twardości 63 stopni HRC w skali Rockwella. Z takimi nożami nie ma żartów, dlatego polecamy je szczególnie osobom, które nie boją się kroić tym, co zjawiskowo ostre. Twój nóż z kolekcji Elegancia, marki Suncraft, będzie ostry przez, nawet 3-4 miesiące.

Wyśmienite noże Elegancia łatwo naostrzysz na różnego typu kamieniach ceramicznych lub syntetycznych. Warto, byś do krojenia wybrał deski z dobrze wysezonowanego drewna lub japońskie deski syntetyczne.

Dzięki lekko uniesionej części klingi nożem Elegancia kroi się szybko, agresywnie, jak prawdziwy mistrz kuchni. Nóż niejako podpowie Ci styl krojenia, który będzie dla Ciebie najwygodniejszy. Ruch od siebie i do siebie, siekanie, krojenie, porcjowanie nożami Elegancia wynosi precyzję cięcia na wyższy poziom.

Kolejny zwracający uwagę element, to niezwykle wygodna, specyficznie wyszlifowana rękojeść, dzięki której nóż leży w dłoni, jakby był dla niej właśnie stworzony. Trzonek noża powstał z odpornego na wilgoć drewna pakka w orzechowym kolorze.

Klingę z ostrzem łączy elegancka skuwka z czystego mosiądzu. To znowu coś, co wyróżnia noże Elegancia spośród innych, klasycznych japońskich noży. Warto, byś wiedział, że z czasem skuwka będzie pokrywać się patyną, co nada nożowi wytworności i charakteru.

Suncraft proponuje miłośnikom swojego ostrego talentu luksusowy zestaw prezentowy. W drewnianym, eleganckim (nomen omen) pudełku znajdziesz potężny, 20 cm szefa kuchni Gyutoh, kamień do ostrzenia o gradacji 1000/3000, prowadnicę do utrzymania poprawnego kąta ostrzenia oraz specjalną gumkę do usuwania przebarwień z ostrza.

Nóż kucharza, Gyutoh, to najbardziej użyteczny nóż kuchenny. Bez niego trudno wręcz się obejść. Służy do porcjowania, krojenia, szatkowania, rozdrabniania warzyw, owoców, mięsa i ryb. Znakomicie sprawdza się też jako nóż do siekania ziół.

Obejrzyj nasze filmy o odmiennych od innych japońskich noży Suncraft ostrzach z kolekcji Elegancia. Filmy znajdziesz poniżej. 

  • Znaliśmy wszyscy markę Suncraft z jej pięknych, aczkolwiek bardzo japońskich, klasycznych noży. A tu nagle niespodzianka. Japońska kuźnia zdecydowała się nie tylko na zmianę materiału, czyli stali, z której dotychczas kuła noże, ale też postanowiła zaszokować świat nowymi formami.
  • I w pełni się jej to udało, bo jej niezwykła kolekcja noży Elegancia wymyka się ocenom. Obejrzyj nasz film, by zdecydować, czy i Ty dasz się porwać skrytej pod wytwornym kształtem pierwotnej dzikości noży Suncraft.

  • Jak kroją japońskie noże Elegancia? Zasadniczo same, wspomagane przez siłę grawitacji.
  • Te wyjątkowe noże są, co tu dużo mówić, naprawdę piekielnie ostre, o czym możesz się (specyficznie, bądź  co bądź) przekonać, oglądając nasz film.
  • Krystian pokroił warzywa i mięso, by pokazać, jak radzi sobie piękne i niezwykle wyglądające ostrze noża kucharza.

Elegancia Suncraft
w skrócie

 

  • 3-warstwowe, unikatowe w formie japońskie noże mistrzowskie
  • stal proszkowa SG-2 (Super Gold #2)
  • twardość stali - 63 stopnie HRC w skali Rockwella
  • skuwka z czystego mosiądzu
  • wygodny uchwyt z drewna pakka
  • ostrość - perfekcyjna (8/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • rdzeń - wysokowęglowa stal proszkowa SG-2
  • ostrze - 2 warstwy wysokowęglowej stali proszkowej SG-2
  • rękojeść - odporne na wilgoć drewno pakka
  • skuwka - mosiądz

Wymiary

  • długość ostrza - 20 cm
  • waga noża - 197 g

Przeznaczenie noża kucharza
z kolekcji Elegancia Suncraft

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Podaruj sobie, czy bliskim nóż,
który wprowadzi Was
w świat mistrzowskiego krojenia

  • Zakup japońskiego noża to wyjątkowo ważna chwila w życiu każdego, kto poważnie i odpowiedzialnie traktuje gotowanie i jedzenie.
  • Luksusowy, japoński nóż nie tylko ułatwia krojenie, bo pokazuje, jak ta czynność może być fascynująca i przyjemna. Japoński nóż odmienia też myślenie o jedzeniu, które zaczyna się traktować z większym szacunkiem.
  • Dzięki japońskim nożom poprawisz swój kunszt kulinarny, będziesz dążył do perfekcji w tym, co gotujesz i poczujesz, jak to wszystko razem do siebie pasuje i jak zmienia Twoje życie na lepsze.
  • Luksusowy, japoński nóż został stworzony przez człowieka dla człowieka. I to się czuje.

Stal, której moc
wykracza poza zwyczajową
ostrość japońskich noży

  • Fenomen najnowszej metalurgii, do której sięga kultywująca japońskie, kowalskie tradycje kuźnia Suncraft polega na tym, że można stworzyć stal, która zaszokuje nawet znawców.
  • Stal proszkowa to obecnie jeden z ciekawszych materiałów, z których powstają kute, ekstremalnie ostre japońskie noże.
  • Stal SG-2 (czyli Super Gold typu drugiego) uznawana jest za jedną z bardziej luksusowych stali służących tworzeniu mistrzowskich noży nad nożami.
  • Jej zaletą jest to, że bardzo długo trzyma ekstremalną ostrość i tępi się wiele wolniej, niż klasyczne stale kowalne.

Dobierz odpowiednie ostrzałki
do proszkowej stali SG-2,
by Twoje noże dłużej zachwycały

Jeśli będziesz miał w swojej kolekcji pojedynczy nóż z serii Elegancia, możesz ostrzyć go na klasycznych kamieniach ceramicznych. Przy regularnym ostrzeniu stosuj kamienie o gradacjach, np., 1000, 3000 i 8000.

Jeśli jednak będziesz mieć więcej noży z tej luksusowej kolekcji, wybierz mocniejsze kamienie syntetyczne, bo te nie zetrą się zbyt szybko przy tak twardej stali.

Ostrzenie japońskich noży
wcale nie jest trudne
Obejrzyj nasz film!

  • Niektórzy obawiają się ostrzenia japońskich noży. Ale, jak mówi mądre przysłowie, strach ma wielkie oczy. Po kilkunastu minutach ćwiczeń okazuje się, że to naprawdę prosta sprawa.
  • Jak dobrze ostrzyć? Nasz film poprowadzi Cię krok po kroku przez cały proces. Już po pierwszym obejrzeniu uznasz, że to zajęcie dla każdego.
  • W filmie zobaczysz ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Specjalista radzi,
jak szarmancko zatroszczyć się
o eleganckie japońskie noże

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • japońskie, unikatowe noże Elegancia ostrz na kamieniach o gradacji 1000 i 3000 lub 1000 i 4000, a poleruj na gradacji 5000, 6000 lub 8000 gritów
  • mocno stępione ostrza noży Elegancia naprawiaj na kamieniach o ziarnistości 200-800 punktów
  • noże Suncraft ostrz w proporcjach 50/50
  • krój na wysokiej jakości drewnianych deskach lub syntetycznych japońskich deskach, np., Asahi
  • noże przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych
  • japońskimi nożami nie krój mięsa z kością i mrożonek
  • damasceńskie noże Suncraft Elegancia myj tylko i wyłącznie ręcznie, nigdy w zmywarce
  • po każdym użyciu umyj i wysusz nóż, gdyż stal proszkowa może mieć tendencje do rdzewienia, czy przebarwień
  • po krojeniu owoców cytrusowych umyj nóż jeszcze dokładniej