Czasem pod płaszczykiem wytwornej elegancji kryje się dzikość i pierwotna siła. Pomyśl o tygrysie, jego puszystym, przepięknym futrze i pełnych gracji ruchach. Pomyśl o czających się prastarych instynktach i nieujarzmionej furii.
Identycznie rzecz ma się z nożami japońskiej marki Suncraft, Elegancia (przez „i”). Jest w tych ostrzach jakiś magnetyzm. Ale wystarczy, że weźmiesz je w dłoń, a piekielnie ostry nóż każe Ci zastanowić się – „Co Ty wiesz o krojeniu?!”.
Pierwsze zetknięcie z ostrzami Elegancia budzi respekt z racji ich kształtu. Przypominają starożytne kindżały, japońskie miecze, czy sztylety ofiarne. Pamiętaj, że noże Elegancia marki Suncraft chętnie utoczą krwi, jeśli nie podejdziesz do nich z należytym szacunkiem.
Dzięki lekko uniesionej części klingi nóż Elegancia kroi szybko i sprawnie. To ostrze podpowie Ci styl krojenia, który będzie dla Ciebie najwygodniejszy.
Perfekcyjnie ostre noże powstały ze stali proszkowej SG2 (Super Gold #2) o twardości 63 stopni HRC. Twój nóż Elegancia, marki Suncraft, będzie ostry przez, nawet 3-4 miesiące, jeśli sięgniesz po japońskie deski do krojenia marek Asahi, czy Hasegawa.
Niezwykle wygodna, specyficznie wyszlifowana rękojeść sprawia, że nóż leży w dłoni, jakby był dla niej właśnie stworzony. Trzonek noża powstał z odpornego na wilgoć drewna pakka w orzechowym kolorze.
Klingę z ostrzem łączy elegancka skuwka z czystego mosiądzu. To też wyróżnia noże Elegancia spośród innych, klasycznych japońskich noży.
Obejrzyj nasze filmy o odmiennych od innych japońskich noży Suncraft ostrzach z kolekcji Elegancia. Filmy znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Suncraft
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Elegancia
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie