Kamienie do ostrzenia japońskich noży

Kamienie wodne do ostrzenia japo%c5%84skich no%c5%bcy

Poszukując całymi latami ostrzałek, które spełniłyby wymagania doskonałych, japońskich noży, czuliśmy się czasem jak konkwistadorzy szukający złotych miast. Niby ostrzałek mnóstwo, a kiedy przychodziło im skonfrontować się z japońskimi, niezwykle wymagającymi nożami, czasem ultra twardymi, hartowanymi i do wysokości nawet 66 stopni HRC w skali Rockwella, okazywało się, że wiele ostrzałek wyzionęło ducha. Misja „ostrzałka” kończyła się często sromotną przegraną kamienia. Po latach testów znaleźliśmy kamienie do ostrzenia japońskich noży, które dały radę!

Naszemu specjaliście przyszło nie raz dowiedzieć się z ust zawodowych kucharzy, nie wspominając o setkach „cywilnych” nieszczęśników, że, złudzeni dobrą ceną kamienia ceramicznego, usiłowali naostrzyć za jego pomocą japoński nóż. A tu, po dwóch miesiącach, ostrzałka… „kaput”.

Niestety, wiemy to z własnych długoletnich i często żmudnych, często wściekle irytujących testów, że nie każda ostrzałka podoła ostrzeniu dobrych (nie wspominając o luksusowych) japońskich mistrzowskich noży. Wiemy, że trzeba przetestować każdy kamień i każde ostrze, by mieć jako takie pojęcie, czy będą ze sobą współgrać. Bo fakt, że producent gwarantuje, że jego kamień naostrzy wszystko, można między bajki włożyć.

Ceramiczna ostrzałka do noży kontra kamień syntetyczny

Dobierając kamienie do ostrzenia doskonałych japońskich noży, wybraliśmy to, co niezawodne, a tym samym drogie. Znajdziesz tu bardzo wysokiej klasy ceramiczne kamienie marek Global, Kasumi i Tojiro oraz bardzo wytrzymałe kamienie syntetyczne marek Miyabi i Zwilling. Cena niejednego zniechęci, czy powali. Ale względy praktyczne muszą wziąć górę nad pierwszym przerażeniem. Doskonały nóż szybko zetrze marnej jakości kamień. A gdy mamy kilka takich noży, ostrzałka nie wytrwa dłużej, niż rok. Później będzie trzeba kupić nową, a za nią kolejną i kolejną. Dlatego sugerujemy naszym Klientom tylko takie ostrzałki, które wytrwają całymi latami i będą doskonałym uzupełnieniem najbardziej ortodoksyjnych noży. I – co najistotniejsze – będą w stanie takie noże naostrzyć, a nie tylko je „pogłaskać”.

Kamienie do ostrzenia - wybieraj świadomie

Rzecz działa też w drugą stronę. Jeśli masz już jakiś japoński nóż, dowiedz się u fachowca, jaka ostrzałka będzie Ci potrzebna. Może się okazać, że masz tak słabej jakości nóż, że nie da mu rady żadna ostrzałka. I to nie będzie wina kamienia, a marnej jakości stali, czy jej stopu, z którego powstał Twój nóż.

Nasz specjalista przeżył to doświadczenie na własnej skórze, usiłując bez skutku naostrzyć noże pewnej, 3-literowej marki, której nazwa zaczyna się na 11 literę alfabetu. Wszystko to, co mówi o tych nożach producent, okazało się być wierutną bzdurą. Stal, z której je stworzono, nie mieści się w żadnych przyzwoitych normach. Efekt? Nóż udało się naostrzyć na… granitowym tłuczku do moździerza! Bo nie potrafił złapać ostrości żadnego z zarówno najprostszych, jak i najbardziej zaawansowanych kamieni. Mamy za sobą i takie doświadczenia.

Szczęściem, wiemy, jak dobierać ostrzałki do noży i jak ochronić niemałe czasem inwestycje Klienta.

« 1
« 1