Prima Matera - Miedziany garnek na indukcję, stalowe uchwyty i pokrywka, 3,3 litra, Ø 20 cm, De Buyer

Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Producenci najlepszego na świecie sprzętu stawiają sobie z reguły niezwykłe wyzwania i cele, które niedowiarkowie określają jako „niemożliwe i nierealne”. Na tym, między innymi, polega wizjonerstwo francuskiej marki De Buyer, która od 1830 roku produkuje luksusowe miedziane naczynia. De Buyer nie boi się zaprzeczać prawom fizyki.

Miedź, z której De Buyer od prawie 200 lat tworzy swoje doskonałe garnki, nie współpracuje ze współczesnymi płytami indukcyjnymi. Wydawałoby się, że sprawa jest zamknięta, a ci, którzy chcieliby używać francuskich, miedzianych naczyń, musieliby nadal gotować na tradycyjnych kuchenkach. Jednak producent nie zgodził się na taki stan rzeczy i stworzył luksusową, cieszącą się niezwykłą estymą serię naczyń Prima Matera, która czuje się na indukcji jak ryba w wodzie.

Wykonany z miedzi szkielet naczyń został tak przemyślnie przeprojektowany, by w jego dnie znalazł się ferromagnetyczny, stalowy dysk, który sprawia, że garnki działają na indukcji. To jednak nijak nie zmieniło genialnych właściwości miedzi, która błyskawicznie przewodzi ciepło, pozwalając gotować szybko i zdrowo.

By można było bezpiecznie korzystać z naczyń De Buyer, producent stworzył wnętrza swoich luksusowych garnków ze stali szlachetnej AISI 304. W ten sposób gotowane, smażone, duszone, czy pieczone potrawy nie mają żadnego kontaktu z miedzią, a jedynie korzystają z jej doskonałych właściwości termicznych.

Potężne, wygodne, odlewane ze stali szlachetnej uchwyty naczyń Prima Matera nadają całości bardzo wytwornego, a zarazem nowoczesnego wyglądu.

Jeśli będziesz odpowiednio dbać o miedziane garnki francuskiej marki De Buyer, możesz mieć pewność, że przetrwają kilka pokoleń gotujących. Oto, jak wielką moc ma miedź.

Poniżej znajdziesz nasz film o miedzianych naczyniach De Buyer, w którym zdradzamy wszelkie ich tajniki. Obejrzyj koniecznie!

Wcielony geniusz smaków,
czyli miedziane naczynia
Prima Matera de Buyer na indukcję

  • słynne francuskie naczynia produkowane od 1830 roku
  • ręczno-mechaniczny proces produkcji pod stałą kontrolą
  • szybkie gotowanie dzięki perfekcyjnej dystrybucji ciepła
  • garnki do gotowania, duszenia, pieczenia, zapiekania
  • na zewnątrz miedź, wewnątrz stal szlachetna
  • uchwyty z odlewanej stali szlachetnej
  • na kuchnie indukcyjne, gazowe, elektryczne, ceramiczne

Obejrzyj film
o nie mających sobie równych
miedzianych naczyniach De Buyer

  • Wyjątkowość przejawia się bardzo wielorako. Raz za sprawą wyśmienitego designu, innym razem za sprawą kultowego producenta albo luksusowego materiału.
  • W przypadku francuskich, miedzianych naczyń De Buyer każda z powyższych kategorii spełnia się w najwyższym stopniu. Kiedy zobaczyliśmy je, wiele lat temu, po raz pierwszy, wiedzieliśmy, że na stałe zagoszczą w kuchniach wielu Polaków. I nie pomyliliśmy się. Miedziane garnki i patelnie De Buyer zyskują miano kultowych.
  • W naszym filmie Krystian opowie o kilku liniach naczyń tego wyśmienitego producenta.

I rób  z nimi co chcesz -
gotuj, duś, piecz, zapiekaj
w garnkach Prima Matera de Buyer

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Materiał

  • szkielet z miedzi
  • wewnątrz - stal szlachetna AISI 304
  • uchwyt - odlew stali

Wymiary

  • średnica - 20 cm
  • pojemność - 3,3 litra
  • wysokość ścianek - 10,7 cm
  • długość z uchwytami - 31 cm
  • waga - 2,25 kg

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Miedziane naczynia na indukcji,
czyli o wielkiej rewolucji w kuchni -
linia Prima Matera de Buyer

Francuska marka De Buyer wprowadziła na rynku kulinariów prawdziwe zamieszanie, gdy stworzyła najbardziej zaawansowane naczynia i patelnie z linii Prima Matera. Ich odkrywczość polega na tym, że działają na indukcji, czego klasyczne, miedziane naczynia nie potrafią.

Bardzo nowoczesna, luksusowa linia naczyń Prima Matera powstaje w ręczno-mechanicznym procesie produkcji. Ponadto wszystkie garnki i patelnie są ręcznie polerowane.
Trzeba wiedzieć, że De Buyer, zgodnie ze swoją tradycją, tworzy swoje produkty wyłącznie we Francji.

Wytworne, twałe, utalentowane -
Prima Matera de Buyer łączy
ze sobą najlepsze materiały

  • Działające na indukcji garnki Prima Matera, marki De Buyer, powstały w 90% z czystej miedzi. Ich wnętrza wykończone są nierdzewną, kwasoodporną stalą szlachetną AISI 304.
  • Od zawsze wiadomo, że miedź jest genialnym przekaźnikiem ciepła. Wyprzedza ją tylko srebro. Dzięki masywnym, miedzianym ściankom o grubości 2 mm luksusowe garnki Prima Matera nagrzewają się w mgnieniu oka i na bardzo długo zachowują ciepło.
  • Ponieważ miedź wchodzi w reakcje chemiczne z gotowanym w niej jedzeniem, francuski producent obmyślił technologię trwałego łączenia miedzi z doskonałej jakości stalą szlachetną. Dzięki temu miedziane naczynia przeżywają swój bardzo zasłużony renesans.

MIEDZIANE NACZYNIA NA INDUKCJĘ

 

  • Pojawienie się kuchni indukcyjnej stało się sporym wyzwaniem dla inżynierów marki De Buyer, której doskonałe naczynia nie były dostosowane do potrzeb nowej technologii.
  • Seria Prima Matera pokazała, że współczesne technologie kulinarne bardzo sprawnie nadążają za rozwojem trendów w kuchni.
  • Producent dodał do swoich miedzianych garnków specjalnie zaprojektowaną stopę z ferromagnetycznych materiałów, dzięki którym Prima Matera doskonale współpracuje z indukcją.

 

  • Francuska marka dokonała prawdziwego przełomu. Połączenie potężnych, miedzianych naczyń, ich stalowego wnętrza oraz ferromagnetycznego dna z indukcją dało szokujący efekt.
  • De Buyer stworzył prawdziwego mistrza prędkości rozgrzewania i gotowania.
  • Prima Matera okazała się być jedną z najszybciej rozgrzewających się linii naczyń na całym świecie. Gotowanie jest niemal tak szybkie, jakby stosować klasyczny szybkowar.

Miedziana rewolucja francuska
w domowej i profesjonalej kuchni
- seria Prima Matera de Buyer

  • Dedykowane zarówno profesjonalistom, jak i amatorom naczynia Prima Matera trafiły do renomowanych restauracji oraz kuchni tych, którzy nieustannie eksperymentują ze smakiem.
  • Francuskie miedziane garnki są nadzwyczaj funkcjonalne. Nadają się do gotowania, duszenia, podsmażania, np., mięs oraz pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku. Można używać ich na wszystkich typach kuchenek wraz z indukcją.
  • Miedziane naczynia sprawiają, że ciepło trafia bezpośrednio w głąb przyrządzanej potrawy - nie tylko przygotowuje ją błyskawicznie, ale przepełnia mocnym aromatem. Seria Prima Matera potrafi intensyfikować smaki, wyodrębniając złożone niuanse dodanych do potrawy przypraw.
  • Dobrze konserwowane miedziane naczynia przetrwają kilka pokoleń gotujących. Nikogo nie dziwi patelnia, czy garnek De Buyer, które liczą sobie ponad 100 lat.
  • Stworzone z myślą o profesjonalistach odlewane, stalowe, potężne uchwyty garnków serii Prima Matera mocowane są na nitach. Uchwyty nie nagrzewają się, gdy naczyń używa się na kuchence elektrycznej, czy indukcyjnej. W przypadku kuchni gazowej uchwyty mogą się nagrzać, jeśli płomień będzie zbyt duży w stosunku do średnicy dna naczynia.

Specjalista uchyla rąbka tajemnicy,
jak najlepiej używać garnków
Prima Matera de Buyer

MOŻESZ STOSOWAĆ
STALOWE UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE SZORUJ
MIEDZIANYCH POWIERZCHNI

NIE MYJ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • do gotowania, czy duszenia w miedzianych garnkach Prima Matera marki De Buyer można używać stalowych, drewnianych i syntetycznych utensyliów
  • pamiętaj, że miedź rozgrzewa się bardzo szybko, stąd nie trzeba nastawiać kuchenki na pełną moc - rozgrzewaj naczynia na 50-60% mocy palnika
  • miedzianych garnków nie powinno się narażać na bardzo szybkie i gwałtowne rozgrzewanie - unikaj palników typu Boost
  • nie szoruj miedzi ostrymi zmywakami, możesz za to bez obawy o uszkodzenie stali mocniej czyścić wnętrza naczyń
  • luksusowych garnków z serii Prima Matera nie myje się w zmywarce, a zawsze ręcznie
  • w naczyniach De Buyer nie należy przechowywać potraw w lodówce - wilgoć może zaszkodzić miedzi
  • jeśli używasz garnków De Buyer w piekarniku, pamiętaj, by stosować rękawice kuchenne
  • z używania tych doskonałych miedzianych naczyń będą, niestety, musieli zrezygnować alergicy uczuleni na kontakt z metalami

Specjalista obala mity
dotyczące kapryślnych garnków
de Buyer Prima Matera

  • Ważne jest, by odpowiednio dostosować wielkość palnika do średnicy dna garnka. Palnik nie może być za duży, ani za mały, gdyż istnieje wtedy szansa, że naczynie się wypaczy.
  • Nawet, jeśli do tego nie dojdzie, zbyt duży palnik będzie odpowiedzialny za złą dystrybucję ciepła. W efekcie gotowanie i duszone potrawy nie będą miały odpowiedniej konsystencji, koloru, smaku i zapachu. Mogą się też nierównomiernie ugotować.
  • W przypadku kuchni gazowych można, niestety, poparzyć się, jeśli płomień będzie omywał ścianki, czy podgrzewał uchwyty garnka.
  • Jeśli z kolei ustawisz naczynie De Buyer na palniku mniejszym, niż średnica dna, doprowadzisz do niepotrzebnej straty energii, wydłużysz czas nagrzewania garnka i gotowania lub duszenia.
  • Ponieważ miedź matowieje i pokrywa się patyną, należy ją co jakiś czas polerować. Można korzystać ze specjalnych past do miedzi, które pozwalają utrzymać połysk i usuwają patynę. Możesz użyć np. pasty De Buyer (znajdziesz ją poniżej, pod każdym produktem).
  • Miedziane garnki De Buyer można też czyścić na wiele domowych sposobów - przeczytasz o nich w naszym artykule.

Produkt pasujący do garnka 3,3 litra
z linii Prima Matera
francuskiej marki de Buyer