Prima Matera - Miedziana patelnia do serwowania, stalowe uchwyty i pokrywka, Ø 28 cm, De Buyer

Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Seria miedzianych patelni na indukcję, Prima Matera, genialne odkrycie francuskiej marki De Buyer, otwarła wreszcie wszystkim posiadaczom najnowszej generacji płyt grzewczych drogę w świat genialnych smaków. Miedź w kuchni, jako jeden z najlepszych przewodników ciepła, od zawsze uznawana jest za materiał luksusowy, dedykowany najbardziej wymagającym gotującym - i profesjonalistom i amatorom.

Możliwość wykorzystania miedzianych patelni do serwowania Prima Matera na indukcji (informacja dla niewtajemniczonych - dotychczas miedź nie współpracowała z indukcją) to nowy rozdział w świecie technologii kulinarnych. Ewenementem w przypadku miedzianych naczyń jest znajdujący się w dnach patelni Prima Matera stalowy, ferromagnetyczny dysk, dzięki któremu kuchnia indukcyjna rozpoznaje miedzianą patelnię.

Połączenie mocy i tempa gotowania na kuchni indukcyjnej z genialnymi właściwościami termicznymi miedzi stanowi mariaż doskonały. Smażenie, czy duszenie w głębokich patelniach do serwowania z serii Prima Matera odbywa się błyskawicznie, z minimalnym użyciem energii. Oczywiście, te patelnie nadają się również do używania w piekarniku.

Jeśli wpadła Ci w oko stylistyka patelni Prima Matera, a nie korzystasz z indukcji, nic nie szkodzi. Ta seria naczyń radzi sobie równie dobrze na każdym innym typie kuchenki - gazowej, elektrycznej, czy ceramicznej.

Marka De Buyer zna miedź na wylot, gdyż eksperymentuje z nią już od 1830 roku. Dba też o to, by potrawy nie miały kontaktu z miedzią, stąd naczynia z serii Prima Matera mają wnętrza z kwasoodpornej stali szlachetnej AISI 304.

Producent opracował najlepsze proporcje konstrukcji grubego na 2 mm szkieletu patelni do serwowania, który zbudowany jest w 90% z czystej miedzi, w 10% ze stali. Dzięki temu rewelacyjnie przewodzi ciepło i wyraźnie skraca czas smażenia, czy duszenia.

Seria naczyń Prima Matera ma estetyczne, potężne, bardzo ergonomiczne uchwyty z odlewanej stali szlachetnej, które nigdy nie poluzują się ani nie wypaczą.

Poniżej znajdziesz nasz film o miedzianych naczyniach De Buyer, w którym zdradzamy wszelkie ich tajniki. Obejrzyj koniecznie!

Wcielony geniusz smaków,
czyli miedziane naczynia
Prima Matera de Buyer na indukcję

  • słynne francuskie naczynia produkowane od 1830 roku
  • ręczno-mechaniczny proces produkcji pod stałą kontrolą
  • szybkie smażenie dzięki perfekcyjnej dystrybucji ciepła
  • patelnie do smażenia, duszenia, pieczenia, zapiekania
  • na zewnątrz miedź, wewnątrz stal szlachetna
  • uchwyty z odlewanej stali szlachetnej
  • na kuchnie indukcyjne, gazowe, elektryczne, ceramiczne

Obejrzyj film
o nie mających sobie równych
miedzianych naczyniach De Buyer

  • Wyjątkowość przejawia się bardzo wielorako. Raz za sprawą wyśmienitego designu, innym razem za sprawą kultowego producenta albo luksusowego materiału.
  • W przypadku francuskich, miedzianych naczyń De Buyer każda z powyższych kategorii spełnia się w najwyższym stopniu. Kiedy zobaczyliśmy je, wiele lat temu, po raz pierwszy, wiedzieliśmy, że na stałe zagoszczą w kuchniach wielu Polaków. I nie pomyliliśmy się. Miedziane garnki i patelnie De Buyer zyskują miano kultowych.
  • W naszym filmie Krystian opowie o kilku liniach naczyń tego wyśmienitego producenta.

Głębokie patelnie de Buyer
Prima Matera de Buyer - czyli
codzienne inspiracje

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Materiał

  • szkielet z miedzi
  • wewnątrz - stal szlachetna AISI 304
  • uchwyt - odlew stali

Wymiary

  • średnica patelni od brzegu do brzegu - 28 cm
  • średnica dna patelni (przestrzeń robocza) - 26 cm
  • pojemność - 4,9 litra
  • wysokość ścianek - 9,3 cm
  • długość z uchwytami - 42 cm
  • waga - 2,8 kg

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Miedziane naczynia na indukcji,
czyli o wielkiej rewolucji w kuchni -
linia Prima Matera de Buyer

Francuska marka De Buyer wprowadziła na rynku kulinariów prawdziwe zamieszanie, gdy stworzyła najbardziej zaawansowane naczynia i patelnie z linii Prima Matera. Ich odkrywczość polega na tym, że działają na indukcji, czego klasyczne, miedziane naczynia nie potrafią.

Bardzo nowoczesna, luksusowa linia naczyń Prima Matera powstaje w ręczno-mechanicznym procesie produkcji. Ponadto wszystkie garnki i patelnie są ręcznie polerowane.
Trzeba wiedzieć, że De Buyer, zgodnie ze swoją tradycją, tworzy swoje produkty wyłącznie we Francji.

Wytworne, twałe, utalentowane -
Prima Matera de Buyer łączy
ze sobą najlepsze materiały

  • Działające na indukcji patelnie do serwowania Prima Matera, marki De Buyer, powstały w 90% z czystej miedzi. Ich wnętrza wykończone są nierdzewną, kwasoodporną stalą szlachetną AISI 304.
  • Od zawsze wiadomo, że miedź jest genialnym przekaźnikiem ciepła. Wyprzedza ją tylko srebro. Dzięki masywnym, miedzianym ściankom o grubości 2 mm luksusowe patelnie Prima Matera nagrzewają się w mgnieniu oka i na bardzo długo zachowują ciepło.
  • Ponieważ miedź wchodzi w reakcje chemiczne z gotowanym w niej jedzeniem, francuski producent obmyślił technologię trwałego łączenia miedzi z doskonałej jakości stalą szlachetną. Dzięki temu miedziane naczynia przeżywają swój bardzo zasłużony renesans.

MIEDZIANE NACZYNIA NA INDUKCJĘ

 

  • Pojawienie się kuchni indukcyjnej stało się sporym wyzwaniem dla inżynierów marki De Buyer, której doskonałe naczynia nie były dostosowane do potrzeb nowej technologii.
  • Seria Prima Matera pokazała, że współczesne technologie kulinarne bardzo sprawnie nadążają za rozwojem trendów w kuchni.
  • Producent dodał do swoich miedzianych patelni specjalnie zaprojektowaną stopę z ferromagnetycznych materiałów, dzięki którym Prima Matera doskonale współpracuje z indukcją.

 

  • Francuska marka dokonała prawdziwego przełomu. Połączenie potężnych, miedzianych patelni, ich stalowego wnętrza oraz ferromagnetycznego dna z indukcją dało szokujący efekt.
  • De Buyer stworzył prawdziwego mistrza prędkości rozgrzewania, smażenia, duszenia i pieczenia.
  • Prima Matera okazała się być jedną z najszybciej rozgrzewających się linii naczyń na całym świecie.

Miedziana rewolucja francuska
w domowej i profesjonalej kuchni
- seria Prima Matera de Buyer

  • Dedykowane zarówno profesjonalistom, jak i amatorom naczynia Prima Matera trafiły do renomowanych restauracji oraz kuchni tych, którzy nieustannie eksperymentują ze smakiem.
  • Francuskie miedziane patelnie do serwowania są nadzwyczaj funkcjonalne. Nadają się do smażenia, duszenia, podsmażania oraz pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku. Można używać ich na wszystkich typach kuchenek wraz z indukcją.
  • Miedziane naczynia sprawiają, że ciepło trafia bezpośrednio w głąb przyrządzanej potrawy - nie tylko przygotowuje ją błyskawicznie, ale przepełnia mocnym aromatem. Seria Prima Matera potrafi intensyfikować smaki, wyodrębniając złożone niuanse dodanych do potrawy przypraw.
  • Dobrze konserwowane miedziane naczynia przetrwają kilka pokoleń gotujących. Nikogo nie dziwi patelnia, czy garnek De Buyer, które liczą sobie ponad 100 lat.
  • Stworzone z myślą o profesjonalistach odlewane, stalowe, potężne uchwyty patelni serii Prima Matera mocowane są na nitach. Uchwyty nie nagrzewają się, gdy naczyń używa się na kuchence elektrycznej, czy indukcyjnej. W przypadku kuchni gazowej uchwyty mogą się nagrzać, jeśli płomień będzie zbyt duży w stosunku do średnicy dna naczynia.

Specjalista uchyla rąbka tajemnicy,
jak najlepiej używać patelni
Prima Matera de Buyer

MOŻESZ STOSOWAĆ
STALOWE UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE SZORUJ
MIEDZIANYCH POWIERZCHNI

NIE MYJ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • do smażenia, czy duszenia w miedzianych głębokich patelniach Prima Matera marki De Buyer można używać stalowych, drewnianych i syntetycznych utensyliów
  • pamiętaj, że miedź rozgrzewa się bardzo szybko, stąd nie trzeba nastawiać kuchenki na pełną moc - rozgrzewaj naczynia na 50-60% mocy palnika
  • miedzianych patelni nie powinno się narażać na bardzo szybkie i gwałtowne rozgrzewanie - unikaj palników typu Boost
  • nie szoruj miedzi ostrymi zmywakami, możesz za to bez obawy o uszkodzenie stali mocniej czyścić wnętrza naczyń
  • luksusowych patelni z serii Prima Matera nie myje się w zmywarce, a zawsze ręcznie
  • w naczyniach De Buyer nie należy przechowywać potraw w lodówce - wilgoć może zaszkodzić miedzi
  • jeśli używasz patelni De Buyer w piekarniku, pamiętaj, by stosować rękawice kuchenne
  • z używania tych doskonałych miedzianych naczyń będą, niestety, musieli zrezygnować alergicy uczuleni na kontakt z metalami

Specjalista obala mity
dotyczące kapryślnych patelni
de Buyer Prima Matera

  • Ważne jest, by odpowiednio dostosować wielkość palnika do średnicy dna patelni. Palnik nie może być za duży, ani za mały, gdyż istnieje wtedy szansa, że naczynie się wypaczy.
  • Nawet, jeśli do tego nie dojdzie, zbyt duży palnik będzie odpowiedzialny za złą dystrybucję ciepła. W efekcie smażone i duszone potrawy nie będą miały odpowiedniej konsystencji, koloru, smaku i zapachu. Mogą się też nierównomiernie usmażyć.
  • W przypadku kuchni gazowych można, niestety, poparzyć się, jeśli płomień będzie omywał ścianki, czy podgrzewał uchwyty patelni.
  • Jeśli z kolei ustawisz naczynie De Buyer na palniku mniejszym, niż średnica dna, doprowadzisz do niepotrzebnej straty energii, wydłużysz czas nagrzewania patelni i smażenia lub duszenia.
  • Ponieważ miedź matowieje i pokrywa się patyną, należy ją co jakiś czas polerować. Można korzystać ze specjalnych past do miedzi, które pozwalają utrzymać połysk i usuwają patynę. Możesz użyć np. pasty De Buyer (znajdziesz ją poniżej, pod każdym produktem).
  • Miedziane patelnie De Buyer można też czyścić na wiele domowych sposobów - przeczytasz o nich w naszym artykule.

Produkt pasujący do patelni do serwowania
z linii Prima Matera
francuskiej marki de Buyer