Patyna, zwana grynszpanem, to efekt pojawia się śniedzi na miedzianych powierzchniach. Ten proces jest całkowicie naturalny, a wynika z utleniania się miedzi. Stąd nie musisz martwić się, gdy Twoje luksusowe garnki, czy patelnie De Buyer zmienią kolor. Ten stan rzeczy można szybko odwrócić. Patyną pokryje się tylko miedź, o stal wewnątrz naczyń francuskiej marki nie musisz się martwić.

 

Jak czyścić pokrytą patyną miedź?

De Buyer i inni producenci tworzą specjalne pasty do czyszczenia i polerowania miedzi. Pastę nadkłada się na naczynie, po czym wciera, zmywa, po czym poleruje miedź miękką ściereczką. Mankament? Profesjonalne pasty do czyszczenia miedzi bywają dość drogie.

Ale kiedyś nie było past, a naczyń z miedzi pod dostatkiem. Każdy bogaty dom był w nie wyposażony. Więc historia niemal wymusiła na służbie, pomocach kuchennych i innych nieszczęśnikach zmuszonych do dbania o pański stół, wynalezienie przeróżnych prostych metod czyszczenia miedzi.

 

Ziemniaki i pomidory kontra miedź

Jedną z ciekawszych – z racji użytych składników – metod czyszczenia miedzi jest stworzenie papki z tartych ziemniaków, którymi okłada się naczynie. Kiedy całość wyschnie, skorupkę trzeba zdjąć, przetrzeć naczynie spirytusem, czy innym mocnym alkoholem. I czynność powtórzyć kilka razy. To metoda dla Kopciuszków. Wspominamy o niej, bo ciekawa, choć wymagająca sporych zabiegów.

Inny, prosty, domowy sposób zakłada użycie przecieru pomidorowego. Wciera się go miękką szmatką w miedź, a zawarte w pomidorach enzymy rozpuszczają i usuwają patynę. Współczesna alternatywa - możesz użyć keczupu. Niestety, z różnych względów nie możemy powiedzieć, która marka się sprawdza.

Obie metody mogą wydawać się śmieszne, ale działają.

 

 

Sól w roli głównej

Teraz dwa przepisy, w który dużą rolę odgrywa sól. Niektórzy sugerują używanie soli gruboziarnistej, co z serca odradzamy, bo możesz, mocniej naciskając, porysować sobie luksusowe, miedziane naczynia.

Przepis pierwszy - polej naczynia De Buyer zimną wodą, połóż je w zlewie dnem do góry. Dno posyp zwykłą, drobno mieloną solą kuchenną, może być najtańsza, warzona. Zalej ją niewielką ilością octu winnego. Też może być tani, np. jabłkowy. Zasól ponownie i poczekaj 15-20 sekund. Weź świeżą gąbkę, polej ją octem i delikatnie czyść miedzianą powierzchnię. Patyna zniknie, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Miękką szmatką wypoleruj miedź.

Drugi sposób zakłada stworzenie gęstej papki z łyżeczki soli, 1/5 szklanki octu i takiej ilości mąki pszennej, która pozwoli zagęścić całość. Masę nakłada się na miedziane naczynie, zostawia na 10 minut, spłukuje ciepłą wodą i wyciera. A potem pozostaje Ci już najprzyjemniejsze - czyli wypolerowanie miedzi.

 

Tyle metod, ile próbujących czyścić miedź

Do miedzi można podejść z płatkami mydlanymi, sodą oczyszczoną i sokiem z cytryny, amoniakiem (fuj!), kwasem szczawiowym, czy wieloma innymi domowej roboty preparatami.

Wybraliśmy te metody, które - jak wynika z naszych doświadczeń - nie szkodzą miedzi francuskich naczyń De Buyer.

 

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu technik, technologii kulinarnych

i z oddaniem czyszczący naczynia De Buyer zespół sklepu PrestiżowaKuchnia.pl w roli Kopciuszków

Zdjęcia: De Buyer